SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ “ÇOCUK KATILIMI” KAVRAMINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının çocuk katılımı kavramına yönelik metaforik algılarını cinsiyet, sınıf düzeyi, sosyo- ekonomik düzey ve aile eğitim durumları açısından incelemektir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup çalışma grubunu 2016-2017 Eğitim- Öğretim Bahar Yarıyılında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 173 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak sınıf öğretmeni adaylarının “çocuk katılımı” kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesi için geliştirilmiş form kullanılmıştır. Veriler toplanırken sınıf öğretmeni adaylarından “çocuk katılımı” kavramını neye benzettiklerini ifade etmeleri ve bu ifadelerinin gerekçelerini belirtmeleri istenmiştir. Dokümanlar içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının ürettiği farklı 136 metafor 14 kavramsal kategori altında toplanmıştır. En fazla metaforun “gereksinim olarak çocuk katılımı” kavramsal kategorisinde, en az metaforun ise “koruyucu olarak çocuk katılımı” kavramsal kategorisinde toplandığı görülmektedir. Metaforların kavramsal kategorilere dağılımı incelendiğinde ise cinsiyet değişkenin boyutları açısından gereksinim olarak çocuk katılımı kavramsal kategorisindeki yoğunlaşmanın değişmediği; sınıf düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve gelir miktarı değişkenlerinin boyutları açısından ise metaforların farklı kavramsal kategorilerde yoğunlaştığı görülmüştür. Öğretmen yetiştiren kurumlara sınıf öğretmeni adaylarının daha çok gereksinim olarak gördüğü çocuk katılımı kavramını, diğer kavramsal kategorileri ve bu çalışmada yer almamış ancak çocuk katılımı kavramı ile özdeşleşmiş demokrasi kategorisini de kapsayacak şekilde eğitim-öğretim süreçlerini düzenlemeleri önerilmektedir.

AN INVESTIGATION OF PRIMARY SCHOOL TEACHER CANDIDATES' METAPHORICAL PERCEPTIONS ABOUT CHILD PARTICIPATION

The purpose of this study is to examine the primary school teacher candidates' metaphorical perceptions about child participation in terms of gender, grade level, socio-economic level, family educational status. In this research, qualitative research method was used. The study group consisted of 173 primary school teacher candidates studying at Sakarya University Faculty of Education on Spring Semester of 2016-2017. To collect data, a specific form, developed for the determination of primary school teacher candidates' metaphorical perceptions about “child participation”, was used. During the data collection process, primary school teacher candidates were asked to express what they understood from the concept of “child participation” and the reasons for their expressions. Documents were analyzed with content analysis method. 136 different metaphors created by primary school teacher candidates were gathered under 14 conceptual categories. It is observed that the maximum metaphor was gathered in the conceptual category of “as a requirement for child participation”; while at last place was the category “child participation as guardian”. Examining the distribution of metaphors according to the conceptual categories, it was shown that conceptual dimensions of child participation as a requirement variable did not change in terms of gender; while metaphors were condensed on different conceptual categories in terms of grade level, parent education level, number of siblings, and the amount of income variables. It has been recommended that teacher training institutions organize their educational processes by including other conceptual categories.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem