Tevfik Fikret'in Tarih-i Kadim'ine Mehmed Fazlullah'ın Reddiyesi: Şihabü'l-Kudret fi Recmi'l-Fikret

Kimilerinin Tevfik Fikret’in sıkıntılı, periĢan, öfkeli bir anında rûhî bir bunalımla yazdığını kabul etttiği, kiminlerininse Tevfik Fikret’in dinî görüĢünün açık bir ifadesi olarak gördüğü Tarih-i Kadîm’i yayımlandığı günden bugüne Ģairin, üzerinde en çok durulan ve çok tartıĢılan manzumelerinden biri olmuĢtur. Bu manzumeye baĢta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere pek çok kiĢi tepki göstermiĢtir. Mehmed Fazlullah’ın ġihâbü’l-Kudret fî Recmi’l-Fikret adlı eseri de böyle bir tepkinin neticesinde meydana getirilmiĢ bir reddiyedir. Bu çalıĢmada söz konusu eserin metni verilmiĢ ve her iki manzume içerdikleri görüĢ ayrılıkları bakımından sınıflandırılarak karĢılaĢtırılmıĢtır. Ġncelemeye konu aldığımız ve bu konuyla ilgili kaynaklarda adı pek geçmeyen eser, Tarih-i Kadîm’e Anadolu’dan gelen bir tepki olması yönüyle dikkat çekicidir.

Mehmed Fazlullah's Refusal poetry on Tevfik Fikret's Tarih-i Kadim:Şihabü'l-Kudret fi Recmi'l-Fikret

Tarih-i Kadîm which ones accept as expression of Tevfik Fikret’s ideas about religion clearly whereas ones think that he wrote with depression when he was embarrassing, disorderad and angry, has been ones of his poetries which was though too much and discussed since it was published. A lot of people especially Mehmet Akif reacted to this poetry. Mehmet Fazlullah’s achievement called ġihâbü’l-Kudret fî Recmi’l-Fikret is a refusal poetry which was formed as a result of reaction in this way. This achievement’s text is given and each poetry is compared classifing in that disparity of views in this work. This poertry which we examined and there was no name in bibliographies about that subject, is striking since it is a reaction which comes from Anatolia to Tarih-i Kadîm.

___

AKYÜZ, Kenan (1985). Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi, İstanbul: İnkılap Yayınevi.

ARSLAN, Mehmet (2009). Sivaslı Gulâmî Divanı, Sivas: Asitan Yayınevi.

AŞKUN, Vehbi Cem (1948). Sivas Şairleri, Sivas: Kamil Matbaası, s.131-166.

KANAR, Yüksel (1997). M. Âkif Ersoy Safahat, İstanbul: Mopa Kültür Yayınları. Mehmed Fazlullah, Şihâbü’l-Kudret fî Recmi’l-Fikret, Merzifon 1330.

PARLATIR, İsmail-ÇETİN, Nurullah (2006). Tevfik Fikret Bütün Şiirleri, Ankara: TDK. Yayınları.

SEÇKİN, Süheyla (1992). “Bir Sivaslı Şairin Tevfik Fikret’in Tarih-i Kadim’ine Reddiyesi”, Revak, Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü X. Vakıf Hatırasına Armağan: 76-82.

TANYU, Hikmet (1972). Tevfik Fikret ve Din, İstanbul: İrfan Yayınevi.