POSTMODERNİZMİN EKLEKTİK ANLAYIŞI VE AFİŞ TASARIMLARINA ETKİSİ

Küreselleşmenin yarattığı dinamikler sanatta farklı araçları, farklı bakış açılarını, önemli bir pazarı da yeni dünyaya empoze etmiştir. Anti modernist bir tavır olarak değerlendirebileceğimiz postmodernizmi Best ve Kellner şöyle ifade eder. ''Postmodernizm çeşitli sanatsal biçimlerindeki modernist üslubu karanlığa gömerek daha eski modern biçimler üzerinde tahakküm kuran, yeni bilinç ve tecrübe biçimleri yaratan genç kapitalist toplumun kültürel egemenidir. '' (Best ve Kellner; 1998: 224). Eklektik bir yapıyı barındıran, özgün, üslup, nitelik gibi seçkinci nitelikleri olmayan, kitsch, karışık, kaos barındıran eserlerin oluşturduğu, kuralsız bir yapı içerisinde karşımıza çıkmıştır. Postmodernizm elbette modernizmin bir parçasıdır. Kelime anlamı olarak modern sonrası anlamına gelen postmodernizm; kelime anlamıyla sınırlı kalmayan, modernizme karşı bir eleştiri mahiyeti taşıyan bir kelimedir. Bir akım değildir (Şahin, 2012: 93). Çeşitli tartışma ve eleştirilere yol açsa da yeni düşünce, dünya algısı, Postmodenizm 1970'ler de, mimarı tasarımla başlamış, zamanla tüm sanat dallarını kapsamıştır. Modern hareketin klasiği reddeden üslubuna karşı bir protest tavır gibi görünse de geçmişe eğilimi, eski tarz ve akımların kullanıldığı malzemelerle yeni anlatım amacını gütmüştür. Aynı zamanda Eklektik bir yapıyı barındıran, özgün, üslup, nitelik gibi seçkinci nitelikleri olmayan, kitsch, karışık, kaos barındıran eserlerin oluşturduğu, kuralsız bir yapı içerisinde görülmektedir. İfade biçimi bazen kışkırtıcı ve küstah bazen de son derece ince ve duyarlı olarak karşımıza çıkmıştır. Postmodern eserlerin analizine baktığımızda postmodern yapıtların rastlantısal ele alınmadığı düzensizlik içinde aslında bir kavram ve bağlam içerisinde oluştugunu görmekteyiz. Tasarımlarda ise tesadüfi olanın güzelliğinin keşfedilmişliği ile işlevsel unsurları arasında soyut bir kavram anlatımını ele almıştır.Biçim, kurgu, imge, anlatım teknikleri konusunda ciddi Tipografik değişiklikler gündeme gelmiştir. Bu çalışma, postmodernizmin dayandığı kimi temel dayanakları saptayarak incelemek ve afiş tasarımlarındaki farklılıkları ve felsefesi üzerinde kimi olası etkilere dikkat çekmek üzerinedir

ECLECTIC UNDERSTANDING OF POSTMODERNISM AND ITS’ EFFECTS TO POSTER DESIGN

In 1970s’postmodernism started with architectural design and timely it contains all art branch however it caused some debates and criticise. postmodernism is seen like a protest behaviour against to clasical of modern act, it actually uses old style and trend material for giving new expression. Moreover; it is seen in solecistic structure with kitsch, complex, chaos artifacts, which have not good quality, originality, wordingand eclectic structure. Its’ expression style confronts sometimes agitator and insolent and sometimes extremely polite and sensitive. According to postmodern artifacts analyzes, postmodern artifacts are not random actually they are being in context and consept in discord. It shows abstract concept between functional cohesion and accidental beauty in design. About form, fiction, image, expression techniques come up typographic variances. This study shows that examining and finding of postmodernisms’ basic supporttives and poster design contrast and telling its affect on design. Dynamics which are created by creatif globalism impose different equipment, aspects and important bazaar to World in art. We can call postmodernism like anti-modernism. So; according to Best and Kellner “ Postmodernism obscures kind of art concept and modernist wording. It wields power too old modern style and it is a cultural sovereign on young capitalist society who create new ideas and experiment (Best ve Kellner; 1998: 224). Postmodernism comes out in chaos and complex structure but actually it is found indifferent way in kitsch and complexity namely it is elite and unique. we could not say postmodernism is different from modernism but it is a part of modernism. Postmodernism means that after modern time or period. But it is not limited with this meaning because it also carries critizing meaning to modernism. it is not a type of flow (Şahin, 2012: 93)

