PASTORAL SESSİZLİK: BİR KORKU SOSYOLOJİSİ DENEMESİ

Küreselleşmeyle birlikte risk toplumu, korku kültürü, güven olgusu gibi kavramlar sosyoloji literatüründe sıklıkla karşılaşılan ve üzerinde tartışılan toplumsal durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahsi geçen kavramların üçü de modern çağın getirdiği değişimlerle birlikte geleneksel algıda meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerden sonra insanlığın geldiği süreci ifade etmek için kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, beraberinde getirdiği değerlerle hem insanı hem de toplumları dönüştürmüş ve onları risklerle ya da korkularla karşı karşıya getirmiştir. Bu bağlamda devletlerin ve güç merkezlerinin de zaman zaman korkular üzerine insanı ve kimlikleri yeniden inşa ettikleri ve özellikle küresel korkular üzerinden anlamlar ürettikleri görülmektedir. Bu korkuları sağlıkla, ekonomiyle, kültürle ilişkilendirerek sıralamak mümkündür. Sağlıkla ilişkili olarak küresel grip vakalarını, ekonomiyle ilişkili olarak küresel yoksulluk vakalarını, kültürle alakalı olarak da 11 Eylül 2001 terör olaylarından sonra dünyayı biz-öteki şeklinde haritalayan küresel kimlik algılama biçimlerini örneklendirmek mümkündür. Bunlardan daha makro düzeyde toplumların üzerinde bir baskı aracı gibi duran küresel ısınma gibi ekolojik korkular ise başlı başına bir durumdur. Bütün bu olayların salt ilişkili oldukları alanlar dışında sosyolojik bağlamda analiz edilmesi gereken noktaları bulunmaktadır. Burada kuşkusuz kitle iletişim araçlarının da kullanılış biçimleri oldukça önemlidir ve dikkate alınması gereken bir noktadır. Bu çalışma, temelde küreselleşmenin getirdiği risk ve korku kültüründen hareketle iki aşamalı olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın ilk kısmında risk ve korkular, bunların toplumsal yansımaları ve küresel çapta korkular ve risk kaynakları sosyolojik açıdan değerlendirilecektir. Bu bağlamda sağlıkla ilişkili korkular ve kültürel korkular ele alınacaktır. Sağlıkla ilişkili korkular içerisinde küresel hastalık vakaları ve bunların yarattığı toplumsal tutumlar ve yansımalar; kültürel korkuların merkezine yerleştirilen temel bağlam ise yabancı etrafında yaşanan tartışmalar olmuştur. Çalışmanın nihai hedefi, küresel bir risk dünyasında korkuların yarattığı toplumsal etkileri "yorgun toplumlar" imgesiyle ilişkilendirerek ortaya koymaktır

PASTORAL SILENCE: AN ESSAY OF FEAR SOCIOLOGY

With the globalization, terms like risk society, fear culture, trust phenomenon became well known situations in sociology literature that studied on frequently. All of these terms represents the changes in the traditional perception due to modern age and their after effects on the process of humanity. Technological developments and globalization with the values that they brought, transformed both humans and societies and made them face risks or fears. In this context, it is noted that countries and power centers rebuilt humans and identities based on fears and formed meanings on global fears. It is possible to list these fears identifying with health, economy, culture. It is also possible to exemplify these fears in global flu for health, global poverty for economy and 9/11 terrorist attack and us vs world mapping mentality that it created for culture. Ecologic fears like global warming, more on a macro level, is also used as oppression device on societies. All these events needs to be analyzed not only in their specific fields but also on a sociological scheme. The usage techniques of mass media, undoubtedly, are quite important and worth to take notice. The study will be prepared in two stages that are based on risk and fear culture stemmed from the globalization. In the first part of the study, risk and fears, their reflections on society and global level fear and risk sources will be assessed in sociological view. Fears about health and cultural aspects will be taken into consideration. Global disease cases and attitudes and reflections that they caused in fears about health; strangers and the discussions they caused in cultural fears are stated in the center of all three aspect. The ultimate aim of the study is to present social effects that fears caused in a global risk world, under the imagery of “tired societies”

