ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL ALGISININ OLUŞUMUNDA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ DERSİNİN ROLÜ

Öğretmen adaylarının, "Eğitim Bilimine Giriş" dersini almadan önce ve aldıktan sonraki "okul" kavramlarına ilişkin sahip oldukları algılarını ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma, nitel araştırma yöntemi benimsenerek olgu bilim deseni çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmada iki örnekleme türünden faydalanılmıştır. Öncelikle çalışılacak üniversitenin seçiminde araştırmacılara kolaylık sağlamak için amaçlı örnekleme türlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesine başvurulmuş ve kurum olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi seçilmiştir. Araştırmada görüşlerine başvurulacak öğretmen adaylarının seçiminde ise amaçlı örneklem türlerinden ölçüt örnekleme türü seçilmiştir. Katılımcıların eğitim fakültesinin birinci sınıfında ilk kez karşılaşılacakları "Eğitim Bilimine Giriş" dersini alacak olmaları ölçüt olarak belirlenmiştir. Bu ölçütü sağlayan 64 öğretmen adayı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak metaforlardan yararlanılmıştır. Katılımcılardan, okul kavramı için sadece tek bir metafor üretmeleri ve bu metaforları kullanma nedenlerini belirtmeleri istenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin güvenirliğini belirlemek amacıyla görüşmelerin dökümü ve görüşme temaları alandan bir uzmana verilerek değerlendirilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın güvenilirlik hesaplaması için Miles ve Huberman'ın (1994) önerdiği uyuşum yüzdesi formülü kullanılmış ve güvenirlik .94 olarak hesaplanmıştır. Her bir temanın hangi sıklıkta tekrar ettiği hesaplanarak tablolaştırılmış ve katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntılar yapılarak görüşler desteklenmiştir. Öğretmen adayları "Eğitim Bilimine Giriş" dersini almadan önce "okul" kavramına ilişkin toplam 23 adet metafor üretmiş ve bu metaforlardan 11 kavramsal kategori oluşturulmuştur. Öğretmen adaylarının, "Eğitim Bilimine Giriş" dersini almadan önce "okul" kavramını koruyucu ve güven verici bir ortam, bilgi verici bir ortam, olumsuzluk unsuru, yaşama alanı, zıtlıkları olan bir ortam, sosyal ve eğlenceli bir ortam, özgür ve demokratik bir yer, büyümenin olduğu bir ortam, hoş ve güzel bir ortam, şekillendirici bir ortam, otoritenin olduğu bir yer olarak algıladıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmen adayları "Eğitim Bilimine Giriş" dersini aldıktan sonra "okul" kavramına ilişkin toplam 23 adet metafor üretmiş ve bu metaforlardan 9 kavramsal kategori oluşturulmuştur. Öğretmen adaylarının "Eğitim Bilimine Giriş" dersini aldıktan sonra "okul" kavramını koruyucu ve güven verici bir ortam, bilgi verici bir ortam, yaşama alanı, büyümenin olduğu bir ortam, şekillendirici bir ortam, olumsuzluk unsuru, zıtlıkları olan bir ortam, hoş ve güzel bir ortam, sosyal bir ortam olarak algıladıkları ortaya çıkmıştır.

THE ROLE OF THE COURSE "INTRODUCTION TO EDUCATIONAL SCIENCES" ON THE FORMATION OF SCHOOL PERCEPTION BY PRE-SERVICE TEACHERS

The goal of the study is to reveal the perceptions of pre-service teachers about school before and after taking the course of "introduction to educational sciences". The study was designed as a qualitative research and carried out following a phenomenology approach. The participants of the study were pre-service teachers attending Eskişehir Osmangazi University. They were selected using criterion sampling techniques, which is part of purposeful sampling techniques. The criterion for inclusion was to register the course of "introduction to educational sciences". The total number of pre-service teachers who met this requirement was 64. The data of the study were collected through metaphors. More specifically, the participants were asked to produce a metaphor about the concept of school and to justify their production of it. The data obtained were examined using content analysis. In order to establish the reliability of the study the transcribed versions of the interviews and the topics involved were both reviewed by a field specialist. For reliability calculation the formula developed by Miles and Huberman (1994) was employed and it was found to be .94 for the study. The frequency of each theme/topic was found and was complemented with direct quotations. The findings of the study showed that before taking the course "introduction to educational sciences". The participants produced twenty-three metaphors and eleven conceptual categories produced from these metaphors. At this stage the participants were found to perceive school as a protecting and safe environment, as an informative environment, as a negative entity, as a habitat, as an environment in which there are opposing forces, as a social and entertaining environment, as a free and democratic setting, as an environment where individuals grow, as a pleasant environment, as a shaping environment and as an environment where there is an authority figure. After taking the course "introduction to educational sciences" the participants produced 23 metaphors and nine conceptual category produced. The school-related metaphors produced by them at this stage include the following: as a protecting and safe environment, an informative environment, as a habitat, as an environment where individuals grow, as a shaping environment, as a negative entity, as an environment in which there are opposing forces, as a pleasant environment, and as a social environment.