___

  • BEST Steven ve KELLNER, Douglas (1998). Postmodern Teori. (Çeviren: Mehmet KÜÇÜK) . (1.Baskı). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • BEKTAŞ, Dilek, (1996). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi, İstanbul.
  • CEVİZCİ, Ahmet, (2000). Felsefe Terimleri Sözlüğü.(1.Baskı). İstanbul: Pradigma Yayınları.
  • DİETER, Roelstraete. (2013), Çağdaş Sanat Ne Değildir?: Jena’dan Bakmak, Çağdaş Sanat Nedir? Modernlik Sonrasında Sanat, Artun, A, Örge, N. (Ed.) , İstanbul: İletişim.
  • ERDOĞAN, Melih, (2015). “ Küresel Çağda Çağdaş Sanat ve Küresel Sanat Pazarı”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 15, Sayı 1, ss. 75-98.
  • GİDDENS, Anthony (1998). Modernliğin Sonuçları. (Çeviren: Ersin KUŞDİL). (2. Baskı), İstanbul: Ayrıntı Yayınları
  • İSKENDER, Kemal (Ağustos 1991a). "Post-Modernizmin Kökeni ve Değerleri", Sanat Çevresi, Sayı: 154.
  • İSKENDER, Kemal (Şubat 1992). "Post Modernizmin Düşünsel Temelleri Üzerine" Sanat Çevresi, Sayı: 160.
  • JAMESON, Fredric, HABERMAS, Jürgen, LYOTARD ve Jean François (1994). Postmodernizm. (Çeviren: Necmi ZEKA). (2. Baskı). İstanbul: Kıyı Yayınları.
  • LYNTON, Norbert (1991). Modern Sanatın Öyküsü. (Çevirenler: Cevat ÇAPAN ve Sadi ÖZİŞ). (2. Baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • LYOTARD, Jean-François (1997). Postmodern Durum. (Çeviren: Ahmet Çiğdem). (2. Baskı). Ankara: Vadi Yayınları.
  • LATOUR, B. (2008), Biz Hiç Modern Olmadık, İstanbul: Norgunk.
  • LENOİR, B. (2005), Sanat Yapıtı, İstanbul: Yapı Kredi.
  • MCROBBİE, Angela (1999). Postmodernizm ve Popüler Kültür. (1. Baskı). (Çeviren: Almıla Özdek). İstanbul: Sarmal Yayınları.
  • RANCİÈR, J. (2008), Estetiğin Siyaseti, Sanat ve Siyaset, Artun, A.(Ed.), İstanbul: İletişim.
  • ŞAHİN, Hikmet, (2013). Karadeniz Araştırmaları Dergisi .Sayı 36 • 235-255 TANYELİ, Yavuz (15 Temmuz 1994). "Bu İşler Böyledir", Gösteri, Sayı: 27.
  • WHİTHAM, G. & Pooke, G. (2013), Çağdaş Sanatı Anlamak, İstanbul: Optimist.
  • YAMANER, Güzin (2007).Postmodernizm ve Sanat. (1. Baskı).Ankara: AlgıYayınları.
  • (http://blog.milliyet.com.tr/eklektik-metot-ve-eklektizm--secmecilik-/Blog/?BlogNo=119952)