YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ

Küreselleşmeyle birlikte, kültürler ve uluslararası ilişkiler geliştikçe Türkçe de yaygın bir şekilde birçok alanda kullanılmaya ve öğrenilmeye başlamıştır. Bu gerçekten hareketle de yabancı dil olarak Türkçe öğretimi son zamanlarda oldukça önem kazanmıştır. Konu akademik dünyanın da ilgisini çekmiş ve birçok araştırmacı tarafından bu alanda kuramsal ve uygulamalı çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Alan yazın tarandığında çalışmaların, kullanılan materyaller, öğrenenler ve öğretenler üzerine yoğunlaştığı, öğreten çerçevesinde de genellikle Türkçe öğretmenliği alan uzmanlarının görüşlerine başvurulduğu görülmüştür. Bu çalışma ile söz konusu olguya İngilizce öğretmeni adaylarının penceresinden bakılması amaçlanmış ve onların yabancı dil olarak Türkçe öğretimine ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Nitel araştırma yönteminde olgubilim deseniyle yapılan bu çalışmanın katılımcıları İngilizce öğretmenliği 4. sınıfta okuyan 70 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yoluyla ulaşılabilir katılımcılar arasından gönüllülük usulüyle belirlenmiş, verileri de tam yapılandırılmış yazılı görüşme formlarıyla toplanmıştır. Çalışmanın başlıca bulguları, yabancı dil olarak Türkçe öğreten eğitimcilerin Türkçe dil ve ses bilgisi hâkimiyeti ile yabancı dil öğretimi yöntem ve teknikler konusunda bilgi sahibi olmaları gerektiğini göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların sahip olduğu yabancı dil öğrenme/öğretme farkındalığı, aldıkları yabancı dil öğretimi eğitimi ve yabancı dil öğretim deneyiminin avantaj sağlayıcı etkenler olduğu da bu çalışmanın önemli bulguları arasındadır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda da gerek uygulayıcılara gerekse alanda yeni çalışmalar yapacak araştırmacılara öneriler sunulmuştur.

THE OPINIONS OF EFL PRE-SERVICE TEACHERS ON TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE

Along with the gloabalisation as well as the initiatives in intercultural and international relationships lead Turkish to become one of those widely spoken and learnt languages recently. Consequently, teaching Turkish as a foreign language becomes highly attracted issue in its all aspects. In a similar vein, academicians and researchers focused on the issue of teaching Turkish as a foreign language and conducted theoretical and experimental studies. However, review of available literature revealed that the participants of most of those studies were the ones who specialized in teaching Turkish as the mothertoungue. Therefore, the present study intends to shed light onto the same issue from the point of different participants who got their education on teaching a foreign language, namely, English as a foreign language (EFL). The participants of the study are 70 EFL pre-service teachers, who are selected on a volunteer basis due to their availability with reference to purposefull sampling technique. The data of the study were gathered through structured written interview forms and analysed through thematic analysis. The findings of the study revelaed that participants highly believe that teachers who teach Turkish as a foreign language should have good command on grammar, phonetics and semantic of Turkish besides the methodology knowledge on how to teach a foreign language. Additionally, it is found that participants believe that having awareness on the teaching and learning a foreign language, getting education in teaching a foreign language as well as experiencing it in their education might provide them advantages in teaching Turkish as a foreign language. Concerning the findings, several suggestions for further studies as well as for the practitioners were provided in the study.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

AKADEMİSYENLERİN SINIF YÖNETİMİ SÖZEL BECERİLERİNİN ÖĞRETMEN ADAYLARINCA DEĞERLENDİRİLMESİ

Demirali Yaşar ERGİN

5 YAŞ ÇOCUKLARININ SORUMLULUK KAZANMA DÜZEYLERİ İLE SOSYAL BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

BURCU ÖZDEMİR BECEREN, FATMA ÖZGE ÜNSAL, HİLAL İLKNUR TUNÇELİ

HİÇBİR EĞİTİM SİSTEMİNİN KALİTESİ ÖĞRETMENİN KALİTESİNİ AŞAMAZ

NURHAK CEM DEDEBALİ, ULAŞ KUBAT, FEVZİ DURSUN

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE SAYGIYA İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Naciye ÇALIŞICI ÇELİK, BİLGEN KIRAL

KADINLARDA AEROBİK STEP EGZERSİZİNİN STRES DÜZEYİ, YAŞAM KALİTESİ VE MENSTURASYON DURUMU ÜZERİNE ETKİSİ

PELİN AKYOL, OSMAN İMAMOĞLU

PİYANO PERFORMANSI DERECELİ PUANLAMA ANAHTARININ GELİŞTİRİLMESİ

Uğur ÖZALP, Esra DALKIRAN

TÜRKİYE’DE DUYGUSAL İSTİSMAR ÜZERİNE YAZILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

MEHMET KANAK, Merve ÇELİK

GRUP ORTAMLARINDAKİ OYUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ (GOOD) GÖZLEM FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

EMİNE AHMETOĞLU, Manolya AŞIK ÖZTÜRK, İbrahim Hakkı ACAR

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE SOSYAL ETKİNLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

ABDULLAH BALIKÇI, SEZEN TOFUR

OKULLARDAKİ PAYLAŞILAN LİDERLİK UYGULAMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL GÜVEN DÜZEYLERİ VE İŞE KARŞI OLUMLU DUYGU DURUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ

Aynur B BOSTANCI, Yusuf GİDİŞ, Elif UĞURLU, Filiz DİLSİZ