___

  • Adak, Nurşen (2010). “Geçmişten Bugüne Çevreye Sosyolojik Yaklaşım”, Ege Akademik Bakış, 10 (1), ss.371-382.
  • Akbal, Alev (2016). “Korku Kültürü ve Belirsizliğin İlişkisel Sosyolojik Analizi: Basında Domuz Gribi Örneği”, (iç) Uygulamalı İlişkisel Sosyoloji, (ed. Aytül Kasapoğlu), İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, ss.257-292.
  • Akturan, U.; Domaç, B.; Semiz, Y.; Tosun, F.; Tahinciler, E.; Bağcı, F. (2008). “Söylem Analizi”, (iç) Nicel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Appaduraı, Arjun (2017). “Demokrasi Yorgunluğu”, (iç) Büyük Gerileme (haz. Heinrich Geiselberger), İstanbul: Metis Yayınları, ss.17-29.
  • Atvur, Senem (2014). “Baraj Politikalarına Karşı Toplumsal Tepkiler: Hindistan ve Türkiye’deki Toplumsal Hareketlerin Karşılaştırılması”, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:21, Sayı:1, ss.281-298.
  • Barış, İzzettin Y. (2002). “Dünyada Tüberkülozun Tarihçesi”, Türk Toraks Dergisi, 3 (3), ss.338- 340.
  • Baş, T. ve Akturan, U. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık
  • Bauman, Zygmunt (1996); Yasa Koyucular ve Yorumcular, (Çev: Kemal Atakay), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2003). Modernlik ve Müphemlik, (Çev: İsmail Türkmen), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2017). “Nesnesini ve İsmini Arayan Semptomlar”, (iç) Büyük Gerileme (haz. Heinrich Geiselberger), İstanbul: Metis Yayınları, ss.30-43.
  • Beck, Ulrich (2014). Risk Toplumu – Başka Bir Modernliğe Doğru, (Çev: Kazım Özdoğan ve Bülent Doğan), İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Brown, Chris (2014). “Yanlış Giden Bir Dünya”, (çev: Mehmet Celil Çelebi), (iç) Küresel Dönüşümler, hz. David Held ve Anthony Mcgrew, Ankara: Phoenix Yayınları, ss.667-680.
  • Canatan, Kadir (2014). “Siyasal Kimlikler ve Yaşam Tarzları: Güney Marmara Bölgesi Örneği”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 9/5 Spring 2014, p. 465-495, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://10.7827/TurkishStudies.6648, ANKARATURKEY.
  • Cirhinlioğlu, Zafer (2001). Sağlık Sosyolojisi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Çımrın, Füsun Köksal (2014). “Sosyoloji ve Çevre”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 9/5 Spring 2014, p. 465-495,ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://10.7827/TurkishStudies.6393, ANKARA-TURKEY.
  • Çobanoğlu, Yavuz (2014). “Türkiye’de Ekolojik Hareketler: Yerelden Evrensele (Bergama, Muğla ve Tunceli Örnekleri”, Tunceli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, Sayı:4, ss.105- 127.
  • Delibaş, Kayhan (2017). Risk Toplumu Belirsizlikler ve Söylentiler Sosyolojisi, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Demir, Tarkan ve Aşan, Nuh (2014). “Hollywood Kamerasında İslam’ın Ötekileştirilmesi”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 9/5 Spring 2014, p. 741-748, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://10.7827/TurkishStudies.7017, ANKARA-TURKEY.
  • Esgin, Ali (2013). “İmal Edilmiş Belirsizlikler Çağının Sosyolojik Yönelimi: Ulrich Beck ve Anthony Giddens Kaynaklı Risk Toplumu Tartışmaları”, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 12 (3), ss.683-696.
  • Foucault, Michel (2015). İktidarın Gözü, (çev. Işık Ergüden), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Furedı, Frank (2001). Korku Kültürü, (Çev: Barış Yıldırım), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Gee, James Paul (2005). An Introduction to Discourse Analysis: Theory and Method, New York: Routledge.
  • Genç, Özlem (2011). “Kara Ölüm: 1348 Veba Salgını ve Ortaçağ Avrupa’sına Etkileri”, Tarih Okulu Dergisi, Sayı:10, ss.123-150.
  • Gıddens, Anthony (2014). Modernite ve Bireysel Kimlik – Geç Modern Çağda Benlik ve Toplum, (Çev: Ümit Tatlıcan), İstanbul: Say Yayınları.
  • Gıddens, Anthony (2014). Modernite ve Bireysel Kimlik – Geç Modern Çağda Benlik ve Toplum, (Çev: Ümit Tatlıcan), İstanbul: Say Yayınları.
  • Gür, Tahir (2011). “Türkçe Öğretmen Adaylarının Dil Tutumları ve Kullanımlarının Söylem Çözümlemesi Yöntemi ile Betimlenmesi”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Han, Byung-Chul (2015). Yorgunluk Toplumu, (Çev: Samet Yalçın), İstanbul: Açılım Kitap.
