YERALTI EDEBİYATI BAĞLAMINDA BİR KARŞILAŞTIRMA: DÖVÜŞ KULÜBÜ- KİNYAS VE KAYRA

Yeraltı edebiyatı, sınırları tam çizilebilmiş bir alan değildir. Bu sahada yapılan çalışmalar da oldukça sınırlıdır. Sistemle barışık olmayan bir yönü vardır; aynı zamanda mevcut değerlere karşı çıkar. Toplumun sahip olduğu değerler bir anlam ifade etmez. Yeraltı edebiyatında fuhuş, uyuşturucu, cinayet, tecavüz, kumar gibi hayatın dışına itilmiş unsurlara yer verilir. Yeraltı Edebiyatı kavramının içerdiği sır, gizlilik gibi anlamlar, onun oluşum serüveni hakkında da ipucu verir. Alt kültürden beslenen ve klasik algıların dışında varlık gösteren bir anlayış olarak bu türün yeraltı kavramıyla adlandırılması yadırgatıcı değildir. Argo ve küfür yeraltı edebiyatının özellikleri arasındadır. Yalnızlık romanın kahramanları için vazgeçilmezdir. Bu unsurlar bir arada bir yeraltı ikonografisi ortaya çıkarır. Bütün bu özelliklerden hareketle yer altı edebiyatının metropol kökenli bir edebiyat olduğunu söylemek yanlış olmaz. Resmi ve kanonik edebiyatın sınırları dışında kalan yeraltı edebiyatı, genel edebiyatın bünyesinde algılanmaz. Ona muhalif bir hareket alanı olarak kabul edilir. Türk Edebiyatı'nda yeraltı edebiyatı henüz çok yenidir. Bu edebiyatın temsilcileri ise net olarak belirlenebilmiş değildir. Konu ile ilgili çalışmalar çok azdır. Mevcut çalışmalarda ise bir kafa ve kavram karmaşası vardır. Bu çalışmada Türk edebiyatında yeraltı edebiyatı denilince akla gelen isimlerden Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra adlı romanı ile Ukrayna kökenli Amerikalı yazar Chuck Palaniuk'un Dövüş Kulübü adlı eserleri karşılaştırılacaktır. Bu karşılaştırmada her iki roman yeraltı edebiyatı bağlamında değerlendirilmeye çalışılacaktır.

A COMPARISON IN THE CONTEXT OF UNDERGROUND LITERATURE: FIGHT CLUB- KINYAS AND KAYRA

Underground literature is not exactly an area that is bordered. The studies in this area also very limited. There is a non-reconciled side of underground literature with the system; at the same time underground literature opposes the current values. The values held by the community do not make sense. Such as prostitution, drugs, murder, rape, gambling, marginalized factor of life are included in the underground literature. Mystery which is contained in the concept of underground literature, like the meanings of privacy, it also gives a clue about the story of the formation. Fed by sub-culture and being outside the classical understanding, it is not strange that this is named in the concept of underground. Slangands wearing are the features of underground literature. Loneliness is indispensable to the heroes of the novel. These factors together reveal an underground iconography. All of these features of underground literature would not be wrong to say that literature is a literature that originated in the metropolis. Outside the boundaries of official and canonical literature, underground literature is not detected within the general literature. Area is considered to be an act of opposition to it. Underground literature in Turkish literature is yet very new. There presentatives of this literature are not exactly identified. There are few studies on the subject. In the present studies have a head and conceptual confusion. In this study, the most recognized name of underground literature in Turkish literature Hakan Günday's Kinyas and Kayra and Ukrainian origined, American writer Chuck Palaniuk's works Fight Club will be compared. In this comparison, every two novels will be evaluated in the context of underground literature.

___

AKAg Cem (2011). "Yeraltından Banknotlar", Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, S:29.Golden Dictionary (2011) (Haz. Necmettin Arıkan, Gülderen Yenal, Gülsevin TaGpınar), Gstanbul: Akdeniz Yayıncılık ve Tic. A.g.

GÜNDAY Hakan (2012). Kinyas ve Kayra, Gstanbul: Doğan Kitap.

KAHRAMAN Hasan Bülent (2005). Kötülük, Yeraltı Edebiyatı ve Yerüstü, Varlık, Dosya: Türkiye'de Yer altı edebiyatı Var mı?, gubat.

KAHRAMAN Hasan Bülent (2011). "Yerüstünden Yer altı Edebiyatına Bakmak", Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, S:29.

KARATAg Evren (2010). "Türkiye'de Yeraltı Edebiyatı ve Hakan Günday'ın Romanlarında Yer altı Edebiyatı'nın Gzleri", ZeitschriftfürdieWelt der Türken Journal of World of Turks,(ZfWT), Vol.2, No.1.

KUMSALÖmer(EriGim:19.08.2013).http://hikmettemelakarsu.tr.gg/H%26%23304%3BKMETTEMEL-AKARSU-%26%23304%3BLE-YAPILAN-R-OePORTAJLAR.htmRöp.Hazırlayan Ömer Kumsal (Varlık Dergisi'nin Nisan 2008 tarihlinüshasında yayımlanmıGtır)

ÖĞÜT Hande (2011). "Yeraltında Gki Ghlalci: Chuck Palahniuk ve Kathy Acker", Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, S:29.

ÖKTEM Altay (2011) "Yeraltı Edebiyatının Temel Özellikleri ve Edebiyatımızda Yeraltı", Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, S:29, Ağustos-Eylül 2011

PALAHNIUK, Chuck (2012). DövüG Kulübü, (Çev. Elif Özsayar),Gstanbul: Ayrıntı Yayınları.

TÜRKEg Ömer (20.07.2012). "KokuGmuGluğun Ortasında", Radikal Kitap.

UÇKAN Özgür (2011). "Bir «Eylem» Olarak «Yer altı Edebiyatı»",Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, S:29.

YÜCESOY V. Özge (2007). Korku Edebiyatı (Gotik Edebiyat) ve Türk Romanındaki Örnekleri, YayımlanmamıG Yüksek Lisans Tezi, Gstanbul: Gstanbul Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü.