“MEDYA PSİKOLOJİSİ” ODAĞINDA FATİH PORTAKAL İLE FOX ANA HABER’DE “YANLI OBJEKTİFLİK” KAVRAM

Medya, haber akışı sırasında, kendi iç dinamikleriyle oluşturduğu ve biçimlendirdiği sürecin odak noktalarını belirler. Bu süreçte, seyircinin/okurun algı düzeyinin yükseltilmesi veya yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu iki kutup, aynı zamanda medyanın yol haritasını da tanımlamaktadır: Ana akım medya, genelde, iktidar ile muhalefet arasında belirli bir denge kurmaya çalışan yayın kuruluşlarından oluşmaktadır. Bu denge, olağan dışı dönemlerde genellikle iktidar lehine işlemeye başlar. Medya psikolojisi, tüm bu süreçleri kapsayan, yayıncı ile alıcı (seyirci/okur) arasındaki görünür veya görünmez duvarları inşa eden, dahası, gerçeği yeniden tasarlayan kurgusal bir hayatın üzerindeki/içindeki büyüteç durumundadır. O büyüteç, sadece toplumsal algıyı biçimlendiren bir işlev yüklenmez; aynı zamanda biçimlenmiş toplumsal algıyı yıkan bir güç konumuna da ulaşabilir. Medyada gerçek, sadece sunulan haber değil, o haberi kuşatan ve bazen de sunulamayan durumlardır. İşte o sunulamayan gerçeği yakalamak da önemli bir gazetecilik işidir. Medyadaki objektiflik tartışması tam da bu noktada önem kazanmaktadır. Medya kime karşı sorumludur? Bu sorumluluğun sınırı nerede biter? Gazeteciler bağımsız yayıncılığın sembolü müdür? Bu çalışmada, ana akım medya içinde farklı bir tarza sahip olan Fatih Portakal ile Fox Ana Haber, yanlı objektiflik kavramı odağında ele alınmış, 28 Ocak-30 Ocak tarihleri arasındaki 3 günlük ana haber bülteni, Teun van Dijk’ın eleştirel söylem analizi modeli çerçevesinde irdelenmiştir. Çalışmada, agresif habercilik ve muhalif gazetecilik gibi kavramlar da yine Fox Ana Haber odağında tartışılmıştır.

“BIASED OBJECTIVITY” CONCEPT IN FOX TV PRIME-TIME NEWS WITH FATİH PORTAKAL AT THE CORE OF “MEDIA PSYCHOLOGY”

The media determines the focal points of the process it creates and form with its own internal dynamics during the news flow. In this process, it is aimed to raise or direct the level of perception of the audience or reader. These two poles also define the road map of the media: The mainstream media is generally composed of broadcasters which try to establish a certain balance between power and opposition. This balance, in extraordinary periods, usually begins to operate in favor of governments. Media psychology is the magnifying glass on / within a fictional life that redefines the truth, constructing visible or invisible walls between the publisher and the receiver (audience / reader), covering all these processes. That magnifying glass does not merely impose a function that shapes social perception; it can also reach a position of power that destroys the formed social perception. The truth in the media is not only the news presented, but situations that surround it and sometimes cannot be presented. It is an important job of journalism to catch the truth that cannot be presented. The discussion of objectivity in the media becomes important at this point. Who is the media responsible for? Where does the limit of this responsibility end? Are journalists a symbol of independent publishing? In this study, Fox TV Prime-Time News with Fatih Portakal, which has a different style in mainstream media, has been discussed in the concept of biased objectivity. So, in this study, the 3-day main news bulletin between January 28 and January 30 was examined within the framework of Teun van Dijk’s critical discourse analysis model. In the study, concepts such as aggressive journalism and opposition journalism were also discussed in Fox TV Prime-Time News.

___

  • Arsan, E. (2008). Medya Gözcüsü. İstanbul: Evrensel Basım Yayın
  • Baldini, M.. (2000). İletişim Tarihi. (Çev: Gül Batuş). İstanbul: Avcıol Basım Yayın
  • Bourdieu, P. (2007). Televizyon Üzerine. (Çev: Turhan Ilgaz). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları
  • Dijk, T. A. van. (2005). “Söylemin Yapıları ve İktidarın Yapıları”, Medya, İktidar, İdeoloji. (der. ve çev. Mehmet Küçük). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları
  • Edgar, A. (1998). “Nesnellik, Yanlılık ve Hakikat”. A. Belsey ve R. Chadwick (der), Medya ve Gazetecilikte Etik Sorunlar. (Çev: Nurçay Türkoğlu). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Erdoğan, İ. ve Alemdar, K. (1990). İletişim ve Toplum. Ankara: Bilgi Yayınları.
  • Gönenç, Ö. (2018). Medyada Algı Yönetimi. İstanbul: DER Yayınları.
  • Güneş, A. (2014). Gündem Belirleme Teorisi Bağlamında 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin Basında Sunumu: AKP ve CHP Örneği, The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication - TOJDAC April 2014, Volume 4, Issue 2, ss. 1-15.
  • Keskin, Z. E. (2004). “Türkiye’de Haber İncelemelerinde van Dijk Yöntemi”, Haber, Hakikat ve İktidar İlişkisi (Der. Çiler Dursun). Ankara: Kesit Tanıtım. ss. 391-405.
  • Kılıç, D. (2003). “Haber Yapma Sürecinde Haber Editörü ve Editoryal Sistem”, Kurgu Dergisi, Sayı: 20, ss. 63-74.
  • Kim, Y. S., & Kelly, J. D. (2010). “Public reactions toward an ethical dilemma faced by photojournalists: Examining the conflict between acting as a dispassionate observer and acting as a “Good Samaritan”. Journalism & Mass Communication Quarterly, 87, 23-40.
  • Mothes, C. (2016). “Biased Objectivity: An Experiment on Information Preferences of Journalists and Citizens”. Journalism & Mass Communication Quarterly, 94 (4), 1073–1095.
  • Oğuz, C. (2018). “İletişimde Yeni Bir Kavram: Medya Psikolojisi”. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi / International Journal of Social Sciences, 2 (12), 87-108. (Yayın No: 4307732)
  • Onursoy, S. (2009). “Duygusal Zekâ Boyutunda Yazılı Medyada Görsel Tüketim”, İletişim dergisi, Sayı: 10, ss. 123-144, İstanbul: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayını.
  • Tokgöz, O. (2017). Temel Gazetecilik. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları. Elektronik Kaynakça
  • http://www.dorduncukuvvetmedya.com/medya-arastirmalari/2830-haberin-sosyolojik-boyutukamusal-soylemin-uretimi-ve-kamuoyu-olusumu.html, (Erişim Tarihi: 05.02.2019).