OKULÖNCESİ EĞİTİMİ ALMANIN ÖĞRENCİLERİN DİL BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİ

Eğitim, doğumdan itibaren başlayan ve erken çocukluk yıllarında hızla devam eden bir süreçtir. Bu yaşlardaki eğitim-öğretim, sonraki yaşlardaki eğitim ve öğrenmeye temel teşkil etmektedir. Çeşitli açılardan çocukların gelişimlerini destekleyen okulöncesi eğitim, çocukların dilsel gelişimlerinde de büyük rol oynamaktadır. Okulöncesi eğitimi alan ve almayan öğrencilerim ilkokula başladıktan sonra aralarında dilsel gelişim açısından ne tür farklılıklar olduğunun tespit edilmesi önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, okulöncesi eğitimi almanın dil becerilerinin gelişimine olan etkisini incelemektir. Betimsel yöntemin takip edildiği bu araştırmada okulöncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin dil becerileri düzeylerini karşılaştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Ağrı ili merkezindeki ilköğretim birinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Evrenin büyüklüğü nedeniyle örneklem seçme yoluna gidilmiş ve amaca uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemi, 251 öğrenciden ve bu 251 öğrencinin öğretmeni olan 8 sınıf öğretmeninden oluşturulmuştur. Veri toplamak amacıyla kazanımların yer aldığı bir ölçek kullanılmıştır. Araştırmada okulöncesi eğitimi alarak ilkokula başlayan öğrenciler ile okulöncesi eğitimi almadan okula başlayan öğrenciler arasında dinleme, konuşma, okuma, yazma, görsel okuma ve görsel sunu becerileri kazanımları açısından fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla tanımlayıcı istatistikler ile t-testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde okulöncesi eğitimi alan ve almayan öğrenciler arasında dil becerilerini kazanımlarını elde etme açısından fark olduğu ve bu farkın okulöncesi eğitimi alan öğrenciler lehine olduğu ortaya konmuştur.

___

Arslan, A. (2009). Okul öncesi eğitimi almış ve almamış ilköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin anlama eğitimindeki farklılıklar. EKEV Akademi Dergisi, 13(40), 1-12.

Büyükekiz, M. (2008). Okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin resim uygulamalarındaki farklılıklar. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 391-404.

Deniz, M. E. (2006). Sınıfta iletişim. Ramazan Arı ve M. Engin Deniz (Ed.), Sınıf Yönetimi içinde (s.129-150). Ankara: Nobel Yayıncılık.

Ekinci, O. ( 2001 ). Okulöncesi eğitimin ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin başarısı üzerine etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Gaziantep.

Erdoğan, İ. (1998). Araştırma dizaynı ve istatistik yöntemleri. Ankara: Emel Matbaası.

Milli Eğitim Bakanlığı (2013). OÖEP (okul öncesi eğitim programı). Ankara: MEB Yayınları.

Kabadayı, A. (2012). Okulöncesi çocuklarının türkçe ediniminde yaptıkları kurallaştırma hatalarının incelenmesi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 7(3), 1561-1573.

Kılıç, Z. (2008). İlköğretim birinci sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre okul öncesi eğitim alan ve almayan öğrencilerin gelişim becerilerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Konaklı, N. (1993). Okul öncesi eğitimde öğretmenin rolü. İstanbul: Ya-Pa Yayıncılık.

Magnuson, K. A., Meyers, M. K., Ruhm, C. J. & Waldfogel, J. (2004). Inequality in preschool education and school readiness. American Educational Research Journal, 41(1), 115–157.

OEKY (2004). Millî eğitim bakanlığı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliği. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/06/20040608.htm#10 15.01.2016 Erişim Tarihi:

Oğuzkan, Ş. ve Oral, G. (1997). Okul öncesi eğitimi. İstanbul: MEB Yayınları.

Oktay, A. (1994). Çeşitli ülkelerde okul öncesi eğitim. Ankara: Ya-Pa Yayıncılık.

Özen, Ş. (2008). Okul öncesi eğitim ve aile: anne ve babaların okul öncesi eğitimden beklentileri (kars ili örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.

Özkesemen, A. (2008). Okul öncesi eğitimi alan ve almayan 1. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının yeni müfredat programına göre değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.

Parlakyıldız, B. (2014). Okulöncesi eğitimi alan ve almayan ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma başarılarının karşılaştırılması. İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4, 107-124.

