SANAYİ COĞRAFYASI PERSPEKTİFİNDEN HUĞLU (BEYŞEHİR-KONYA)'DA AV TÜFEĞİ SANAYİİ

Hafif ateşli silahlar kategorisinde bulunan av tüfeklerinin imalatı, savunma sanayiinin alt dallarından birini oluşturur. Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren işletme ve tesisler Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi kesiminde belirgin bir kümelenme meydana getirmiştir. Bu yöre içinde Beyşehir ilçesi dikkat çekici gelişmeler göstermiş ve sektörün adeta merkezi durumuna gelmiştir. Bu çalışma, Türkiye'de av tüfeği üretimi ve ihracatında önemli bir paya sahip olan Huğlu Mahallesi (Beyşehir-Konya)'ndeki av tüfeği sanayiine odaklanmaktadır. Huğlu, Türkiye'de av tüfeği imalatının ve daha sonra seri üretimin ilk olarak başladığı bir yerleşmedir. Huğlu'da üretilen tüfekler dünyaca tanınan bir marka durumundadır ve üretilen tüfeklerin %80'i 50'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Huğlu'da silah sanayinin tarihsel gelişimi ve bu gelişmede etkili olan coğrafi faktörlerin açıklanması, Huğlu'da av tüfeği imalatı yapan işletmelerin temel özelliklerinin belirlenmesi çalışmanın ana hedefini oluşturmaktadır. Araştırmanın temel yöntemi, saha çalışmaları kapsamında uygulan anket, görüşme ve gözlem teknikleri ile elde edilen veriler ve bu verilerin değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Anket uygulaması, araştırma evrenini oluşturan Huğlu'daki av tüfeği imalatçısı tüm işletmelere yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Ayrıca sektörle bağlantılı çok sayıda kurum, kuruluş temsilcisi ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda elde edilen veriler, Huğlu'da av tüfeği sanayiinin gelişme sürecinde etkili faktörleri, gelişmenin nedenselliğini açıklamaya; bu sektörün tarihsel ve güncel bağlamını ortaya koymaya yardımcı olmuştur. Araştırma sürecinde elde edilen veri ve bilgiler, incelenen sektörün SWOT analizi yöntemi ile değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. SWOT analizi ile sektörün güçlü ve zayıf yönlerine, fırsatlara ve tehdit unsurlarına dikkat çekilmiştir. Araştırma bulguları ve SWOT analizi, sektörün geleceğine ilişkin alınacak kararlar ve oluşturulacak stratejiler için bir kaynak oluşturmuştur. Huğlu av tüfekleri sanayii köklü geçmişi, sektörel deneyimi ve birikiminin yanı sıra, yurt dışından her geçen gün artan talep gören, el işçiliği ve yüksek kaliteli ürünleri ile sektörde rekabet üstünlüklerine sahiptir. Fakat Huğlu'nun topografik özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkan mekansal sorunlar sektörün Huğlu'da genişleme potansiyelini sınırlandırmaktadır.

