Üniversite Öğrencilerinin Karbonhidrat Tüketimi ve BKİ Değerlerinin İncelenmesi

Üniversitelerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin en önemli sorunlarından birisi beslenme sorunudur. Üniversite öğrencileri değişik nedenlerle yeterli ve dengeli beslenememektedir. Bu durum öğrencilerin sağlığını ve başarı durumunu etkilemektedir. Üniversite öğrencilerinin en çok tükettikleri karbonhidrat grubu yiyeceklerdir. Bu gruptaki yiyeceklerin özelliği ve miktarı çok önemlidir. Bu çalışmada; üniversite öğrencilerinin karbonhidrat tüketimi, toplam enerji alımı, enerji dağılım dengesi, beslenme durumu ve beslenme durumunu etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; 2012-2013 eğitimöğretim yılında Gazi Üniversitesine devam eden 162’si kadın 39’u erkek olmak üzere 201 gönüllü katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar; katılımcıların ağırlıklı olarak ekmek ve hamur işi ürünleri tükettiklerini, sıkça başta sabah kahvaltısı olmak üzere öğün atladıklarını, buna rağmen çoğunun normal BKİ değerlerine sahip olduklarını göstermiştir (p>0.05). Öğün atlama sebepleri arasında zaman bulamama ve yemek istememe başta gelmektedir. Katılımcıların çoğunlukla kadınlardan oluşması, kilo alma endişesiyle öğün atlama oranının yükseldiğini düşündürmektedir. Öğün atlama oranının yüksekliğine rağmen, besin ve enerji alımı noktasında hiçbir olumsuzluğun meydana gelmemesi, atlanan öğünlerde alınması gereken besin ve enerjinin diğer öğünlerde alınarak tolere edilmesine bağlanabilir. Katılımcıların cinsiyet, yaş, BKİ değerleri, gelir düzeyleri ve öğün atlama durumlarının; tat tercihlerine yönelik tutum ve davranışlarıyla olan ilişkileri için ortalama ve standart sapma puanları karşılaştırılmıştır. Tüm karşılaştırmalar için p

An Investigation of BMI Values and Carbohydrate Consumption of University Students

Nutrition is one of the most important problems of university students. Diets of university students are often unbalanced and insufficient. This situation affects health and academic success of the students. High carbohydrate foods are the most consumed among this group and the amount and quality of this kind of food is quite important. In this study, it was aimed to evaluate the factors affecting the carbohydrate consumption, total energy intake, energy distribution balance and nutritional status of university students. In this context, 201 volunteers, 162 women and 39 men, who attended to Gazi University in the 2012-2013 academic year, were included in the study. The results showed that the participants mostly consume bread and pastry products, often skip meals especially breakfast, however most of them have normal BMI values (p>0.05). The main reasons for skipping meals are lack of time and unwillingness. Since the participants are mostly women, it is thought that the rate of meal skipping increases with the concern of gaining weight. Despite the high rate of meal skipping, the fact that no negativity occurs at the point of nutrient and energy intake, can be attributed on that the nutrient and energy need to be taken in the skipped meals were tolerated by taking in other meals. Average and standard deviation scores were compared for the relationship between participants' gender, age, BMI values, income levels and attitudes and behaviors of meal skipping status towards taste preferences. For all comparisons, no significant relationship was detected at the level of p