Pehlivan, D. (2006). Okul öncesi eğitim alan ve almayan öğrencilerin ilkokuma yazmaya geçiş sürecinin, öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi (nitel bir araştırma). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Saltalı, N. D. ve Erbay, F. (2013). Okul öncesi öğretmenlerinin konuşma, dinleme ve empati becerilerinin çocuk sevme davranışı açısından incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 14(1), 159-174.

Senemoğlu, N. (1994). Okulöncesi eğitim programı hangi yeterlikleri kazandırmalıdır? Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 21-30.

Şahin, G. (2014). Okulöncesi dönem çocuk kitaplarında görsel bir uyaran olarak resim. Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(3), 1309- 1324.

Sevinç, M. (2005). Erken çocuklukta gelişim ve eğitimde yeni yaklaşımlar. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Şahin, F. (2000). Okulöncesinde fen bilgisi öğretimi ve aktivite örnekleri. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Taner, M. ve Başal, H. A. (2005). Farklı sosyoekonomik düzeylerde okulöncesi eğitimi alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin dil gelişimlerinin cinsiyete göre karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2), 395-420.

Tozar, S. B. L. (2011). Okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim 1.sınıf öğrencilerinin okula hazır bulunuşluklarındaki farklılıklar ve çözüm önerileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Tuğluk, İ. H., Kök, M., Koçyiğit, S., Kaya, H. İ. ve Gençdoğan, B. (2008). Okul öncesi öğretmenlerinin değerlendirilmesi. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD),17, 72-81.

Tutal, Ö. ve Oral, B. (2015). İlk okuma-yazma öğrenmede okula başlama yaşının okuma-yazma başarısına etkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 96-121.

Yangın, B. (2007). Okul öncesi eğitim kurumlarındaki altı yaş çocuklarının yazmayı öğrenmeye hazır bulunuşluk durumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 294-305.

Yangın, B. (2009). The relationship between readiness and reading and writing performances. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 316-326.

Yazıcı, Z. (2002). Okul öncesi eğitimin okul olgunluğu üzerine etkisinin incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 155-156.

Yıldız, M., Ataş, M., Aktaş, N., Yekeler, A.D. ve Dönmez, T. (2015). Çocuklar ne yazıyor? okul öncesi dönemde yazı algısının gelişimi. Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 10(3), 1121- 1142.

Zembat, R. (2001). Okul öncesi eğitim kurumlarının nitelik açısından incelenmesi; bir araştırma örneği. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE DENETİM BAŞKANLIĞI İLE MAARİF MÜFETTİŞLERİ BAŞKANLIKLARI YÖNETMELİĞİNİN LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Salih Paşa MEMİŞOĞLU

FARKLI AKADEMİK SEVİYEDEKİ İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA STRATEJİLERİNİ KULLANMA DURUMLARI

Yusuf EMRE, Turan TEMUR

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ YABANCI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Hasan Fehmi EROL, İsmail GÜLCÜ

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME PROGRAMI SONUÇLARINA GÖRE ÜLKELERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN EĞİTSEL GÖSTERGELER

İLKNUR MAYA

MAARİF MÜFETTİŞLERİNİN SINIFLARDA UYGULADIĞI REHBERLİK VE DENETİM UYGULAMALARININ KALDIRILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bekir YILDIZ, SAİT AKBAŞLI, LÜTFİ ÜREDİ

ORTAOKUL SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARININ ÖĞRENCİLERİN GELİŞİMSEL DÜZEYİNE UYGUNLUĞUNUN İNCELENMESİ

MERAL METİN GÖKSU, ZEYNEP TAŞYÜREK

AHMET YILMAZ BOYUNAĞA’NIN TARİHİ ÇOCUK ROMANLARINDA TÜRK ASKERİ ALGISI

Ömer ÇELİK

MONTESSORİ EĞİTİMİNİN 4-5 YAŞ ÇOCUKLARININ MOTOR BECERİ, GÖRSEL ALGI VE BELLEK, EL-GÖZ KOORDİNASYONU İLE KÜÇÜK KAS BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Füsun YILDIZBAŞ, Muhammet ASLIYÜKSEK

HEDEF KİTLESİ ÇOCUK OLAN MEHMET ÂKİF ERSOY BİYOGRAFİLERİNİN DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

FAHRİ TEMİZYÜREK, EFECAN KARAGÖL

PSİKOEĞİTSEL MÜDAHALE PROGRAMININ OKUL ÖNCESİ (60-72 AY) ÇOCUKLARIN SALDIRGAN DAVRANIŞLARINA ETKİSİ

MEHMET BOYACI