YENİ YOKSULLUK KONSEPTİ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR SOSYAL POLİTİKA ÖNLEM VE ÖNCELİKLERİ

Tarihsel süreç boyunca yaşanan ekonomik, politik ve sosyolojik dönüşümler neticesinde; yoksulluk, insanlığın önemli bir sorunu haline gelmiştir. Özellikle sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yoksulluk sorunu, günümüzde küresel ekonomi ve kitlesel göçler ile birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. Bu bağlamda günümüz yeni yoksulluk konsepti, birçok devlet için yeni ve sürdürülebilir sosyal politika önlem ve önceliklerini gerekli kılmıştır. Bu bağlamda günümüz toplumlarının yoksullukla mücadelede etkili ve nitelikli politika üretmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Bütün bu çerçeve göz önüne alındığında sosyal dışlama/dışlanmaya ve açlık sorununa sebep olan yeni yoksulluk olgusu ile mücadelede sürdürülebilir sosyal politika önlem ve öncelikleri, üzerinde durulması ve özel olarak ele alınması gereken bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni yoksulluk konsepti için belirlenecek sürdürülebilir sosyal politika önlem ve önceliklerinin neler olduğunu ve bu politikaların nasıl uygulanacağını tartışmaya açmaktır. Bu bağlamda mevcut sorun ve ihtiyaçların belirlenmesi ve bunlara çözüm üretilmesi adına ortam hazırlanabileceği düşünülmektedir. Türkiye'de yoksullukla mücadelede mevcut sosyal politika ve uygulamaların, sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamalarının olduğu açıktır. Ancak dönüşen dünyanın ürettiği yeni sorun alanları içerisindeki yeni yoksulluk sorunu için daha etkin, nitelikli ve verimli politika ve uygulamaların tartışılması gerektiği ortadadır. Özellikle küresel gelişmelerle birlikte konuyla ilgili ihtiyacın daha da arttığı düşünülmektedir. Sonuç olarak Türkiye'de yoksullukla mücadelede yeni dünya düzeninin ve kitlesel göç hareketlerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu kapsamda belirlenecek sürdürülebilir sosyal politika önlem ve önceliklerinin yeni yoksulluk konsepti bağlamında ele alınması ve konu hakkında çalışmaların artırılması ihtiyacı söz konusudur. Bu çerçevede konunun çok boyutlu olarak ele alınması gerektiği düşünülmektedir

SUSTAINABLE SOCIAL POLICY MEASURES AND PRIORITIES FOR NEW CONCEPT OF POVERTY

As a result of the economic, political and sociological transformations experienced during the historical process; poverty has become an important problem for humanity. The problem of poverty which rised especially after industrialization, has gained a very different dimension with the effect of global economy and mass migrations. In this context today's new concept of poverty has required new and sustainable social policy measures and priorities for many states. In this sense, it is inevitable for today's societies to produce effective and qualified policies in combating poverty. Considering this whole framework, sustainable social policy measures and priorities in the fight against new concept of poverty, which leads to social exclusion and hunger, are emerging as an area to be emphasized and specifically addressed. The aim of this study is to discuss what are sustainable social policy measures and priorities to be determined for the new poverty concept and how will these policies be practiced. In this context, it is considered that existing problems and needs can be determined and an environment can be prepared for the solution of these problems. It is clear that there are some social policies and practices, social services and social work practices in order to fight against poverty in Turkey. However, it is thought that more effective, qualified and productive policies and practices should be discussed for the new poverty issue in the new problem areas produced by the changing world. Especially with the global developments, the need for this issue has increased even more. As a result, it is thought that the new World order and so the mass migration movements should be taken into consideration in struggling against poverty in Turkey. In this context, there is a need for studies focusing on the new concept of poverty about the sustainable social policy measures and priorities. In this framework, it is thought that this issue should be considered as multi-dimensional ways

