OKUL SOSYAL HİZMETİ BAĞLAMINDA DİSİPLİN CEZASI UYGULAMALARI: SAKARYA LİSELERİNDE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin disiplin problemleri ile, okulda uygulanan disiplin cezaları, akademik başarı ve sosyoekonomik seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkartmaktır. Araştırmanın diğer amacı, okul disiplin kurullarının mevzuatta yer alan disiplin cezalarından hangilerini uyguladıklarını ortaya çıkartmaktır. Okul ortamında disiplin problemlerinin önlemek için okulda ne tür önleyici çalışmaların yapıldığını ortaya çıkartmak bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Disiplin cezaları gerektiren davranışlar hem bir neden hem de bir sonuç olarak karmaşık ve çok değişkenli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle araştırmada nitel desenin en uygun yöntem olacağı kanısına varılmıştır. Araştırmadan önce literatür taraması yapılmış, daha sonra araştırmanın derinlemesine görüşme formu soruları hazırlanmıştır. Araştırma verileri Sakarya’da 10 farklı lisede, toplam 10 idareci ile yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler dört farklı tema ve on sekiz koda ayrılmıştır. Araştırma sonucundan elde edilen bulgulara göre liselerde en çok kınama cezası verilmektedir. Örgün eğitim dışına çıkartmak cezası, sonuçları öğrencinin hayatında olumsuz etkiler yaptığından dolayı uygulanmayan bir disiplin cezası türüdür. Disiplin problemleri ile sosyal ve ekonomik olarak düşük seviyede olmak arasında herhangi bir bağlantı bulunamamıştır. Disiplin problemleri ile akademik başarısızlık arasında bir ilişki bulunamamıştır. Öğrenciler en çok disiplin ihlali olarak, dersin huzurunu bozma davranışı sergilemektedir. Elde edilen bulgulara göre, disiplin problemleri, okulun kültürü ve iklimine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Okul ortamında disiplin problemlerini ortadan kaldırmak ve olumlu okul iklimi ve kültürü için, okul sosyal hizmet uzmanlarına ihtiyaç vardır.

DISCIPLINARY SANCTION PRACTICES IN THE CONTEXT OF SCHOOL SOCIAL SERVICES: A QUALITATIVE RESEARCH IN SAKARYA HIGH SCHOOLS

The aim of this study is to find out whether there is a relationship between disciplinary problems of high school students and disciplinary sanctions at school, academic achievement and their socioeconomic levels. The other aim of the study is to find out which disciplinary sanctions in the legislation is imposed by school disciplinary committees. It is another purpose of this study to find out what kind of preventive efforts is made in schools to prevent disciplinary problems in school environment. The behaviours which require disciplinary sanctions, have a complex and highly variable structure both as a cause and as a effect. For this reason, it has been concluded that qualitative design will be the most appropriate method in the study. The literature has been searched before the study, and then the questions for in-depth interview forms were prepared. Research data were obtained from in-depth interviews with a total of 10 administrators in 10 different high schools in Sakarya. The obtained data is divided into four different themes and eighteen codes. According to the findings obtained from the result of the study, the most common sanction imposed in high schools is the reprimand. The punishment to exclude from formal education is a type of disciplinary punishment that is not implemented because the results have negative effects on the student's life. No connection between disciplinary problems and being socially and economically at low level was found. No connection between disciplinary problems and academic failure could be found. The most common disciplinary action committed by the students is exhibiting the disorientating behavior in classes. According to the findings, disciplinary problems arise due to the culture and climate of the school. School social workers are needed for the elimination of discipline problems in the school environment and positive school climate and culture.

___