MÜZELERDE GÖRSEL KİMLİK VE MARKA

Müzeler, toplumun hizmetinde olan, kamuya açık, insanlığın mirasını korumayı amaç edinen kurumlardır. Toplumun gelişimi ve kültürel mirasın korunması açısından müzeler önemli bir role sahiptir. Günümüzde tarihsel bir bellek oluşturma adına bulundukları coğrafyaların sahip olduğu değerleri arşivleyip sergilemenin yanı sıra toplumun eğitilmesi görevini de üstlenmişlerdir. Bununla birlikte müzeler, koleksiyonlarında var olan farklı tarihi ve arkeolojik döneme ait eserleri topluma sunarak, bu farklı dönemler ve medeniyetler arasında ilişki kurabilmelerini de sağlamaktadır. Müzelerin sahip oldukları koleksiyonlarının yanı sıra topluma ulaşma ve kendilerini tanımlama açısından iyi bir marka kimliğine sahip olmaları da önemlidir. İyi bir müze markasına sahip olmak toplumla iyi bir iletişim kurmayı sağlamakla birlikte, kendileri de aynı zamanda bir işletme olan müzelerin benzerlerinden ayırt edilip, fark edilmesini de sağlamaktadır. Müzelerin kültür varlıklarını gelecek kuşaklara taşıması, tanıtması ve toplumun faydasına olabilecek sanat ve eğitim faaliyetlerini düzenleyebilmesi açısından toplumla iletişim halinde olması gerekmektedir. Müzelerin toplumla sağlam bir iletişim bağı kurması toplumla bütünleşmesini sağlamaktadır. Müzelerde marka, görsel kimlik ve tanıtım meselesi, müzelerin eğitim programlarının, sergilerinin ve sanatsal aktivitelerinin tanıtımının ve her yaşta insana ulaşmada kullanabileceği ortak ve yalın bir dil oluşturabilmesi açısından önemlidir. 21. yüzyılda müzelerin sağlam bir marka ve kimliğe sahip olması, geniş kitlelere ulaşılması ve rekabette avantaj sağlanması açısından önemlidir. Müzeler, ziyaretçileri tarafından kullanılmaları ile önem kazanır ve amaçlarını yerine getirirler. Müzelerin ziyaret edilmesi ve kullanılması ise toplum tarafından haberdar olunmaları ile mümkündür.

VISUAL IDENTITY AND BRANDING FOR THE MUSEUMS

The museums are institutions that are in the service of the community and aim to protect the legacy of public humanity. The museum plays an important role in preserving the development of the community and cultural heritage. Most of them are historians who have been involved in the creation of historical memory and have been taught by the community. In addition, museums offer different historical and archaeological periods in their collections to the society and enable them to establish relationships between different periods and civilizations. It is also important for museums to have a good brand identity in their collection of collections as well as in the process of collecting and identifying themselves. Having a good museum brand is making good communication with the community. It is necessary for communities to communicate with society in order to move and promote the cultural assets of the mills to future generations and organize the arts and educational activities that can benefit the society. Establishing a strong communication link with the community ensures the integration of society into society. The idea of advertising, promotion and identity in museums is important for the recognition of the programs, exhibitions and artistic activities of the museums, and for the creation of a common and simple language that every saint can use to reach people.

___

  • Aeker D. (1999). Güçlü Markalar Yaratmak, Çeviri: Erdem Demir, Mediacat Kitapları, İstanbul.
  • Ambrose G., Harris P. (2012). Grafik Tasarımın Temelleri, Çeviri: Mehmet Emir Uslu, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Artun, A. (2017). Mümkün Olmayan Müze, Müzeler Ne Gösteriyor?, İletişim Yayıncılık, İstanbul.
  • Bennett T. (2006) The Birth of Museum: History,Theory,Politics.London:Routledge
  • Erbay, M. (2011). Müzelerde Sergileme ve Sunum Tekniklerinin Planlanması, Beta, İstanbul.
  • Healey,M. (2008).What is Branding?,RotoVision, China.
  • Herman, D. (2006). Marka Olmak İstiyorum: Sıradan Değil Cazip Marka Yaratmanın ve Yönetmenin Yolları, Çeviri:Toros Altuntuğ, Alteo Yayıncılık, İstanbul.
  • Mollerup, P. (1997). Marks of Excellence:The History and Taxonomy of Trademarks, Phaidon, London.
  • Ollins, W. (2008). Wally Ollins: The Brand Handbook, Thames&Hudson, China.
  • Pettit, Heller (1998). Paul Rand Yapboz Oyunu İçgüdüsü Üzerine, Allworth Press, America.
  • Seidel, S., & Hudson, K. (1999). Müze eğitimi ve kültürel kimlik. (Çev: Bahri Ata (Yayına Hazırlayan: Bekir Onur). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı Yayınları No:1.
  • Trench, L. (2010). The Victoria and Albert Museum, The World Leading Museum of Art and Design, V&A Publishing, London.
  • Ucar, T.F. (2016). Görsel Iletişim ve Grafik Tasarım, İnkılap Kitabevi, İstanbul.
  • Wallace, M.A.(2006). Museum Branding, How to Create and Maintain Image, Loyalty and Support, Altamira Press, United Kingdom.
  • Wheeler A. (2003). Designing Brand Identity:A Complete Guide to Creating, Building, & Maintaining Strong Brands, John Wiley & Sons Publishing, Newjersey.
  • Mercin,L.(2006a).Müzeler ve toplum. 01/12/2018 tarihinde http://www.ayk.gov.tr/wpcontent/uploads/2015/01/Yrd.-Do%C3%A7.-Dr.-Levent- MERC%C4%B0NM%C3%9CZELER-VE-TOPLUM.pdf kaynağından erişilmiştir.
  • Karadeniz, C. (2014), Müzenin toplumsal işlevleri bağlamında Türkiye’deki devlet müzeleri ile özel müzelerde çalışan uzmanların kültürel çeşitlilik ve müzenin ulaşılabilirliğine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35), 405-422.
  • Uralman N. H. (2006). 21. Yüzyıla Girerken Bir Bilgi Kurumu Olarak Müze, Bilgi Dünyası, 7 (2): 250- 266.
  • https://www.underconsideration.com/brandnew/archives/ new_logo_for_louvre_abu_dhabi_by_studio_philippe_apeloig.php, Erişim tarihi: Kasim 2017.
  • http://www.kristyansarkis.com/index.php?/customtype/louvre-abu-dhabi-new/, Erişim Tarihi: Kasım 2017.
  • http://www.vam.ac.uk/blog/tales-archives/victoria-and-albert-museum-whats-name, Erişim Tarihi: Kasım 2017.
  • http://www.kristyansarkis.com/index.php?/customtype/louvre-abu-dhabi-new/, Erişim Tarihi: Kasım 2017.
  • http://www.louvre.fr/en/expositions/birth-museumlouvre-abu-dhabi, Erişim Tarihi: Kasım 2017.
  • https://www.designboom.com/design/louvre-abu-dhabi-logo-by-studio-philippeapeloig-01-24-2014/ Erişim Tarihi: Aralik2017. http://icom.museum/the-vision/museum-definition/ Erişim Tarihi: Kasım 2017.