  • Held, David ve Mcgrew, Anthony (2014). “Büyük Küreselleşme Tartışması”, (Çev: Ali Serkan Mercan ve Eray Sarıot), (iç) Küresel Dönüşümler, hz. David Held ve Anthony Mcgrew, Phoenix, Ankara, ss.7-70. http://articles.latimes.com/2001/sep/12/local/me-44893 Erişim Tarihi: 28.06.2009)
  • Illıch, Ivan (1995). Sağlığın Gaspı, (Çev: Süha Sertabiboğlu), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Kalın, İbrahim (2016). Ben, Öteki ve Ötesi İslam- Batı İlişkileri Tarihine Giriş, İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Kant, Immanuel (1982), “Aydınlanma Nedir Sorusuna Bir Yanıt”, (çev: Nejat Bozkurt), Felsefe Yazko Dergisi, Sayı:4, İstanbul.
  • Kearney, Richard (2012). Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar Ötekiliği Yorumlamak, (Çev: Barış Özkul), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Keys, Ralph (2017). Hakikat Sonrası Çağ: Günümüz Dünyasında Yalancılık ve Aldatma, (Çev: Deniz Özçetin), Ankara: Tudem Yayın Grubu.
  • Latour, Bruno (2017). “Güvenli Avrupa”, (iç) Büyük Gerileme (haz. Heinrich Geiselberger), İstanbul: Metis Yayınları, ss.101-110.
  • Lean, Nathan (2015). İslamofobi Endüstrisi, (Çev: Kollektif), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Lupton, Deborah (2003). Medicine as Culturel Ilness, Disease and Body in Western Societies, London: Sage Publications.
  • Martın, Gus (2017). Terörizm-Kavramlar ve Kuramlar, (Çev: İhsan Çapçıoğlu – Bahadır Metin), Ankara: Adres Yayınları.
  • Mason, Paul (2017). “Özgürlük Korkusunu Aşmak”, (iç) Büyük Gerileme (haz. Heinrich Geiselberger), İstanbul: Metis Yayınları, ss.111-127.
  • Mattthews T., Jessica (2014). “İktidar Kayması”, (Çev: Mehmet Celil Çelebi), (iç) Küresel Dönüşümler, hz. David Held ve Anthony Mcgrew, Ankara: Phoenix Yayınları, ss.247-256.
  • Mccloskey, Rse (2008). “A Guide to Discourse Analysis”, Nurse Researcher, 16 (1), pp.24- 45.
  • Mechanıc, David (1978). Medical Sociology, New York: The Free Press.
  • Mılls, Wright C. (2000). Toplumbilimsel Düşün, (Çev: Ünsan Oskay), İstanbul: Der Yayınları.
  • Neuman, Lawrence W. (2009). Toplumsal Araştırma Yöntemleri 1: Nitel ve Nicel Yaklaşımları, (Çev: S. Özge), İstanbul: Yayın Odası Yayınları.
  • Newman, David M. (2013). Sosyoloji – Günlük Yaşamın Mimarisini Keşfetmek, (Çev: Ali Arslan), Ankara: Nobel Yayınları.
  • Öztunalı Kayır, Gülser (2003). Doğaya Dönüş, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Parker, Ian (1992). Discourse Dynamics: Critical Analysis for Social and Individual Psychology, Londra: Routledge
  • Quénon, Rene (2016). Modern Dünyanın Bunalımı, (Çev: Mahmut Kanık), İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Rabınowıtch, Eugene (1972). “Living Dangerously in the Age of Science”, Bulletin of the Atomic Scientists, 28, pp.5-8.
  • Rıeff, David (2001). “Fear and Fragility Sound a Wake-Up Call”, Los Angeles Times, 12 Eylül 2001,
  • Rıtzer, George (2011). Küresel Dünya, (Çev: Melih Pekdemir), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Roy, Arundhati (2005). Sokaktaki İnsanın İmparatorluk Rehberi, (Çev: Kemal Ülker), İstanbul: Agora Kitaplığı.
  • Sağır, Adem (2017). Ölüm Sosyolojisi, Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Saıd, Edward W. (2017). Entelektüel- Sürgün, Marjinal, Yabancı, (Çev: Tuncay Birkan), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Sennett, Richard (2014). Yabancı-Sürgün Üzerine İki Deneme, (Çev: Tuncay Birkan), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Sözen, Edibe (1999). Söylem: Belirsizlik, Mübadele, Bilgi, Güç ve Refleksivite, İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • Tuna, Muammer (2001). “Çevre Sosyolojisinde Toplumsal Kurgusalcı Model”, Mülkiye, Cilt: XXV, Sayı:29, ss.229-243.
  • Turner, Bryan S. (1990). “The Interdisciplinary Curiculum: From Social Medicine to Postmdernism”, Sociology of Health & Ilness, Volume: 12, pp.1-23.
  • Türkdoğan, Orhan (1991). Kültür ve Sağlık-Hastalık Sistemi, İstanbul: MEB.
  • Van Dıjk, Teun A. (1988). “Semantics of a Press Panic: The Tamil Invasion,” European Journal of Communication, 3: 167-187
  • Van Dıjk, Teun A. (2007). “Medya İçerikleri, Bir Söylem Olarak Haberin Disiplinler Arası Çözümlenmesi”, (Derleyenler: Gülseren Şendur Atabek, Ümit Atabek), Medya Metinlerini Çözümlemek, Ankara: Siyasal Kitabevi, ss.164-179
  • Whıte, Kevin (2002). Sociology of Health and Ilness, London: Sage Publications.