YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINA YÖNTEMSEL BAKIŞ: TÜMEVARIM VE TÜMDENGELİM YÖNTEMLERİ

Son yıllarda, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde Türkçe öğretimi ders kitaplarının yazılması ve yaygınlaşmasında önemli gelişmeler olmuştur. Bu alanda yazılmış ders kitapları bir yandan okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi dil becerilerinin öğretimine odaklanırken, diğer taraftan da sondan eklemeli bir dil olma özelliği taşıyan Türkçenin dil kurallarının sezdirilmesi ve öğretiminde de ihtiyaçlara göre sınıflandırma niteliği taşımaktadır. Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde dil bilgisi genel olarak en çok zorlanılan alandır ve bu alanda yöntemsel yaklaşımlar farklılıklar göstermektedir. Ancak temelde tümdengelim ve tümevarım yöntemlerine göre öğretim yapılmakta olduğu gözlemlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Yedi İklim Türkçe Öğretim Setinde (A1-C2) yer alan dil bilgisi konularının verilme biçimi, dil bilgisi etkinliklerinin dağılımı ile tümdengelim ve tümevarım yöntemleriyle öğretimin ne oranda yer aldığını incelemek ve bu ders kitaplarını kendi aralarında bir karşılaştırma yapmaktır. Çalışmanın sonuçları bu öğretim setinde yer alan tüm kitaplarda bütünsel değerlendirme yapıldığında dil bilgisi konuları ile etkinliklerin yeterli oranlarda kullanıldığını ve dil öğretim yöntemlerini içerdiğini göstermekle birlikte kitaplar arasında (A1C2) dengeli bir dağılımın olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle bu çalışmada, ders kitaplarında yer alan dil bilgisi konuları ile etkinliklerinin, öğrencilerin bireysel farklılıkları ve öğrenme stratejilerini ön plana çıkaracak şekilde göre hazırlanmasının öğrenmenin uzun süreli ve kalıcı olmasını sağlayacağı gerçeğinin göz önüne alınarak hazırlanması önerilmektedir.

A METHODOLOGICAL ASPECT OF TURKISH LANGUAGE COURSE BOOKS FOR FOREIGNERS: DEDUCTIVE AND INDUCTIVE METHODS

Currently, there have been important progresses in writing and wide spreading of Turkish language course books for foreigners. The latest attitude of preparing and using these books focus on both teaching language skills of listening, speaking, reading, and writing and also classifying according to learners' needs to learn Turkish linguistic patterns, and detecting them since Turkish is an agglutinative language. Teaching Turkish grammar is generally considered a very difficult part for learners to comprehend; therefore, methodological approaches to be applied show differences during teaching process and teaching generally appears to be realized by applying deductive and inductive methods. The purpose of this study is to investigate the grammatical items in the text book set (A1-C2), entitled 'Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti' and prepared by Yunus Emre Institution; to sort out the distribution of the grammatical activities in this set (A1-C2); and to evaluate the sufficiency of the deductive and inductive methods used in the text books (A1-C2). The findings of this study indicate that the grammatical items, activities related to grammar, and methods used in these Turkish language course books have enough grammatical items, activities, and methods but not having a balance distributed among the books (A1-C2).

