ORIENTALISM IN JOHN UPDIKE’S NOVEL TERRORIST

One of the characteristics of American literature since September 11 has been its preoccupation with the discourse of terrorism as writers attempt to comprehend both the reasons and results of the terrorist attacks. The long history of antagonistic conflict between the West and Islam always re-surfaces in the outbreak of new atrocities, and literary responses to September 11 reflect this tendency. As we enter second decade after September 11, the response to September 11 has mostly been in the form of a discourse on terrorism. John Updike, a veteran novelist of great repute, tries to understand the reasons and results of terrorism. However, his efforts fail to engage effectively with the “Other” as he depends on Orientalist biases and stereotypes. The author’ s work portrays individual terrorists as stereotypes of Muslims and then connects those stereotypes to a constructed discourse about Islam. His fictional terrorists’ individual actions are presented as manifestation of their backward and violent religion. These characteristics are then used to contrast with a progressive and enlightened West. The binaries Updike is building on, was anticipated in the theoretical field by Edward Said, the late Palestinian-American literary theoretician. Said states that Western discourse creates prejudices towards non-Western cultures by labeling them as the “Other.” He argues that this discourse continues to manifest itself after September 11. Based on Said’s Orientalism theory, the present paper analyzes John Updike’s novel Terrorist’ s depiction of Islam and Muslims.

JOHN UPDIKE’IN TERRÖRİST ADLI ESERİNDE ŞARKİYATÇILIK

11 Eylül'den bu yana Amerikan edebiyatının özelliklerinden biri, terörist saldırılarının gerekçelerini ve sonuçlarını anlamaya çalışan yazarların terörizm söylemiyle meşgul olmasıydı. Batı ile İslam arasındaki uzlaşmazlığın uzun tarihi, her yeni anlaşmazlığın ortaya çıkmasıyla yeniden yüzeye çıkmakta ve 11 Eylül'e kadar edebi tepkiler bu eğilimi yansıtmaktadırlar. 11 Eylül'den sonraki ikinci on yıla girdiğimizde, 11 Eylül'e verilen yanıt çoğunlukla terörizm üzerine şarkiyatçı bir söylem şeklinde olmuştur. Büyük bir şöhrete sahip ve kıdemli bir romancı olan John Updike, terörün nedenlerini ve sonuçlarını anlamaya çalışmaktadır, ancak, bu çabaları, Oryantalist önyargılara ve basmakalıp söylemlere dayandığı için “Öteki” ile etkin bir biçimde ilişki kurmakta başarısızdır. Yazarın çalışması bireysel teröristleri Müslüman klişeler olarak tasvir etmektedir ve daha sonra bu klişeleri İslam hakkında inşa edilmiş bir söylemle birleştirmektedir. Yazarın kurgusal teröristlerinin bireysel eylemleri, geri ve özünde şiddet olan dinlerinin tezahürü olarak sunulmaktadır. Bu özellikler daha sonra ilerici ve aydınlanmış bir Batı ile tezat olarak sergilenmektedir. Updike üzerine bina ettiği çelişkiler, Filistin-Amerikalı edebi kuramcı, Edward Said'in kuramsal alana kazandırdığı Oryantalizm söyleminde eleştirilmiştir. Edward Said, batılı söylemin, batılı olmayan kültürleri “Öteki” olarak etiketleyerek önyargılar oluşturduğunu ileri sürmektedir. Bu söylemin 11 Eylül'den sonrada kendini göstermeye devam ettiğini savunmaktadır. Said'in Oryantalizm teorisine dayanarak, bu makale John Updike' ınTerörist adlı eserinde İslam ve Müslümanların tasviri analiz edilmektedir.

___

Ahmad, L. (2005) “The Discourse of the Veil.” Postcoloniality: An Anthology of Cultural Theory and Criticism. New Brunswick, NJ: Rutgers UP.

Alam, S. (2006) Challenging the New Orientalism: Dissenting Essays on the “War against Islam.” North Haledon, NJ: Islamic.

Baudrillard, J.(2002) The Spirit of Terrorism and Other Essays. Trans. Chris Turner. London: Verso.

Bhabba, H. (2006) “In Another Country.” Without Boundary: Seventeen Ways of Looking. New York: Museum of Modern Art.

Buruma, I, and Avishai, Margalit. (2004) Occidentalism: The West in the Eyes of Its Enemies. New York: Penguin.

Esposito, John L. (2002)What Everyone Needs to Know About Islam. New York: Oxford UP.

Elik, S. (2013). “The Rise And Fall Of Political Islam: An Assessment For Islamism AndIslamophobia”, TURKISH STUDIES - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/12 Fall 2013, p.453- 466. ISSN:1308- 2140. www.turkishstudies.net, DOI: 10.7827/TurkishStudies.5885, ANKARA- TURKEY.

Fanon, F. (1963) The Wretched of the Earth. New York: Grove.

Fukuyama, F. (2006) The End of History and the Last Man. New York: Free.

Gerges, F. (2005) The Far Enemy: Why Jihad Went Global. Cambridge: Cambridge UP.

Gray, R. (2011) After the Fall: American Literature since 9/11. Chichester, West Sussex: Wiley.

Hall, S. (1997) “The Spectacle of the Other.” Representation: Cultural Representations and Signifying Practices. Ed. Stuart Hall. London: Sage.

Hartnell, A. (2011) “ “Violence and the Faithful in Post-9/11 America: Updike’s Terrorist, Islam, and the Specter of Exceptionalism.” Modern Fiction Studies 57.3.

Huntington, S. (1996) The Clash of Civilizations and the Remaking of the World Order. New York: Touchstone.

Kauffman, S. (2009) “World Trauma Center.” American Literary History 21.3.

Lewis, B. (1993) Islam and the West. New York: Oxford UP. Morey, P, and Amina Y. (2011) Framing Muslims: Stereotyping and Representation After September 11. Cambridge, MA: Harvard UP.

Pinto, M. (1996) Political Islam and the United States: A Study of U.S. Policy towards Islamist Movements in the Middle East. Reading, UK: Ithaca.

Said, E. (1994) Culture and Imperialism. New York: Vintage.

Said, E. (2001) “Islam and the West are Inadequate Banners.” The Guardian. Guardian News and Media, 15 Sept. 2001. Web.

Said, E. (2003) Orientalism. New York: Vintage.

Zizek, S. Welcome to the Desert of the Real! Five Essays on September 11 and Related Dates. New York: Verso, 2002.