Nazan Bekiroğlu’nun Lâ-Sonsuzluk Hecesi romanında Âşık ve Maşuk üzerine

Klâsik Türk şiirinde asırlar boyunca işlenen en temel konulardan biri olan aşk, Tanrı’nın tek ve bir olan varlığının dünyada tecelli ve tezahürü olduğu kadar, insanın yaratılış sırrının da hakikatini oluşturur. Kâinatın hamurunda var olan aşk, dünya ve ahiret hayatını da şekillendiren bir kavrama delalet eder. Mukaddes kitaplarda ve Kur’ân-ı Kerîm’de veciz bir şekilde yer alan bu aşk hikâyesi ile özellikle tasavvuf felsefesi içinde ilk yaratılan insan olan Âdem’in zuhuru, bir süre sonra onunla aynileşen Havva’nın yaratılışı ve onların birbirlerine duydukları aşkın hikmeti, sanatkârlara daima ilham vermiştir. Çocukları Habil ve Kabil’in aynı kadına duydukları aşk yüzünden yaşadıkları ve işlenen ilk cinayet de bu temanın etrafında şekillenir. Edebî metinlerde farklı boyutlarda işlenen bu ilk aşk ve ilk aşk cinayeti, Cumhuriyet dönemi roman ve hikâyesinde başarılı eserlere imza atan ve aynı zamanda akademisyen sıfatıyla da ilmî çalışmaları olan Nazan Bekiroğlu’nun Lâ-Sonsuzluk Hecesi adlı romanının da temasını oluşturmaktadır. Bu makalede, söz konusu romanın tematik özelliği ışığında evrensel mânâdaki aşkın, gelenekteki yansımasıyla birleşen doğuş, gelişme ve işlenişi dikkatlere sunulacaktır.

On lover and beloved in Nazan Bekiroğlu’s novel Lâ-the infinity syllable

In classical Turkish poetry, love which is one of the basic issues studied for ages is the reflection of God’s existence along with his manifestation and gives the motives behind the creation of human beings. Love, which exists in the elements of the universe, also refers to a notion that forms world and after life. This love story which appears in Quran and in holy books in a terse way and the love between Adam the first created man in sufi philosophy and Eve has always inspired artists. That their children Abel and Cain loved the same woman and the first murder was committed because of this finds its way around this theme. In literary texts this first love and murder has been studied in different dimensions and they create the main theme of the novel “Lâ The Infinity Syllable” by Nazan Bekiroğlu who has written many successful novels in Republican Period and has also academic studies. In this article, the universal love will be studied in terms of its rise, course and processing in the light of thematic feature of the novel

___

  • BEKİROĞLU, Nazan, (2009), Lâ-Sonsuzluk Hecesi, Timaş Yay., 3.bas., İstanbul.
  • BOLAY, Süleyman Hayri, (1988), “Âdem” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, C.1, İstanbul.
  • ÇAPAN, Pervin, (2009), “Fuzûlî‟nin Leylâ vü Mecnûn‟unda Tematik Olarak AĢk”, Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic.
  • HARMAN, Ömer Faruk, (1996), “ Hâbil ve Kâbil” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, C. 14, İstanbul.
  • HARMAN, Ömer Faruk, (1997), “Havva” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, C.16, İstanbul.
  • KILIÇ, Mahmut Erol, ( 2004), Sûfî ve Şiir.Osmanlı Tasavvuf Şiirinin Poetikası, İrfan Yay., İstanbul.
  • KUR‟ÂN-I KERÎM VE TÜRKÇE ANLAMI(MEÂL),(1986), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • ULUDAĞ, Süleyman, ( 2003), Sûfî Gözüyle Kadın, İnsan Yay., 3.bas., İstanbul.