___

  • Arslan, M. M. & Bayrakçı, M. (2006). Metaforik düşünme ve öğrenme yaklaşımının eğitim-öğretim açısından incelenmesi. Milli Eğitim, 35(171),100-108.
  • Aydoğdu, E. (2008). İlköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar (mecazlar) yardımıyla analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Cerit, Y. (2006). Öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin okul kavramıyla ilgili metaforlara ilişkin görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 6(3), 669-699.
  • Corbin, J. & Strauss, A. (2007). Basics of qualitative research: techniques and procedures for developing grounded theory. California, USA: Sage Publications.
  • Çelikten, M. (2006). Eğitim sisteminde kullanılan kültür ve öğretmen metaforları. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 269-283.
  • Forceville, C. (2002). The identification of target and source in pictorial metaphors. Journal of Pragmatics, 34, 1-14.
  • Hansen, D. T. (2004). A poetics of teaching. Educational Theory, 54(2), 119-142.
  • Lakoff, G. & Johnson, M. (2005). Metafolar, hayat anlam ve dil (Çev. Gökhan Yavuz Demir). İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  • Mahlios, M. & Maxson, M. (1998). Metaphors as structures for elementary and secondary preservice teachers' thinking. International Journal of Educational Research, 29, 227-240.
  • Miles, M. B. & Huberman, A. M. (1994). An expanded sourcebook qualitative data analysis. California: Sage Publications.
  • Morgan, G. (1998). Yönetim ve örgüt teorilerinde metafor (Cev. G. Bulut). İstanbul: MESS Yayınları.
  • Ocak, G. & Gürbüz, M. (2006). Eğitim fakültesini yeni kazanan öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine giriş dersini almadan önce ve aldıktan sonra öğretmenlik mesleği hakkındaki metaforlarının karşılaştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 293-311.
  • Palmquist, R.A. (2001). Cognitive style and users' metaphors for the web: an exploratory study. Journal of Academic Librarianship, 27(1), 24-32.
  • Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55(Yaz), 459- 496.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Yob, I. M. (2003). Thinking constructively with metaphors. Studies in Philosophy and Education, 22, 127-138.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

TARİHÇİLERİN VE TARİH EĞİTİMCİLERİNİN BAKIŞIYLA MİLLİ TARİHİN ÖĞRETİMİ

AHMET VURGUN

ORTAOKUL MÜDÜRLERİNİN ÖĞRETİMSEL DENETİME İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

OSMAN FERDA BEYTEKİN, Şekibe TAS

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ALAN 5-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN VELİLERİNİN OKULA HAZIRBULUNUŞLUK DAVRANIŞLARI VE OKUL OLGUNLUĞU İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

EMİNE YILMAZ BOLAT

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (KPSS) KAYGISININ İNCELENMESİ

SALMAN ÖZÜPEKÇE, ZÜBEYDE DOĞAN ALTUN, NEVZAT GÜMÜŞ, GÖRKEM AVCI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL ALGISININ OLUŞUMUNDA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ DERSİNİN ROLÜ

AYŞE DÖNMEZ, Elif AYDOĞDU ÖZOĞLU, NURAY YILDIRIM

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞLARI İLE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

MEHMET TEYFUR, BÜRHAN AKPUNAR, SERDAR SAFALI, MUSTAFA ERCENGİZ

YABANCI DİL OLARAK ARAPÇANIN ÖĞRETİMİNDE EDEBÎ TÜRLERİN DİL BECERİLERİNE KATKISI (ŞİİR-KISA ÖYKÜ- TİYATRO)

BETÜL CAN

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DEĞER ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Derya ACAR BAŞEĞMEZ, KEMAL OĞUZ ER

MÜZİK DERSİNDE ÖĞRENME ÖĞRETME SÜRECİ İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

SITKI AKARSU

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TANILI ÇOCUKLARLA YAPILAN GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMANIN ÇOCUKLARIN DEPRESYON VE KAYGI DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Ertan GÖRGÜ