THE USE OF TV IN USA PRECIDENCY ELECTIONS AS A MASS MEDIA

Due to its massive reach and influence on the society, the mass media have been used for various purposes from past to present, accordingly to the conditions of the period and to the characteristics of the mass media (technical) at that time. Politicians wanted to effectively use mass media and used it for specifically political purposes. In the past, newspapers were the most effective mass media tool in manner, but later on radios and soon after radios, televisions played an important role in political life. Especially the influence of television on the electorate, which has audiovisual characteristic, has increased the interest of politicians on television. Today, almost all of the world's political studies continue to use mass media effectively, especially television. This study aims to show that television, which has significant social influence, is effectively used in presidential elections in the United States. Use of televiosion started to become widespread after 1950s and was used for political purposes in the same years, within the scope of the study, the use of television until the 2000s in the US presidential elections (for propaganda purposes) was examined periodically. According to the findings, television was systematically used for propaganda in all US presidential elections from 1952 to present (2016).

KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDAN TELEVİZYONUN ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANILMASI

Büyük kitlelere ulaşması ve toplum üzerindeki etkisi sebebiyle, kitle iletişim araçları tarihsel süreç içerisinde hem dönemin koşullarına göre hem de o dönemdeki kitle iletişim araçlarının (teknik) özelliklerine göre geçmişten günümüze çeşitli amaçlar için kullanılagelmiştir. Kitle iletişim araçları, özellikle siyasal amaçlar doğrultusunda siyasiler tarafından etkin olarak kullanılmak istenmiş ve kullanılmıştır. Önceleri gazeteler bu anlamda en etkili kitle iletişim aracı konumunda iken, daha sonra radyolar ve kısa bir süre sonra ise televizyonlar siyasal yaşamda önemli rol oynamışlardır. Özellikle görsel işitsel özelliğe sahip olan televizyonun seçmenler üzerindeki etkisi, siyasilerin televizyona ilgisini arttırmıştır. 10590’li yıllarda ortaya çıkmasından itibaren başta Amerika Birleşik Devlerleri’nde olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde televizyon siyasal çalışmalarda giderek en gözde kitle iletişim aracına dönüşmüştür. Günümüzde de hemen hemen tüm dünyada siyasal çalışmalarda başta televizyon olmak üzere kitle iletişim araçları etkin olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Bu çalışma, kitle iletişim araçları arasında önemli toplumsal etkiye sahip olan televizyonun, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimlerinde etkin olarak kullanıldığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, 1950’li yıllardan sonra yaygınlaşmaya başlayan ve aynı yıllarda siyasal amaçlar için kullanılan televizyonun, 2000’li yıllara kadar ABD başkanlık seçimlerinde (propaganda maksatlı) kullanımı periyodik olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 1952’den günümüze (2016’ya) kadar olan bütün ABD başkanlık seçimlerinde televizyon sistematik olarak propaganda amaçlı kullanılmıştır.

___

Aziz, A. (2003). Siyasal İletişim, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım

Balcı, Ş. ve Damlapınar, Z. (2014). Siyasal İletişim Sürecinde Seçimler, Adaylar, İmajlar, Konya: Literatürk Academia Yayınları.

Bourdieu, P. (2000). Televizyon Üzerine, Çev. Turhan Ilgaz, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Devran, Y. (2004). Mesaj, Strateji ve Taktikler Siyasal Kampanya Yönetimi, İstanbul: Odak İletişim.

Ferguson, S. D. (1999). Communication Planning: An İntegrated Approach, Thousand Oaks: Sage Publications.

Gökçe, O. (2010). İletişim Bilimine Giriş, Konya: Dizgi Ofset.

Gürbüz, E ve İnan, E. (2004). Siyasal Pazarlama: Stratejik Bir Yaklaşım, Ankara: Nobel Yayın Dağıtımı.

İnce, M. (2016). Spor ile Siyasetin İlişkisi Üzerine Bir Analiz; Sporu Siyasete Alet Etmek, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2016, 6 (2), 447-455.

İnce, M. ve Koçak, M.C. (2017). Basın (Ulusal Gazeteler) 15 Temmuz’u Nasıl Gördü? Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 12/35, p. 239-254

Kalender, A. (2005). Siyasal İletişim Seçmenler ve İkna Stratejileri, Konya: Çizgi Kitapevi.

Kavanagh, D. (1995). Election Campaigning The New Marketing of Politics, Massachusetts: Blackwell Publishers Ltd.

Mutlu, E. (1999). Televizyon ve Toplum, Ankara: TRT Genel Sekreterlik Basım ve Yayım Müdürlüğü Ofset Tesisleri.

Nalcıoğlu, B. U., (2004). Azerbaycan Siyasi Muhaceretinin İstanbul’daki Basın Etkinliklerinin (1923-1931) Kamuoyu Oluşturmadaki Rolü, İstanbul, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları

Newman, I. B. (1994). The Marketing Of The President Political Marketing As Campaign Strategy, London: Sage Pulications

Oskay, U. (2001). İletişimin ABC’si, İstanbul: Der Yayınları.

Özkan, N. (2008). Amerika’ya Karaoğlan (mı) Geliyor! Toplum ve Demokrasi, 2 (2), Ocak-Nisan, s. 191–197.

Rothenbuhler, E. W. (1998). Ritual Communıcatıon From Everday Conversation to Mediated Ceremony, Thousand Oaks: Sage Publications.

Schiller, H. (2005). Zihin Yönlendirenler, çev. Cevdet Cerit, İsnabul: Pınar Yayınları.

Schreider, S.S.J. (1986). Amerika Meydan Okuyor, çev. Necdet Sander, İstanbul: Sander Kitapevi.

Schroeder, A. (2000). Presidential Debates Forty Years of High- Risk Tv, New York: Columbia University Press

Tokgöz, O. (2008). Siyasal İletişimi Anlamak, Ankara: İmge Kitapevi.

Turan, E. (1994). Medyanın Siyasi Hayata Etkileri, İstanbul: İrfan Yayınları.

Türkmen, F. (1965). Seçim Kazanmanın Püf Noktaları, İstanbul: Tan Gazetesi ve Matbaası.

Yaylagül, (2010). Kitle İletişim Kuramları Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar, Ankara: Dipnot Yayınları.

www.bbc.com, Erişim Tarihi: 18.05.2018. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37797240