SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ TURİZME İLİŞKİN ALGILARI

Bu çalışmada, tekil tarama modeli kullanılarak sosyal bilgiler öğretmen adaylarının turizmin etkilerine ilişkin olumlu-olumsuz algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının turizme ilişkin algılarının ortaya çıkarılabilmesi amacıyla Bilim ve Özer (2013) tarafından geliştirilen ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçme aracının uygulanmasından elde edilen veriler üzerinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve t testi analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ölçeğin alt boyutları açısından incelendiğinde öğretmen adayları genel olarak turizmin olumlu ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerine ilişkin olumlu algıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmen adayları turizm sektörünün gelişmesine yönelik yapılacak yatırımların arttırılmasını olumlu karşılamaktadırlar. Öğretmen adaylarının turizmin etkilerine ilişkin görüşleri maddeler bazında incelendiğinde turizmin; fiyatların artmasına, yerel halkın olumsuz etkilenmesine ve trafik yoğunluğunun artmasına neden olduğu yönünde bazı olumsuz algılara sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Cinsiyet açısından öğretmen adaylarının turizme ilişkin algıları ele alındığında, olumlu algılanan sosyo-kültürel etkiler ve olumsuz algılanan çevresel etkiler boyutunda kızlar lehine anlamlı farklılığın olduğu ortaya çıkmıştır. Turizmin etkileri ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel olmak üzere üç başlık altında ele alınıp incelenmektedir. Herhangi bir bölgede turizmin gelişebilmesi, toplumdaki bireylerin turizmin etkilerini nasıl algıladıkları ile yakından ilişkilidir. Bireylerin turizme ilişkin olumlu algıya sahip olmaları bölgede turizmin gelişmesine olumlu katkıda bulunabilirken, olumsuz algıya sahip olmaları ise turizmin gelişmesine engel olabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, geleceğin etkin ve sorumlu vatandaşlarını yetiştirme görevini üstlenen sosyal bilgiler öğretmen adaylarının turizmin etkilerine ilişkin olumlu algıya sahip olmalarının sevindirici bir durum olduğu söylenebilir

PRE-SERVICE SOCIAL STUDIES TEACHERS’ PERCEPTIONS OF TOURISM

This study, through a survey design, aims to determine preservice social studies teachers’ positive and negative perceptions of tourism. Data were collected through the survey developed by Bilim and Ozer (2013). To analyze the data, the frequencies, percentages and means were calculated, and t tests were employed. Results revealed that pre-service social studies teachers had overall positive perceptions of positive economic, socio-cultural and environmental effects of tourism. In addition, they were positive about the increase in investments to develop tourism. But, they were negative about some of its negative effects on prices, traffic and local people. It was also found out that female pre-service social studies teachers’ perceptions of its sociocultural and environmental effects were significantly different from those of their male counterparts. The impacts of tourism were categorized under three headings: economic, socio-cultural and environmental. Pre-service social studies teachers were found to be positive with economic, socio-cultural and environmental impacts of tourism and steps necessary for the development of tourism sector. The development of tourism in any region is closely related to how people perceive the impacts of tourism. Individuals' positive perceptions of tourism foster the development of tourism while their negative perceptions hinder its development. From this perspective, it can be said to be glad that pre-service social studies teachers positively perceive the impacts of tourism.

