TOPLUMSAL DEĞİŞME VE ANAOKULU İHTİYACI

Eğitimin her aşaması oldukça önemlidir. Ancak anaokulları okul hayatının ilk basamağı olması, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin hızlandığı dönem olması, bu dönem verilen eğitimin çocuğun geleceğini şekillendirir nitelikte olması, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların büyük bir kısmının yetişkinlikte bireyin değer yargılarını ve kişilik yapısını, biçimlendirmesi hasebiyle ayrıca önem arz etmektedir. Anaokullarının bahsedilen sebeplerden dolayı önemi ve gerekliliği aşikardır. İlaveten sosyolojik bir perspektifle başka bir gereklilik alanı da yaşanan toplumsal değişim ile olan ilintisidir. Şöyle ki; ekonomik ve sosyal hayatta meydana gelen çeşitli toplumsal değişmeler anaokullarının dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaştırarak önemini arttırmıştır. Özellikle kadının çalışma hayatına girmesi ile statüsünün değişmesi, aile yapısındaki dönüşüm, kentleşme ve fırsat eşitliğine verilen önemin artması ile ebeveynler çocuklarını anaokuluna daha çok göndermeye başlamıştır. Bu sebeple bu çalışma bahsedilen toplumsal değişme kategorileri ile anaokulu ihtiyacını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışmada toplamda 12 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların altısı öğretmen, altısı ebeveyndir. Görüşmeler gönüllük esası ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin analizinde nitel araştırmalarda kullanılan MAXQDA nitel araştırma tekniğinden faydalanılmıştır Analizler neticesinde toplumsal değişme ve anaokulu ihtiyacı temel teması altında dört kategori oluşturulmuştur. Bu kategoriler; toplumsal değişmeye bağlı olarak kadının değişen konumu ve ana okulu ihtiyacı, ücretsiz ve zorunlu anaokulu ve fırsat eşitliği, çocukların sosyalleşme ihtiyacı ve kentleşme, değişen aile yapısı ve anaokulu ihtiyacıdır. Bu kategoriler katılımcıların düşünce kodları ile haritalandırılmıştır

SOCIAL CHANGE AND THE NEED FOR NURSERY SCHOOLS

Every stage of education is important. However, the pre-school education has additional importance because it being the first stage of the school life and being the period that the children’s physical and mental development is accelerated; the given education in this period being able to shape the children’s future; and because the behavior acquired in the childhood years shapes the individual’s personality, attitude, habits, beliefs and value judgment. The need for pre-school education is obvious due to the reasons mentioned. In addition, from a sociological perspective, another subject of need is social change. That is to say, the various social changes in the economic and social life popularized pre-school education in the world and our country and raised the importance of pre-school education. Especially with the women entering the working life and changing women’s status, conversion in the family life, urbanization, and the increase of the importance on the equality of opportunity, the parents started to send their children to nursery schools more and more. For this reason, this study was conducted to explain the need for nursery schools with the mentioned categories of social change. In this study, in-depth interviews were done with a total of 12 inüdividuals via a semi-structured interview form. The six of the interviewees are teachers, and the other six are student’s parents. The interviews were done on a voluntary basis. In the analysis of the interviews, the MAXQDA qualitative research technique was made use of. As a result of the analyses, four categories were formed under the main theme of social change and the need for nursery schools. These categories are the need for nursery schools and the women’s changing position based on social change; the equality of opportunities and unpaid and compulsory nursery schools; urbanization and the children’s need for socialization; and the changing family structure and the need for nursery schools. These categories were mapped with the interviewees’ thought codes.