___

  • Aykaç, N. (2015). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminin Genel Tarihçesi ve Bu Alanda Kullanılan Yöntemler. Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/3 Winter 2015, p. 161-174 DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.7842
  • Akbal, B. (2008). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Görev Odaklılık ÜzerineUygulamalı Bir Çalışma, 122. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yabancı Dil Olarak Türkçe Bilim Dalı.
  • Arıcı, A. F. (2006). Türkçe Öğretiminde Kullanılan Strateji-Yöntem ve Teknikler. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 299-308.
  • Balcı, A. (2013). Okuma ve anlama eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Brown, H. D. (2007). Principles of Language Learning and Teaching (5th Edt.). New York: Pearson Education.
  • Bulková, M. (2007). Teaching Grammar to 11-15-Year-Old Learners. Brno: Masaryk Unıversity Faculty of Education Department of English Language and Literature. Yayınlanmamış yükseklisans tezi.
  • Calp, M. (2005). Özel Öğretim Alanı Olarak Türkçe Öğretimi, Eğitim Kitabevi: Konya Demirel, Ö. (1999). Öğretme sanatı. Ankara: Pegem Yayınları.
  • Derman, S. (2011). Dil Bilgisi Öğretiminde Metin Seçimi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 3, 299. Konya: Selçuk Üniversitesi.
  • Ergin, M. (1999). Edebiyat Ve Eğitim Fakültelerinin Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümleri Için: Türk Dil Bilgisi. Bayrak Basın/Yayın/Tanıtım.
  • Göçer, A. & Moğul S. (2011). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi ile ilgili Çalışmalara Genel Bir Bakış. Turkish Studies - International Periodical For The Languages,Literatureand History of Turkish Or Turkic Volume 6/3 Summer 2011, P. 797-810, 798.
  • Güneş, F. (2013). Yapilandirici Yaklaşimla Dil Bilgisi Öğretimi. Eğitimde Kuram ve Uygulama. 9(3): 171-187
  • Halliday, M. A. K. (1978). Language as social semiotic (p. 136). Arnold: London.
  • Kara, M. (2010). "Oyunlarla Yabancılara Türkçe Öğretimi", TÜBAR-XXVII, s.407-421.
  • Kavcar, C., Sever, S., & Oğuzkan, A. F. (1997). Türkçe öğretimi: Türkçe ve sınıf öğretmenleri için. Engin Yayınevi.
  • Ken, Z. (2008). An Inductive Approach To English Grammar Teaching. In Applied Language Studies Vol. 12, P. 17. California: California State University.
  • Korkmaz, Z. (1995). Türk dili üzerine araştırmalar. 1 (Vol. 629). Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu.
  • Özbay, M. (1997).Türkçe öğretiminde programın önemi. Çağdaş Eğitim, 22(232), 34-35.
  • Prince, M.,& Felder, R. (2007). The many faces of inductive teaching and learning. Journal of College Science Teaching, 36(5), 14.
  • Richards, J. C. (2008). Teaching Listening And Speaking:FromTheory To Practice. Cambridge Cambridge University Press
  • Richards, J.C & Rodgers, T.S. (2001). Approaches and Methods in Language Teaching. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Sunel, H. (1989) Yabancı Dil Öğretiminoe Metot Sorunu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı (4), 137-143.
  • Tok, M. (2013). Yabancılara Türkçe Öğretimi Ders Kitaplarındaki Yazma Çalışmalarının Değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,2013(12).
  • Yedi İklim Türkçe A1. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Başak Matbaacılık.
  • Yedi İklim Türkçe A2. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Başak Matbaacılık.
  • Yedi İklim Türkçe B1. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. ve Tic. İşl.
  • Yedi İklim Türkçe B2. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Başak Matbaacılık.
  • Yedi İklim Türkçe C1. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Başak Matbaacılık.
  • Yedi İklim Türkçe C2. (2016). (Ed. E. Barın; Ş. Çobanoğlu; Ş. Ateş; M. Balcı; C. Özdemir). Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. ve Tic. İşl.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

YATILI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA MOTİVASYONLARININ İNCELENMESİ

Ceyda YILMAZ, MUHİTTİN ÇALIŞKAN

ORTAOKUL MÜDÜRLERİNİN ÖĞRETİMSEL DENETİME İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

OSMAN FERDA BEYTEKİN, Şekibe TAS

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖZ-DÜZENLEYİCİ ÖĞRENME BECERİLERİNİN, AKADEMİK ÖZ-YETERLİK, AKADEMİK KONTROL ODAĞI VE AKADEMİK BAŞARILARI İLE İLİŞKİSİ

A. Seda SARACALOĞLU, ÇİĞDEM ALDAN KARADEMİR, FEVZİ DURSUN, MEHMET ALTIN, NURTAÇ ÜSTÜNDAĞ

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN YETERLİKLERİ VE GELECEĞİ: METAFORİK BİR ANALİZ*

KASIM KARATAŞ, BEHÇET ORAL, TUNCAY ARDIÇ

MÜZİK DERSİNDE ÖĞRENME ÖĞRETME SÜRECİ İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

SITKI AKARSU

TÜRKİYE'DE 2005-2017 TARİHLERİ ARASINDA HAYAT BİLGİSİ DERSİ İLE İLGİLİ YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

HÜSEYİN POLAT

YENİ ORTAÖĞRETİM TARİH DERS PROGRAMLARI VE 9. SINIF TARİH DERS KİTABINDA DEĞERLER EĞİTİMİ*

TERCAN YILDIRIM

15 TEMMUZ BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN "DEMOKRASİ, KÜLTÜR VE İLETİŞİM" KAVRAMLARINA İLİŞKİN TÜRKÇE ÖĞRETMEN ADAYLARININ OLUŞTURDUKLARI METAFORLARIN İNCELENMESİ

NAZİFE BURCU TAKIL

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞLARI İLE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

MEHMET TEYFUR, BÜRHAN AKPUNAR, SERDAR SAFALI, MUSTAFA ERCENGİZ

A COMPARISON OF THE EFFECTIVENESS OF "READING TOGETHER" AND "ANIMAL ASSISTED READING TOGETHER" INTERVENTIONS ON READING FLUENCY OF A STUDENT WITH EMOTIONAL AND BEHAVIORAL DISORDER

Nergüz BULUT SERİN, GÜL KAHVECİ