PAUL RAND VE GRAFİK DİLİ

Çağdaş grafik tasarımın dünyaca ünlü isimlerinden biri olan Paul Rand, farklı bir tipografik dil kullanarak yarattığı logolar ve kurumsal kimlik tasarımlarıyla meşhurdur. Tasarımcı, IBM ve ABC gibi dev markalara zamansız ikonlar tasarlamıştır. Kendine has üslubu Paul Rand’i kendi başına bir grafik tasarım ekolü haline getirmiştir. Dikkat çekici bir görsellik kullanan Rand, kolaj, fotoğraf ve tipografiyi benzersiz şekilde birleştirerek ortaya yaratıcı, sıra dışı, eğlenceli ve zekice bir grafik dil koymuştur. Tasarımcı, üretim sürecinde risk almaktan çekinmemiş tasarladığı logoları veya reklam çalışmalarını sunmadan önce birçok izleyicinin bu tasarımlarla etkileşim kurmasını ve izlenimlerini paylaşmasını istemiştir. Biçim, şekil, mekan ve kontrast ilişkisini en çarpıcı şekilde yorumlayan tasarımcı, bugün grafik tasarımın ‘İsviçre Stili’ olarak bilinen ekolün de kurucu üyelerinden biri olarak bilinmektedir. Günümüz modern grafik tasarım anlayışı, elde ettiği görsel sadeliği ve gücü Paul Rand’in köklerini 1930’larda attığı tasarım prensiplerine borçludur. Bu çalışmada Paul Rand’in grafik tasarım anlayışı, üretmiş olduğu tasarım ve logolar üzerinden bir durum tespiti halinde ele alınmıştır. Bu çalışma, modern grafik tasarımın kurucusu olan Paul Rand’in ‘Tasarım Üstüne Düşünceler’ (Thoughts on Design) yapıtında ortaya koyduğu grafik tasarım prensiplerini ve ürettiği yaratıcı dili esas alarak hazırlanmış bir literatür taramasıdır. Görsel iletişimi, kökten değiştirmiş usta bir tasarımcının yaratıcı süreçlerinin anlaşılması, görsel iletişim ve grafik tasarım alanında akademide önemli bir kazanım olacaktır.

PAUL RAND AND HIS GRAPHIC LANGUAGE

One of the world outstanding designers in modern graphic design, Paul Rand is world famous for the logos and corporate identity designs he designed using a different typographic language. He has created timeless icons for brands such as IBM and ABC. His unique style turned Paul Rand into a school of graphic design. Using a remarkable visuality, Rand uniquely combines collage, photography and typography, creating an imaginative, extraordinary, fun and clever graphic language. The designer selects some audiences to interact with his designs and share their impressions before presenting the logos or advertising works they didn't hesitate to take in the production process. The designer, who interprets the relationship between form, shape, space and contrast in a most striking way, is known as the founder of the 'Swiss Style' of graphic design today. Today's modern graphic design owes its visual simplicity and strength to the design principles of Paul Rand, which he laid in the 1930s. In this study, Paul Rand's graphic design approach is dealt with in case of a situation determined by the designs and logos he produced. In this study, Paul Rand's graphic design approach was examined by a literature review method. This is a literature review based on the graphic design principles and creative perspective produced by Paul Rand, the founder of modern graphic design, in his book 'Thoughts on Design'. It will be an important achievement to the academics in the field of visual communication and graphic design, understanding the creative processes of a masterful designer who has radically changed the visual communication.

___

  • Andreasen, C. Nancy, (2005). Yaratıcı Beyin Dehanın Nörobilimi. Çev. Kıvanç Güney, Ankara: Akılçelen Kitapları.
  • Bektaş, Dilek (1992). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi, İstanbul: YapıKredi Yayınları.
  • Bıyıklı, E. Nuray ve Gülen, A. Leyla (2018). Hayal Gücü ve Yaratıcılık Kavramlarının Tasarım Sürecine Etkisi. İdil Dergisi. Vol. 7/50 (1273-1277).
  • Bigman, Alex (2013). 4 Principles by Paul Rand That May Surprise You.
  • https://99designs.com/blog/famous-design/4-principles-by-paul-rand-that-may-surprise-you/ Durand, Gılbert (1998). Sembolik İmgele. Çev. Ayşe Meral, İnsan Yayınları, İstanbul.
  • Gümüştekin, Nuray (2013). Rengin Bir Grafik Tasarım Ürünü Olarak Afişe Katkısı: Tarihsel Bir İnceleme. Yedi Sanat Tasarım ve Bilim Dergisi. Kış Sayısı, Vol.9 (35-50).
  • Helfand, Jessica (1998). Paul Rand: American Modernist. New York: William Drenttel.
  • Miller, Eric (2018). Biography of Graphic Designer Paul Rand An Inspiring Figure in Modern Graphic Design. https://www.lifewire.com/profile-of-graphic-designer-paul-rand-1697482
  • Milli Eğitim Bakanlığı, (2012). Grafik ve Fotoğraf Fikir ve Mesaji Sembolleştirme. Ankara: MEB Yayınları.
  • Morreall, John (1997). Gülmeyi Ciddiye Almak. Çev. Kubilay Arsever & Şenar Soyar, İstanbul: İris Yayınları.
  • Nasr (1982). İnsan ve Tabiat. Çev. Nabi Avcı, İstanbul: Yeryüzü Yayınları.
  • Rand, Paul (1991). Logos, flags, and escutcheons. (1st ed.) In M. Bierut, W. Drenttel, & S. Heller (Eds.), Looking Closer: Critical Writings on Graphic Design. (88-91). New York: Allworth Press.
  • Rand, Paul (1998). Play Instinct. Heller, Stewen & Pettit, Elinor (Eds.), Design Dialogues. (9-13). New York: Allworth Press.
  • Rand, Paul (2014). Thoughts on design (Last ed.). San Francisco: Chronicle Books.
  • Taralp, A. Ebru (2011). 20. Yüzyıldan Günümüze Plastik Sanatlarda Mizah ve Eğlence. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayınları.
  • Tillich, Paul (2000). İmanın Dinamikleri. Çev. Fahrullah Terkan & Salih Özer, Ankara: Ankara Okulu Yayınları.
  • Zeğerek, Ç. Ege ve Toksöz, Emin (Nisan 2018). Sosyal İçerikli Afiş Tasariminda Mizahi Anlatim. 3. INES Eğitim ve Sosyal bilimler Kongresi, Bildiri Sunumu, Antalya.