THE SHOTGUN INDUSTRY IN HUĞLU (BEYŞEHIR, KONYA) FROM THE PERSPECTIVE OF INDUSTRIAL GEOGRAPHY

The manufacture of shotguns, which are in the category of light firearms, constitutes one of the subbranches of the defense industry. The enterprises and facilities operating in this sector in Turkey have formed evident clustering in the District of Lakes in the Mediterranean Region. Within this district, Beyşehir has exhibited striking developments and almost become the center of the sector. This study focuses on the shotgun industry in Huğlu Neighborhood (Beyşehir, Konya) with an important share in the production and exportation of shotguns in Turkey. Huğlu is a settlement in Turkey where the manufacture of shotguns and then their mass production first began. The guns produced in Huğlu are a world-famous brand, and 80% of the guns produced are exported to more than 50 countries. The main objective of the study is to describe the historical development of the shotgun industry in Huğlu and the geographical factors influencing this development and determine the basic characteristics of the enterprises manufacturing shotguns in Huğlu. The basic method of the research consists of the data obtained through the questionnaire, interview, and observation techniques applied within the scope of the fieldwork and the evaluation of these data. The questionnaire was applied to all enterprises which manufactured shotguns in Huğlu and which constituted the research universe by employing the face-to-face interview technique. In addition, semi-structured interviews were made with the representatives of a large number of institutions and organizations in connection with the sector. The data obtained within this scope helped to elucidate the factors influencing the developmental process of the shotgun industry in Huğlu and the causality of development and to reveal the historical and current contexts of this sector. The data and information obtained in the process of the research also allowed evaluating the sector under examination with the method of SWOT analysis. The strengths and weaknesses of the sector, the opportunities and the threats were highlighted with the SWOT analysis. The research findings and the SWOT analysis constituted a source for the decisions to be taken, and the strategies to be generated, for the future of the sector. The industry of shotguns in Huğlu has competitive advantages in the sector with its hand workmanship and products of high quality, which are being increasingly demanded by foreign countries every passing day, besides its deep-rooted past, sectoral experience, and accumulation. However, the spatial problems resulting from the topographical features of Huğlu limit the potential of the sector for expanding in Huğlu.