___

  • Akış, S. (1999). Sürdürülebilir Turizm ve Türkiye. Anatolia, Turizm Araştırmaları Dergisi, 10, 36- 46.
  • Akova, O. (2006). Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma. Akademik İncelemeler Dergisi, 2 (Cilt 1).
  • Avcı, F. (2012). Kütahya İlinin Turizm Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Ayaş, N. (2007). Çevresel Sürdürülebilir Turizm Gelişmesi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (9)1, 59 - 69.
  • Bilim, Y. ve Özer, Ö.(2013). Yerel Halk Gözüyle Konya’da Turizmin Önemi ve Ekonomik, Sosyal, Çevresel Etkileri. Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, 14- 16 Kasım 2013, Konya.
  • Burgucu, Z. (2013). Tanıtım Faaliyetlerinin Turizm Hareketine Etkisi ve Fethiye İlçesi Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Can, E. (2013). Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi. İstanbul Journal of Social Sciences. 4, 23-40.
  • Çeken, H., Dalgın, T. ve Çakır, N. (2012). Bir Alternatif Turizm Türü Olarak Kırsal Turizmin Gelişimini Etkileyen Faktörler ve Kırsal Turizmin Etkileri. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 2 (2), 11-16.
  • Dayıoğlu, M. (2010). Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Stajyer Öğrencilerinin Yeterliliği Konusunda İşveren Görüşleri (Edremit Körfezi Örneği). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Doğan, S. ve Yıldız, Z. (2007). Bölgesel Kalkınma, Turizmin İlişkisi Ve Göller Bölgesi Kalkınmasında Alternatif Turizm Potansiyelinin Kullanılabilirliğine Yönelik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi /2, Sayı: 6, 147-181
  • Filiz, S. B. (2014). Eğitimle İlgili Temel Kavramlar. (Ed: M. Ç. Özdemir ve A.S.B. Arslangilay), Eğitim Bilimine Giriş. Ankara: Pegem Akademi. 1-28.
  • Giritlioğlu, İ. ve Avcıkurt, C.(2010). Şehirlerin Turistik Bir Ürün Olarak Pazarlanması, Örnek Şehirler ve Türkiye’deki Şehirler Üzerine Öneriler (Derlemeden Oluşmuş Bir Uygulama). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 4, 74-89.
  • Güneş, N. (2014). Yerel Halkın Turizm Algısı ve Turizme Katılımı: Antalya Konyaaltı ve Kepez İlçesi Örneği. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Karasar, N. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemi (25. Baskı). Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Kızılgöl, Ö. ve Erbaykal, E. (2008). Türkiye’de Turizm Gelirleri ile Ekonomik Büyüme İlişkisi: Bir Nedensellik Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 351-360.
  • Kocaman, S.(2011). Edirne İlinin Turizm Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Korkmaz, A. (2012). Eğitim Biliminin Ekonomi ile İlişkisi: Eğitim Ekonomisi. (Ed. L. Küçükahmet), Eğitim Bilimine Giriş. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. 145-159.
  • Kuter, N. ve Ünal, H. E. (2009). Sürdürülebilirlik Kapsamında Ekoturizmin Çevresel, Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Etkileri. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 9(2), 146-156.
  • MEB (2005). Sosyal Bilgiler 6. ve 7. Sınıflar Öğretim Programı ve Kullanım Kılavuzu. http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx?islem=1&kno=39 Erişim tarihi: 04.03.2015
  • Özdemir, M.A. ve Kervankıran, İ. (2011). Turizm ve Turizmin Etkileri Konusunda Yerel Halkın Yaklaşımlarının Belirlenmesi: Afyonkarahisar Örneği. Marmara Coğrafya Dergisi, 24, 1- 25.
  • Sarı, F. (2007). Türkiye'deki Turizm Eğitiminin Turizm Sektöründeki İstihdama Etkisi ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri Üzerine Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Turizm Gelir, Gider ve Ortalama Harcama, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,72942/turizm-gelir-gider-ve-ortalama-harcama.html Erişim tarihi: 14.03. 2015
  • Tuyluoğlu, T. (2003). Türkiye’de Turizm Eğitiminin Niteliği.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Türker, G. Ö. ve Türker, A. (2014). Yerel Halkın Turizm Etkilerini Algılama Düzeyi Turizm Desteğini Nasıl Etkiler: Dalyan Destinasyonu Örneği. Ejovoc: Electronic Journal Of Vocational Colleges, 4(1), 81-98.
  • Uygur, S. M. ve Baykan, E. (2007). Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 30-49.
  • World Tourism Organization (2013). UNWTO Annual Report 2013, UNWTO, Madrid. http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/pdf/unwto_annual_report_2013_0.pdf Erişim tarihi: 28.02.2015
  • World Tourism Organization (2014). UNWTO Tourism highlights. http://www2.unwto.org/sites/all/files/pdf/unwto_highlights14_en.pdf Erişim tarihi:05.03.2015
  • World Tourism Organization (2015), UNWTO World Tourism Barometer. Sayı:13, http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/pdf/unwto_barom15_01_january_excerp t_1.pdf Erişim tarihi: 11.03.2015
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem