POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYENİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNE ETKİSİ VE BİR ARAŞTIRMA

Son dönemlerde yaşanan ekonomik krizler, karşılaşılan işsizlik sorunu ve iş dünyasının bir takım problemleri nedeni ile girişimcilik kavramı artan bir trendle önem kazanmakta, konu ile ilgili araştırmalar artış göstermektedir. Artan önemine ve etkisinin geniş bir alanda olması nedeni ile girişimcilik birçok disiplinin araştırma konusu olmaktadır. İşletme, İktisat, Ekonomi, Yönetim gibi bilim dallarının girişimciliğe yönelik ilgisi devam etmekle birlikte, sosyoloji ve davranış biliminin, girişimcilik araştırmalarına farklı bir bakış açısı kazandırdığı dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalarda girişimciliğin önündeki engeller tespit edilmekte, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için yapılması gereken çalışmalar ortaya konulmakta, etkilendiği faktörler belirlenmektedir. Girişimcilik faaliyeti ile ilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde, girişimciliğin bazı toplumlar da hızla ilerlerken bazı toplumlar da ise oldukça düşük seviyede olduğu görülmektedir. Araştırmacılar toplumlar arasındaki bu farklılığın oluşmasında kültürün önemli bir rol oynadığını ifade etmektedirler. Girişimcilik faaliyetlerini ve eğilimini etkileyen faktörlerden bir tanesinin de psikolojik sermaye olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmamızın amacı; psikolojik sermayenin, girişimciliğe yönelik heveslilik, yenilikçilik, kararlılık ve işgören olmama boyutlarından oluşan girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisini araştırmak ve aralarındaki bağlantıyı incelemektir. Araştırma kapsamında 118 girişimci adayına anket uygulanmış ve anket sonucu elde edilen veriler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, psikolojik sermayenin, girişimcilik eğiliminin alt boyutlarından olan girişimciliğe yönelik heveslilik ve kararlılık boyutları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucu elde edilmiştir.

THE EFFECT OF POSITIVE PSYCHOLOGICAL CAPITAL ON ENTREPRENEURSHIP TENDENCY AND A RESEARCH

The entrepreneurship has become important with an increasing trend due to recent economic crises, encountered unemployment problem and other set of problems of business world and relevant researches has increased. Entrepreneurship has become the subject of research of many disciplines due to it has increased importance and its effect on a large field. Interest of disciplines such as Business Administration, Economics, Management continues in entrepreneurship has continued and it is noticed that sociology and behavioral science have given different point of view to entrepreneurial research. In the researches the obstacles to entrepreneurship are determined, the work to be done for the widespread of entrepreneurship cultures are revealed and the factors that are impacted to entrepreneurship are identified. When research on entrepreneurial activity was examined, it is seen that while entrepreneurship is rapidly progressing in some societies, some societies are at a very low level. Researchers state that cultures play an important role in generation of these differences between societies. It is thought that one of the factors that impacts to entrepreneurial activities and its tendency is psychological capital. The aim of this study is investigating the impact of psychological capital on enthusiasm, inventiveness, determination directed to entrepreneurship and entrepreneurial tendency of non-occupational dimensions and examining relationship between them. As a result of the research, it was obtained that psychological capital has significant impact on enthusiasm and determination dimensions directed to entrepreneurship of the sub- dimensions of entrepreneurial tendency.