___

  • AGOSTON, G. (2006). Barut, Top Ve Tüfek Osmanlı İmparatorluğu`nun Askeri Gücü ve Silah Sanayisi. (Çev: Tanju Akad), İstanbul Kitap Yayınevi.
  • AKGÖZ, E., BIYIK, M.T., Yalçın, G. (2006). Huğlu Meslek Yüksekokulu'nun Huğlu Kasabası'nın Sosyo-Kültürel Yapısına Etkisi. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu: 11-13 Mayıs 2006-Konya: Bildiriler (183-190). Konya.
  • AKTAN, C.C. (Temmuz-Ağustos 2008). Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama. Çimento İşveren, Makale1,11.http://www.ceis.org.tr/dergiDocs/makale132.pdf.12.04.2014.
  • ALPEREN, B.B. (2003). Beyşehir ve Tarihi. Konya: Şahinler Holdingin Katkılarıyla.
  • ANA BRİTANNİCA GENEL KÜLTÜR ANSİKLOPEDİSİ (1994).Beretta SpA.(Cilt.5,s.166). Winchester, Oliver Fisher (Cilt.31,s.417). İstanbul: Hürriyet Ofset Matbaacılık ve Gazetecilik A.Ş.
  • BERİS, H., E., YILMAZ, M. (2013). Dünya Ve Türkiye'de Savunma Sektörünün Durumu. Ankara: Türk Harp İş sendikası Eğitim Yayınları.
  • CEYLAN, A. (2008). Doğu Anadolu'daki Kaya Resimlerinin Türk Tarihi Açısından Önemi, Bilim-Ütopya, 163 (14), 26-35.
  • CHASE, K. (2008). 1700'e Kadar Ateşli Silahlar Tarihi. (Tayanç,F. ve T.çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • ÇAKIR, İ. (1997). Pompalı Av Tüfeği İle Yapılan Atışlarda Saçmaların Dağılımına Göre Atış Mesafesinin Tayini. Master Tezi, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7d53ed97e31a8bd321052746b42f a1fb134d7434881587e6d65c86d6ce002c32353d498e532af911. Erişim Tarihi: 04.02.2014.
  • ÇELİK, N., MURAT, G.(2008). Sayısallaştırılmış SWOT Analizi ile Bartın İlinin Ekonomik Yapısını Değerlendirme, 2. Ulusal İktisat Kongresi, 20-22 Şubat 2008, DEÜ, İzmir.
  • DEMİRCİ, Ş., DOĞAN, H. K., ÜNER, B., KOÇ, S. (2009). Konya'da Av Tüfeği İmalatı. Acta Turcıca Çevirimiçi Tematik Türkoloji Dergisi, http://www.actaturcica.com/sayi1/228 232.pdf. Erişim Tarihi: 12.04.2014.
  • DOĞAN, M. (2001). Doğan Büyük Türkçe Sözlük. Ankara: Vadi Yayınları.
  • ERALP, T. N. (1993). Tarih Boyunca Türk Toplumunda Silah Kavramı ve Osmanlı İmparatorluğunda Kullanılan Silahlar. Ankara; Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • ESER, S. (1993). Kooperatifleşmiş Huğlu İle Kooperatifleşmemiş Akçabelen Kasabalarının Sosyal, Ekonomik ve İstihdam Yönünden Karşılaştırmalı Araştırma Sonuçları. Yüksek Lisans Tezi, T.C. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kooperatifçilik Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • GÖKSU, E. (2008). Türk Kültüründe Silah. İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • GÜN, İ. (1955). Orta Anadolu'da Bir İsviçre Köyü, Huğlu . Konya: Yeni Kitap Basımevi.
  • GÜVEN, Ö., HERGÜNER, G.(1999). Türk Kültüründe Avcılığın Temel Dayanakları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (5),32-47.
  • GÜZEL, S. (2008). Çalışma Sosyolojisi, Modern İşgücünün Oluşumu. İstanbul: Literatürk.
  • KARABULUT-TEMEL, E., BULUT, Z. A., SÜRGEVİL, O.(Kasım 2006/Şubat 2007). Örgütlerde Mevcut Durum Analizi. TÜHİŞ iş Hukuku ve İktisat Dergisi. 20(45), 29.http://www.tuhis.org.tr/dergi/cilt20 sayi4-5 bölüm3. pdf. Erişim Tarihi:13.04.2014.
  • KONYA ANSİKLOPEDİSİ. (2012). Beyşehir'in Ekonomisi ve Sanayisi. Konya Büyükşehir Belediyesi.
  • KÜÇÜKOSMANOĞLU A., ARSLANGÜNDOĞDU Z. (2009). Türkiye'de Avcılığın Geleceği. Acta Turcica, vol.1, 357-366.
  • KÜÇÜKSÜLEYMANOĞLU, R.(2008). Stratejik Planlama Süreci. Kastamonu Eğitim Dergisi, 16(2), 403-412.
  • MANSUROĞLU, S., TAŞCIOĞLU, S., GÜLYAVUZ, P.(2008). Turizm Kentleri ve Kıyılarımızdaki Çevresel Etkilerin Peyzaj Mimarlığı Açısından Swot Analizi Tekniğiyle Belirlenmesi. Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi, Bildiriler Kitabı (473-484).
  • MEVLANA KALKINMA AJANSI. (2012). Huğlu Av Tüfekleri Üretim ve Pazarlama Kapasitesinin Araştırılması. Konya: Mevlana Kalkınma Ajansı.
  • SOYDAN, E., KORKMAZ,F. (2013). Batman'da Yeni Bir Keşif: Deraser (Arık) Mağara Resimleri. Turkish Studies, 8(6), 665-686.
  • T.C. Orman Bakanlığı Milil Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü. (2001). Sürdürülebilir Avcılık İçin Temel Eğitim Kitabı. Ankara: Eğitim Yayınları.
  • UÇAR, D., DOĞRU, A.Ö. (2005). "CBS Projelerinin Stratejik Planlaması ve SWOT Analizinin Yeri", TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
  • YARCI, G. (2009).Türk Kültüründe Av Editörler: Emine Gürsoy Naskali, Hilal Oytun Altun, Osmanlıda Avcılık Yasaları, Acta Turcica, Yıl 1, Sayı 1.
  • URL 1:http://www.holland and holland. com (Erişim Tarihi: 13.04.2014).
  • URL 2:http://www.sarsilmaz.com.tr-TR/sirket-profili/378/Page.asp.(Erişim Tarihi: 13.04.2014).
  • URL 3:http://www.westleyrichards.com.( Erişim Tarihi: 13.04.2014).