___

  • Avşar Kurnaz, Şebnem (2007), ‘‘Çocuk Yoksulluğu’’, Aile ve Toplum Dergisi, 9, 3, 47-55.
  • Aydemir, Cahit ve Mehmet Kaya (2007), ‘‘Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Yönü’’, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 20, 260-282.
  • AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) (2016), Üç Milyon Suriyeliye Ev Sahipliği Yapıyoruz, Erişim tarihi: 13 Ocak 2017, https://www.afad.gov.tr/tr/10544/AFAD-BaskaniBilden-3-Milyon-Suriyeliye-Ev-Sahipligi-Yapiyoruz.
  • Arpacıoğlu, Özge ve Metin Yıldırım (2011), ‘‘Dünyada ve Türkiye’de Yoksulluğun Analizi’’, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 4, 2, 60-76.
  • Bedir, Eyüp (2012), ‘‘Yoksullukla Mücadelede Yeni Bir Tartışma Alanı: Vatandaşlık Geliri’’, Sosyal Güvenlik Dergisi, 1, 92-116.
  • Buğra, Ayşe (2008), ‘‘Kapitalizm, Yoksulluk ve Türkiye’de Sosyal Politika’’, Osmanlı Arşiv ve Araştırma Merkezi, Erişim tarihi: 20 Ocak 2017, http://www.obarsiv.com/cagdas_turkiye_seminerleri_0809.html.
  • Buğra, Ayşe ve Çağlar Keyder (2013), ‘‘Sosyal Politika Yazıları’’ (Çev. B. Yakut-Çakar & U. Barış Balaban ), 6. Baskı, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Card, David & Steven Raphael (2013), ‘‘Introduction’’, Immigration, Poverty, and Socioeconomic Inequality, (Eds: David Card & Steven Raphael ), New York: Russell Sage Foundation.
  • Chossudovsky, Michel (1999), ‘‘Yoksulluğun Küreselleşmesi: IMF ve Dünya Bankası Reformlarının İçyüzü’’ (Çev. Neşenur Domaniç), İstanbul: Çivi Yazıları.
  • Çamur Duyan, Gülsüm (2006), Sosyal Hizmet Bakış Açısından Yoksul Kadınlar: Altındağ Örneği, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Jose, Shyma (2016), ‘‘Economic Growth, Poverty and Malnutrition in India’’, Ekonomik Yaklaşım Derneği, 27, 99, 165-202.
  • Kabaş, Tolga (2009), Gelişmekte Olan Ülkelerde Yoksulluğun Nedenleri ve Yoksullukla Mücadele Yolları, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Kaplinsky, Raphael (2005), Globalization, Poverty and Inequality: Between A Rock and A Hard Place, Cambridge: Polity Press.
  • Kayalıdere, Gül ve Hande Şahin (2014), ‘‘Sosyal Devlet Anlayışı Çerçevesinde Türkiye’de Sosyal Koruma Harcamalarının Gelişimi ve Yoksulluk’’, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2, 2, 57-75.
  • Kılıç, Selim (2013), ‘‘Çevre Sorunları ve Yoksulluk/Environmental Problems and Poverty’’, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5, 1, 9-20.
  • Konuk Şener, Dilek ve Ayşe Ferda Ocakçı (2014), ‘‘Yoksulluğun Çocuk Sağlığı Üzerine Çok Boyutlu Etkileri’’, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 13, 1, 57-68.
  • Koray, M (2008), Sosyal Politika, 3. Baskı, Ankara: İMGE Kitabevi.
  • Koşar Güler, Nesrin (2000), Sosyal Hizmetlerde Sosyal Yardım Alanı (Yoksulluk ve Sosyal Hizmet), Ankara: Şafak Matbaacılık.
  • Koşar, Nesrin (1990), ‘‘Yoksulluğa İlişkin Bir Tipoloji’’, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Dergisi, 8, 1-2-3, 1-10.
  • NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü/North Atlantic Treaty Organization) (2011), Nüfus Artışı: 21. Yüzyılın Belirleyici Sorunu, Erişim tarihi: 23 Ocak 2017, http://www.nato.int/docu/review/2011/Climateaction/Population_growth_challenge/TR/index.htm.
  • Landes, David S. (1998), The Wealth and Poverty of Nations: Why Some Are So Rich and Some So Poor, New York/London: W.W. Norton & Company Inc.
  • Memiş, Hasan (2014), ‘‘Küreselleşme ve Yoksulluk İlişkisi’’, Akademik Yaklaşımlar Dergisi/Journal of Academic Approaches, 5, 1, 144-161.
  • Onat, Ümit (2003), Sosyal Hizmet Açısından Günümüzde Yoksulluk Sorunu, Yoksulluk ve Sosyal Hizmet Sempozyumu İçinde (s. 26-35), Ankara: Aydınlar Matbaacılık Ltd.
  • Saith, Ruhi (2001), Social Exclusion: The Concept and Application to Developing Countries (No. 72). QEH Working Paper Series, University of Oxford.
  • Sapancalı, Faruk (2001), ‘‘Yeni Dünya Düzeni ve Küresel Yoksulluk’’, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 2, 115-140.
  • Sarı Gerşil, Gülşen ve Hülya Yeşilyurt Temel (2015), ‘‘Türkiye’de İşgücü Piyasaları Açısından Göç Olgusu’’, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 16. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Özel Sayısı, 413-428.
  • Şenses, Fikret (2003), Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Todaro, Michael P., & Stephen C. Smith (2012), Economic Development, U.S.A: Addison-Wesley Pearson.
  • Townsend, Peter (2013), The International Analysis of Poverty, London/New York: Routledge.
  • Uzun, Ayşe Meral (2003), ‘‘Yoksulluk Olgusu ve Dünya Bankası’’, C. Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4, 2, 155-173.
  • Yazıcı, Erdinç ve Hıdır Düzkaya (2016), ‘‘Dünya Kalkınma Raporu 2015 Perspektifinden Yoksulluk, Çocuk Gelişimi, Ev İdaresi ve Verimliliğe Yeniden Bakış’’, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 611-631.
  • WBG (World Bank Group) (2016), Poverty and Shared Prosperity 2016: Taking on Inequality, Washington DC: World Bank Publication.
  • Zastrow, Charles (1991), Social Problems: Issues and Solutions, Chicago: Nelson-Hall.