___

  • Akdevelioğlu, Y. (2012). Banka Çalışanlarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(1): 15-20.
  • Akgün, S., Soyutemiz, E., Anar, Ş. ve Çıbık, R. (1997) Tüketime Sunulan Kremalı Pastaların Mikrobiyolojik Niteliklerinin Saptanması. Gıda, 22(6):433-438.
  • Alikaşifoğlu A. ve Yordam, N. (2000). Obezitenin Tanımı ve Prevalansı. Katkı Pediatri Dergisi, 21(4):475-481.
  • Ashrafi, K. (2007). Obesity and the regulation of fat metabolism, WormBook, ed. The C. elegans Research Community, WormBook, https://doi.org/10.1895/wormbook.1.130.1
  • Ayhan, G. Ö. (2018). Malatya İl Merkezinde Yaşayan Liseye Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
  • Can, S. N. (2012). Beden Kitle İndekslerine Göre Bireylerin Diyet Ürünleri Kullanım Durumları ile Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Çavdar, F. (2015). Beslenme. Baydem Yayıncılık.
  • Çetin, D. (2017). Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Yeme Tutumunun Belirlenmesi ve Anksiyete, Sosyal Uyum, Beden Kitle İndeksi (BKİ) ve Diğer Faktörlerle İlişkisinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Garaulet, M., Canteras, M., Morales. E., López-Guimera, G., Sánchez, D. ve Corbalán-Tutau, M.D. (2012). Validation of a questionnaire on emotional eating for use in cases of obesity; the Emotional Eater Questionnaire (EEQ). Nutr Hosp, 27:645-51.
  • Gibson, R.S. (1990) Principles of Nutritional Assessment. New York: Oxford University Pres.
  • Günay, H. (2002) Obezite Sorunu Zayıf Görünen Kişilerde de Olabilir (Obezite Derneği Başkanı Prof. Dr. Kabalak ile Söyleşi). Gıda, 7(1): 16-18.
  • Hamurtekin, Y. (2014). Beden Kitle İndeksi (BKİ), Vücut Yağ Yüzdesi ve Abdominal Yağlanma ile Lipit Peroksidasyon İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı.
  • Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. 11. Baskı. Tek Işık Web Ofset
  • Memiş, E. (2004). Üniversite öğrencilerinde şişmanlık (obezite) durumu ve diyet ürünleri kullanmaları üzerinde bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı, Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı.
  • Müftüoğlu, O. (2004) Hafifleyin Gençleşin. Doğan Kitapçılık. Piva, S.J., Duarte, M.M., Da Cruz, I.B., Coelho, A.C., Moreira, A.P., Tonello, R., Garcia, S.C ve
  • Moresco, R.N. (2011). Ischemia-modified albumin as an oxidative stress biomarker in obesity. Clinical Biochemistry, 44, 345-347.
  • Özdoğan, Y., Özçelik, A.Ö. ve Yardımcı, H. (2012). Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Karadeniz-Blacksea-Черное море, 15:139-49.
  • Özkaya, M. N. (2018). Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Yaşadığı Ortama Göre Beden Kitle İndekslerinin ve Beslenme Paternlerinin Değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Trabzon.
  • Samur, G. ve Yıldız, E. (2008). Obezite ve kardiyovasküler hastalıklar/hipertansiyon. Klasmat Matbaacılık.
  • TEMD-Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, (2018). Obezite Tanı ve Tedavi Kılavuzu. 6.Baskı, Miki Matbaacılık.
  • Timperio, A., Crawford, D., Burns, C. ve Cameron-Smith, D. (2002). Behavior and Beliefs Related to Dietary Fat are influenced by Weight-Control Status. Journal of The American Dietetic Association, 102(1):88-91.
  • Topbaş, M., Elmacıoğlu, F., Dündar, C., Canbaz, S. ve Pekşen, Y. (2000). Obezite ile Günlük Tüketilen Bazı Besin Öğeleri Arasındaki İlişki. Beslenme Diyet Dergisi, 29:62-67.
  • Tümer, G. ve Çolak, R. (2012). Tip 2 Diabetes Mellitusda Tıbbi Beslenme Tedavisi. Journal of Experimental and Clinical Medicine, 29, 12-15.
  • Yenigün, M. (2018). Bazı Sağlık Alanında ve Bazı Sağlık Dışı Alanda Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, Enerji Harcama Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Anabilim Dalı.
  • Yıldız, E. (2017). Tekstil İşçilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Çalışma Yaşamlarına Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı.
  • Yılmaz, E. (2018). Sağlık Çalışanlarının Beslenme ve Sağlık Durumunun Tespiti: Ankara İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı.
  • Yılmaz, E. ve Özkan, S. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6):87-104.
  • Yorulmaz, F., Taşkınalp, O., Turut, M. ve Kutoğlu, T. (1995). 1445 Erişkin Türk İnsanında Bazı Vücut İndeksleri. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 12(1, 2, 3):57-59.