OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ SEVGİ İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINDA ANNELERİN ÖZ DEĞERLENDİRMELERİNİN İNCELENMESİ

Her bireyin sevgiye ihtiyacı vardır. Bu sevgi ihtiyacı anne karnından itibaren başlamaktadır. Sevgiyi hisseden çocuk, ilgi dolu bakımla beraber ileriki yaşamını etkileyecek güven duygusunun da temelini atmış olacaktır. Bağlılık ve sevgi ihtiyaçları ile güdülenen birey; sevmek, sevilmek, kabul görmek, bir aileye, bir topluma veya bir gruba ait olmak ister. Ait olma ve özellikle sevgi ihtiyacının karşılandığı en temel kurum ailedir. Ailedeki sevgi ve aidiyet duygusu yaşamın değişik dönemlerinde bireyin kişiliğini de etkiler bir şekilde kendini göstermektedir. Ait olma ve sevgi ihtiyacı belli bir süre karşılanmayan fert, ihtiyacı karşılansa bile bunun etkisini uzun süre üzerinde taşıyacaktır. Her çocuk sıcak, dengeli ve sürekli ilişkiler geliştirebileceği sevgi dolu yetişkinlere ihtiyaç duyar. Anne babalar çocuklarını yalnızca söz dinleyen, güzel, iyi, temiz ve zeki oldukları için değil, yalnız kendileri olduğu için sevdiklerini hissettirmelidirler. Onların gelişmeleriyle ilgili her türlü sevinç ve problemlerini, sağlık ve hastalıklarını kabul eden olgun bir yetişkin sevgisi ile sevmelidirler. Bu araştırma okul öncesi dönem çocuklarının sevgi ihtiyacını karşılamada annelerin öz değerlendirmelerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma gurubunu 3-6 yaş gurubu çocuğu olan toplam 48 anne oluşturmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenine uygun olarak yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri analizi içerik analizi yöntemine göre işlenmiştir. Araştırma sonucunda, annelerin ve çocukların sözel ve davranışsal olarak sevgilerini ifade etmede benzer davranışlar gösterdikleri ve annelerin çocuklarının sevgi ihtiyaçlarını karşılamada kendilerini yeterli gördükleri belirlenmiştir

AN ANALYSIS OF SELF EVALUATIONS OF MOTHERS IN MEETING PRE-SCHOOL CHILDREN'S NEEDS OF LOVE

Every individual needs love. This need of love begins from the mother's womb. A child who feels the love will have laid the foundations of trust that will affect his future life. An individual who gets motivated by the need of love and devotion wants to love, be loved, be accepted and belong to a family, society or a group. The major place where the needs of belonging and especially love have been met is family. The feeling of love and belonging in the family affects the personality of the individual in his various periods of life. An individual whose need of belonging and love are not met for a certain period of time will have the affect of it in his life for a long time even if his need is met later. Every child needs affectionate adults with whom they can develop warm, balanced and continuous relationships. Parents should make their children feel that they are loved not for being nice, obedient, clean and smart but for being who they are. They should love their children with a mature adult love which means accepting all of their joy and problems related to their development and accepting their health and illnesses. This study was conducted with the aim of analysing the self evaluations of mothers in meeting pre-school children's needs of love. Participants consisted of 48 mothers who had children at the age group of 3-6. The study was carried out in accordance with the design of case study from qualitative research methods. The data were evaluated by content analysis method. As a result of the study, it was found that the mothers and children showed similar behaviours when expressing their verbal and behavioural love and the mothers felt themselves competent in meeting their children's need of love