___

  • Akman, Yasemin, (1991) “Okul Öncesi Eğitim Ve Çocukların Uyumu”, Yaşadıkça Eğitim, Sayı:17
  • Aktaş, Yaşare, (1997) “Çalışan Annelerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Önemi” 10. Ya-Pa Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri, Mayıs 1994 Ankara.
  • Akyüz, Yahya, (2001), Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 2001’e), Alfa Yayıncılık, İstanbul.
  • Aslanargun, E., ve Tapan, F., (2012), Okul Öncesi Eğitim ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (2).
  • Aygören, Dirim, (2004), Kız Meslek Liseleri İçin Okul Öncesi Eğitimi, Esin Yayınevi, İstanbul.
  • Aytekin, Halil, (2001), Okulöncesi Eğitim Programları İçinde Oyunun Çocuğun Gelişimine Etkileri, yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kütahya.
  • Belik, Şima, (1985), “Okulöncesi Kurumlarının Özellikleri, Nitelikleri ve Program”, YaPa Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri II-III, Ya-Pa Yayınları
  • Berkçin, Fatma, (1991), DPT Çalışmaları ve Beş Yıllık Kalkınma Planlarında Okulöncesi Eğitimin Yeri Ya-Pa 7. Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri Ya-Pa Yayınları, Eskişehir.
  • Dünya Bankası, (2010). Türkiye: Gelecek Nesiller İçin Fırsatların Çoğaltılması, Yaşam Fırsatları Konulu Rapor, Rapor No: 48627-TR, Dünya Bankası: Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Beşeri Kalkınma Bölümü.
  • Ekiz, D., (2003), Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metotlarına Giriş, Anı Yayıncılık, Ankara
  • Elkind, David, (1999), Çocuk ve Toplum Gelişim ve Değişim Üzerine Denemeler, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü ve Araştırma Merkezi Yayınları:3, Ankara.(-e book)
  • Erbay, Erinç, (2008), “Okul Öncesi Eğitim Alan Ve Almayan İlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Becerilere Sahip Olma Düzeyleri”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, (Yayınlanmamış), İlköğretim Anabilim Dalı, Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı, Denizli
  • Ergün, M., (1994), Eğitim Sosyolojisine Giriş, Ocak Yayınları, Ankara.
  • Gelişli, Y. ve Yazıcı, E., (2012), “Türkiye’de Uygulanan Okul Öncesi Eğitim Programlarının Tarihsel Süreç İçerisinde Değerlendirilmesi”, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 29, S.85-93.
  • İnan, Kemal, (1991), “Durkheim’ın Eğitim Anlayışı”, AÜEBF Dergisi, 24(2), 511-518.
  • Kandır, A., ve Kurt F., (2010), Proje Temelli Okul Öncesi Eğitim Programı, Morpa Kültür Yayınları. İstanbul. (Online Erişim).
  • Karasar, N., (2007), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Bilim Kitap Kırtasiye Yayınevi, Ankara.
  • Konuk, Rukiye, (2005), “Anaokulu Ve Anasınıfına Devam Eden Normal Ve Entegre Eğitimi Alan Çocukların Ebeveynlerinin Okulöncesi Eğitim Kurumu Seçimlerini Etkileyen Etmenler”, Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi, Konya Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Macionis, J.J., Plummer, K., (1998), Sociology: A Global Introduction, Prince Hall Europe Merriam, Sharan B., (2015), Nitel Araştırma Desen ve Uygulama için bir Rehber, Çeviri Editörü: Selahattin Turan, Nobel Akademik Yayın, Ankara.
  • Metin, Nilgün, Arı Meziyet, Güneysu Sibel, Dikmen Betül, Atik Belma, Aydın Çiğdem, Üstün Elif, Uysal Nilgün, (1993), Ana-Babaların Anaokulundan Beklentileri, 9. Ya-Pa Okul Öncesi Eğitimi Ve Yaygınlaştırılması Semineri. Ya-Pa Yayınları:
  • Murat, Sedat, (2009), Dünden Bugüne İstanbul’da Yaygın Eğitim, (Hiperkitap –E Book Collection).
  • Neuman, W. Lawrence, (2014), Toplumsal Araştırma Yöntemleri Nitel ve Nicel Yaklaşımlar, Yayın Odası Yayınları, Ankara.
  • Niron Gören Demet, (2010), “Avrupa Birliği Ülkeleriyle Uyumlu Bir Okul Öncesi Eğitim Model Önerisinin Benimsenme Durumu Ve Uygulanabilirliği”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Oğuzkan, Ş. Oral, G., (1996), Orta Dereceli Kız Teknik Öğretim Okulları Okul Öncesi Eğitim, , Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Oktay, A., (1999), Yasamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem, Epsilon Yayınları, İstanbul.
  • Şıvgın, N., (2005), “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Uygulanan Eğitim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri”, (Denizli İli Örneği), Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Tan, Mine, (1987), “Eğitsel Fırsat Eşitliği (Sosyolojik Bir Kavram Olarak Gelişimi)”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, 20 (1) 245-259.
  • Tezcan, M., (1985), Eğitim sosyolojisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Tezcan, M., (1993), Eğitim Sosyolojisinde Çağdaş Kuramlar ve Türkiye, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Tezcan, Mahmut, (1980), “Toplumsal Değişimlerin Ülkemiz Eğitimine Etkileri”, Eğitim ve Bilim Dergisi, 5(25), 28-40.
  • Üstünoğlu, Ülkü, (1987), “Okulöncesi Öğretmenlerinin Uzaktan Öğretim Yöntemi İle Yetiştirilmesine Yönelik Program Modeli” T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 220 Açıköğretim Fakültesi Yayınları No:107 Eskişehir.
  • Yakar, Fahri, Gingök, Lale, (1983), Anaokulu Öğretmeninin Rehber Kitabı, Ya-Pa Yayınları, İstanbul.
  • Yavuzer, Haluk, (2000), Çocuk Eğitimi El Kitabı, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Yıldır, Nilüfer, (1991), “Okul Öncesi Eğitimin Önemi ve Amacı” Ya-Pa 7. Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri Ya-Pa Yayınları, Eskişehir.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık
  • Yılmaz, Nahide, (1991), Anaokulu Öğretmeninin Rehber Kitabı, Ya-Pa Yayınları, İstanbul.
  • Yörükoğlu, Atalay, (1998), Çocuk Ruh Sağlığı, Özgür Yayınları, Ankara.