___

  • Bandura A. (1997). Editorial. American Journal of Health Promotion 12(1):8-10.
  • Bayram, G.N. (2014) Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma, Y.L. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı
  • Berber, Aykut (2000) “Girişimci ile Yönetici Profilinin Karşılaştırılması ve Girişimcilikten Yöneticiliğe Geçiş Süreci”, İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 1, 23-46.
  • Bozkurt, Ö. Ç., Kalkan, A., Koyuncu, O., & Alparslan, A. M. (2012) . Türkiye’de Girişimciliğin Gelişimi: Girişimciler Üzerinde Nitel Bir Araştırma. Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences Year, 1(15), 229-247
  • Çetin, F., Aşkun D., & Basım H.N. (2016). Psikolojik sermayenin farklılaşan haftalık içsel motivasyona etkileri ve iş performansına ilişkin sonuçlar: boylamsal bir analiz. Eurasian Business & Economics Journal, 2, 1-7.
  • Çetin, F., Hazır, K., Basım, H.N. (2013). “Destekleyici Örgüt Kültürü ile Örgütsel Psikolojik Sermaye EtkileĢimi: Kontrol Odağının Aracılık Rolü”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(1),31-52.
  • Gist, E. M. ve Mitchell, T. R. (1992). Self Efficacy: A Theoretical Analysis of Its Determinants and Malleability. The Academy of Management Review, 17(2), 183-211
  • Güreşçi, E.(2014) Girişimcilik Eğilimi Üzerine Bir Araştırma: İspir Hamza Polat M.y.o. Örneği, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (9:1) 2014
  • Jian-Wu, J. (2007). “Psychological Capital And Ġts Ġmplication On Strategic Human Resource Management.” Economic Management, 9, 1-14.
  • Keleş, Necla H. (2011), ‘‘Pozitif Psikolojik Sermaye: Tanımı, Bileşenleri ve Örgüt Yönetimine Etkileri’’, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3 (2), s. 345-350.
  • Kınay, H.F. (2006) Girişimcilik, Kalkınma ve Rekabet İlişkisi Kütahya’da Kobilerin Girişimcilik Profili, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Y.L.
  • Koçak, R.D. ve Temiz, Ü. (2016). Destekleyici Örgüt İklimi ve Psikolojik Sermayenin Yenilikçilik Eğilimine Etkisi: Görgül Bir Araştırma, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi cilt: 5, sayı: 8,
  • Kutanis, Özen Rana ve Hancı, Ayşegül (2004). Kadın Girişimcilerin Kişisel Özgürlük Algılamaları, Osmangazi Üniversitesi, İ.İ.B.F., 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 2004.
  • Landström, H. (2005). Pioneers in entrepreneurship and small business research. New York City, New York: Springer.
  • Linley, P.A., Joseph, S., Harrington, S. and Wood, A. 2006. Positive psychology: Past, present, and (possible) future. The Journal of Positive Psychology, 1: 3–16.
  • Luthans, F., Yousseff, C. N. ve Avolio, B. J. (2007). Positive Psychological Capital: Investing and Developing Positive Organizational Behavior. D. Nelson ve C. L. Cooper (Ed.), Positive Organizational Behaviour: Accentuating the Postitive at Work (s. 10). London: Sage Publications Ltd.
  • Luthans, F.; Youssef, C. M. & Avolio, B. J “Psychological Capital: Developing the Human Competitive Edge”, Oxford Unıversıty Press, 2007.
  • Peterson, S. J, Balthazard, P. A., Waldman, D. A. and Thatcher, R. N. (2008). Neuroscientific Implications of Psychological Capital: Are the Brains of Optimistic, Hopeful, Confident, and Resilient Leaders Different?. Organizational Dynamics, 37 (4), 342–353.
  • Seligman, M.E. (2011). Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life. Vintage.
  • Snyder, C. R. (2002). Hope theory: Rainbows in the mind. Psychological Inquiry, 13, 249-275
  • Starling, K.,(1999). Success Secret of Young Entrepreneurs, Ebony, Vol: 54 Is: 11,
  • Tak, Bilçin, Özçakır, Alis, Çiftçioğlu, Aydem, Divleli, Ahmet (2009). Mesleki Bağlılığın Bireylerin Mesleklerine ve Çalıştıkları Örgüte ilişkin Tutumlarını Nasıl Etkilediğini Anlamaya Yönelik Alan Araştırması, Güç Endüstri ilişkileri ve insan Kaynakları Dergisi, 11 (3), 89-102.
  • Taşkın, Ercan (2014). “Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri”. Girişimcilik ve Kobiler. Ed. B.Zafer Erdoğan. Bursa: Ekin Yayın. 26-39.
  • Topaloğlu, T. (2013) Psikolojik Sermaye İle iş Performansı arasındaki İlişkiye Otantik liderliğin düzenleyici Etkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi
  • Usher, E. L. ve Pajares, F. (2008). Sources of Self-Efficacy in School: Critical Review of the Literature and Future Directions. Review of Educational Research, 78(4), 751-796.