___

  • Altun, A. (2010). Çocuk eğitiminde ilgi bilgi sevgi. İstanbul: Türdav Yayın.
  • Bıyıklı, L. (1988). Yetiştirme yurdundaki çocukların zihinsel ve psiko-sosyal gelişimlerinin incelenmesi. Erişim Tarihi:11.08.2016, http://Dergiler.Ankara.Edu.Tr/Dergiler/40/518/6476.Pdf.
  • Bilir, Ş. & Dabanlı, D. (1990). Ailelerde boşanma vakaları sonucu çocukların geliştirdikleri tepkiler ve bu tepkileri doğuran faktörler. Aile Yazıları 3. Birey, Toplum ve Kişilik. Ankara: Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları.
  • Bogdan, R. & Biklen, S. K. (1992). Qualitative research for education. Boston: Allyn and Bacon.
  • Cansız, R. O. (2004). Çocuk yetiştirme modellerinde cinsiyetçi yaklaşımlar, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Champman, G. (2007). Beş sevgi dili (B. Çelik, Çev.) (7. Baskı). Sistem Yayıncılık. Erişim: 10.10. 2016. http://dosya.co/gw081ijjm74b/Gary_Chapman_-_Be%C5%9F_Sevgi_Dili.pdf.html.
  • Champman, G. & Campbell R. (2012). Çocuklar için beş sevgi dili (P. Ozaner, Çev.). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Civelekoğlu, F. R. (2015). Pireyi nasıl deve yapıyoruz (R. Sönmez, Ed.) İstanbul: Nesil Yayın.
  • Elçibey, (Ed.). ( 2009). Sevgi ve yaşamak. İstanbul: Siyah Beyaz Yayın.
  • Ercoşkun, M. H. & Nalçacı, A. (2005). Ögretimde psikolojik ihtiyaçların yeri ve önemi. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Erişim Tarihi: 21.11.2016, file:///C:/Users/Exper/Downloads/4019- 15873-1-Pb%20(2).Pdf.
  • Froomm, E. (2004). Sevme sanatı (Ö. Saatçi- Karadana, Çev.) İzmir: İlya Yayınevi.
  • Kayadibi, F. (2012). Sevgi faktörünün eğitim verimliliği üzerine etkisi. Erişim Tarihi: 10.08.2016, Http://Www.Journals.İstanbul.Edu.Tr/İuilah/Article/View/1023015838.
  • Nunan, D. (1992). Research Methods in Language Learning. Cambridge Language Teaching Library, Cambridge: Cambridge University Press. Erişim Tarihi: 12.10. 2016, https://archive.org/details/ilhem_20150321_1947.
  • Pedük, Ş. B. (2003). Anne babaların kullandığı sevgi sözcüklerine bir bakış (Sevgi sözcüğü dağarcığımızı geliştirmek). Omep Dünya Konsey Toplantısı Konferansı (G. Haktanır & T. Güler, Ed.) İstanbul: Ya-Pa Yayınları.
  • Schaeffer, B. (2012). Sevgi mi? bağımlılık mı? (G. Akyüz, Çev.) (3. Baskı). İstanbul: Okyanus Yayınları.
  • Sönmez, V. (2016). Sevgi eğitimi (9. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tavşancıl, E. & Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara: Seçkin.
  • http://www.renklinot.com. Sevginizi göstermenin en iyi yolları. Erişim Tarihi.12.11.2016.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE DİSİPLİNLER ARASI ÖĞRETİM YAKLAŞIMINA DAYALI ANALOJİ TEKNİĞİ UYGULAMALARININ KAVRAM GELİŞİMİNE ETKİSİ: BİR DURUM ÇALIŞMASI

AHMET DOĞANAY, BURCU GÜRKAN

2005 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMI İLE 2015 SOSYAL BİLGİLER TASLAK ÖĞRETİM PROGRAMI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

SUAT POLAT, Ünsal BEKDEMİR

AÇIK - ÖRGÜN EĞİTİM SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARI VE ÖĞRETİM PROGRAMINDA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ÖGELERİ

EMİNE KOLAÇ, AYŞEGÜL PEHLİVAN YILMAZ

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ SEVGİ İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINDA ANNELERİN ÖZ DEĞERLENDİRMELERİNİN İNCELENMESİ

Gülhan ŞAHİN, SEMA ÖNGÖREN

ORTAOKUL 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİNDE TARİHİ FİLMLERİN DEĞER ÖĞRETİMİNDE KULLANIMI

Özgür ARSLAN, ALİ TÜRKEL, BEHSAT SAVAŞ

ÇAĞDAŞ FELSEFENİN KLASİKLERİ: FELSEFE ÖĞRETİM ÜYELERİNİN TERCİHLERİ ÜZERİNE NİCEL BİR ARAŞTIRMA

ASLI YAZICI, SEDAT YAZICI

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN SOSYAL KATILIMA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

HATİCE MEMİŞOĞLU

BİRLİKTE ÖĞRENME YÖNTEMİNİN FEN ÖĞRETİMİ LABORATUAR UYGULAMALARI DERSİNDE ÖĞRENCİ TUTUMLARINA ETKİSİ

Davut SARITAŞ

YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ AÇISINDAN ULUSAL SINAVLARDA SORULAN SOSYAL BİLGİLER SORULARI

Erkan H. ??? ATALMIŞ, MEHMET KÖÇER, PAPATYA DEMİR

ENGELLİLERDE EGZERSİZ VE SPOR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

ZEKİ COŞKUNER, ÇETİN TAN, YUNUS EMRE KARAKAYA, MAHMUT AÇAK