TÜRKİYE’DEKİ KORO ŞENLİK/ FESTİVALLERİNİN TÜRK KORO MÜZİĞİNE KATKILARININ İNCELENMESİ

Her insanın ilk çalgısı sesidir. Sesin en etkili kullanıldığı alan ise korolardır. Bundan hareketle Genel müzik eğitimi süresi boyunca koro eğitimi ve buna bağlı olarak korolar önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırma, Türkiye’de düzenlenen şenlik/festivallerin Türk Koro Müziğine olan katkılarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın diğer bir amacı ise, bu şenlik/festivallerde, karşılaşılan sorunları ortaya koymak ve çözüm önerilerine katkıda bulunmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Türkiye’deki şenlik/festivalleri düzenleyen kurum, kuruluş ve derneklerle görüşme yapılmıştır. Görüşme formundaki sorulardan elde edilen veriler frekans ve yüzde hesaplamalarıyla tablolar halinde verilmiştir. Araştırmanın sonucunda alınan bilgiler doğrultusunda Türkiye’de toplam 15 tane şenlik/festival düzenlendiği, ancak 2 tane şenlik/festivalin çeşitli sebepler nedeniyle varlığını sürdüremediği saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda korolar arası bilgi alışverişi iletişimi ve etkileşimi, koroların nitelik ve nicelik olarak çoğalıp gelişmesi, koroların yıl boyu aldığı eğitimin ürününü sergilemesi, Koroların gelişmesi ve toplumun olumlu bir bakış açısı kazanması, koro eserlerinin ve bestecilerinin tanınması gibi yönleriyle Türk Koro Müziği’ne katkıları olduğu saptanmıştır. Ayrıca şenlik/festivallerin koristlerin sosyalleşmesi ve koro müziğinin halkla bütünleşmesi gibi özelliklerinin de olduğu görülmüştür.

___

Apaydın, M. (2001). Koro İle Müzik Eğitiminin Toplumun Müziksel Düzeyini Geliştirmedeki Yeri Ve Önemi. I. Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu Bildiriler, 131-139.

Apaydın, M. (2006). Çocuk ve Gençlik Korolarının Toplumun Kültürel Gelişimindeki Yeri Ve Önemi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyum Bildirileri, 569-575.

Çevik, S. (1999). Koro Eğitimi ve Yönetimi Teknikleri. Ankara: Yurt Renkleri

Egüz, S. (1981). Koro Eğitimi ve Yönetimi. Ankara: Ayyıldız.

Uçan, A. (2001). İnsan, Müzik, Koro ve Koro Eğitiminin Temelleri. I. Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 7-55.

Yener, S. (2001). Türkiye’deki Koro Çeşitleri ve Müzik Toplum Etkileşiminde Koro Müziğinin Rolü. I. Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu Ulusal Koro Eğitimi ve Yönetimi Sempozyumu Bildirileri, 83-93.