MAHREMİYET BÖLGESİNDE KİŞİLİK İNŞASI: GÜNLÜKLERİN TÜRSEL ÖZELLİKLERİ VE TARİHİ GELİŞİMİ

Bazı araştırmacılar günlüklerin, yazarın yalnız kendiyle başbaşa, mahrem bir alan içinde içini boşaltmaya yarayan özel notlar almasından ibaret olmadığını düşünürler. Buna göre, türün şahsiliğinin yanında yazarın hem kendi geçmişi ve çevresi hem de kamusal alanla kurduğu ilişkiler ağı günlük yazımını etkiler. Dolayısıyla tür, bu anlamda psikolojik ve edebi incelemelerin yanında politik ve sosyolojik araştırmaların da malzemesi olabilir. Günlük yazımı sırasında hiçbir yazarın bulunduğu ortamın şartlarından ya da kendi geçmiş deneyimlerinden izole olmaması geçirgen bir durum yaratır. Bu geçirgen durum, günlüklerde "normal'' olana uyabilmek için çaba harcayan kamusal benlik (public self) ile bastırılamayan ve satır aralarında aniden açığa çıkan özel/şahsi benliği (private self) ve bu benlikten doğan cinsel, uzlaşmacı, aristokratik ve politik benlikleri bir araya getirir. Bu araştırma ise günlük türünün öneminden, niçin göz ardı edildiğinden, otobiyografi ve anı türleriyle karşılaştırıldığında nasıl bir yerde durduğundan bahseder. "Muhayyel okuyucu" ve "orijinallik sanrısı" kavramlarının günlüklerle ilişkisini açıklar. Dahası günlükler hakkında yapılan incelemelerin politik, psikolojik, sosyolojik ve tarihi çalışmaların ana malzemesi olarak kullanılmasının örneklerini araştırır. Ayrıca türün yazarların "çoklu benlik"lerini irdelemek için nasıl kullanıldığına, özellikle politik ve psikolojik çalışmalarda günlük yazarının kurduğu yeni kişiliklerin ne gibi bir önem arz ettiğine değinir. Böylelikle günlüklerin edebi araştırmalar ve disiplinlerarası çalışmalar için uygun ve nitelikli bir saha yarattığını gösterir.

SELF CONSTRUCTION IN THE PRIVACY AREA: GENERIC CHARACTERISTICS AND HISTORICAL DEVELOPMENT OF DIARIES

Some researchers state diaries are not completely composed of the authors' private notes for pouring their thoughts out in such a private area. According to this assertion, besides the genre's being personal, author's relational network that he set between both his own background, environment and public area affect the writing of diary. Therefore, this genre can be the material of political and sociological studies beside psychological and literary researches. The fact that the author is not isolated from the environmental conditions and his previous expeiences creates a permeable situation during the writing of diary. This situation brings together the public self that tries to comply with what is "normal" and the private self that emerges suddenly between the lines and other selves that emerge from private self, namely, sexual, negotiating, political and aristocratical selves. This research deals with the importance of the genre of diary, why it was ignored, where it stands by comparison with the genres of authobiography and memoir. It also represents the relationship between the genre of diary and the concepts of "imagined audience" and "the illusion of authenticity". Moreover, it investigates the example usages of the researches on diaries as the main materials for political, psychological, sociological, and historical studies. Besides, it mentions how the genre is used for probing into the authors' multi-selves, what sort of importance the new selves that the authors set through their diaries have in political and psychological studies. Thus, it manifests that the diaries create a suitable and favourable field for literary and interdisciplinary studies.

___

  • AKSOY, Nazan. Kurgulanmış Benlikler: Otobiyografi, Kadın ve Cumhuriyet. İstanbul: İletişim Yayınları, 2009.
  • AKYILDIZ, Olcay ve Halim KARA, eds. Autobiographical Themes in Turkish Literature: Theoretical and Comparative Perspectives. İstanbul: Orient- Institute, 2007.
  • Ali Bey. Lehçetü'l Hakâyık: (1314-1898). Haz. Şemsettin Kutlu. İstanbul: Tercüman, 1973?.
  • BEKİROĞLU, Nazan. Şair Nigar Hanım. İstanbul: İletişim Yayınları, 1998.
  • BROCKMEİER, Jens and DONAL Carbaugh, eds. Narrative and Identity: Studies in Autobiography, Self and Culture. PA: John Benjamins Pub., 2001.
  • BRONTE, Anne. The Tenant of Wildfell Hall. London: Oxford University Press, 1930.
  • ELKİND, David. "Egocentricism in Adolescence." Child Development 38 (1967), http://www.jstor.org/stable/1127100
  • EMRE, İsmet. "Yeni Türk Edebiyatında Psikoloji Kaynakları." TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308- 2140, 4/1 (2009) DOI: 10.7827/TurkishStudies.547
  • FREEMAN, Mark Philip. Rewriting the Self: History, Memory, Narrative. Newyork: Routledge, 1993.
  • GİLBERT, Sandra M. ve Susan GUBAR, The Mad Woman in the Attic: The Woman Writer and the Ninetenth Century Literary İmagination. New Heaven: Yale University Press, 1984.
  • HALMAN, T. Sait. "Yaşadıkça Yazılan." Türk Dili: Günlük Özel Sayısı 127 (1962): s. 436-441.
  • HELLBECK, Jochen. "Laboratories of the Soviet Self: Diaries from the Stalin Era" PhD diss., Columbia University, 1998.
  • _____. Revolution on My Mind: Writing A Diary Under Stalin. Cambridge: Harvard University Press, 2006.
  • HUFF, Cynthia. "The Profoundly Female and Feminist Genre:The Diary as Feminist Practice." Women's Studies Quarterly 17 (1989), http://www.jstor.org/stable/pdfplus/40003086.pdf?acceptTC=true&acceptTC=true &jpdConfirm=true
  • IRZIK, Sibel ve Jale PARLA, eds. Kadınlar Dile Düşünce: Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet. İstanbul: İletişim, 2004.
  • JEANSONNE, Christie M. "All This Was My Life:Constructing Textual Self-Identity in Diaries." Master Thesis, New Orleans University, 2012, 14 Nisan, 2014'te erişildi, http://scholarworks.uno.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2438&context=td
  • JOSSELSEN, Ruthellen ve Amia LİEBLİCH. The Narrative Story of Lives. Newbury Park Calif.: Sage, 1993.
  • KAFADAR, Cemal. Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken. İstanbul: Metis Yayınları, 2012.
  • KARAHASANOĞLU, Selim. Kadı Ve Günlüğü: Sadreddinzâde Telhisî Mustafa Efendi Günlüğü (1711-1735) Üstüne Bir İnceleme. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2013 Kitap Zamanı, 19.08.2007.
  • LEJEUNE, Philippe. On Autobiography. Minnepolis: University of Minnesota Press, 1989.
  • MATTHEWS, William. "The Diary:A Neglected Genre." The Sewanee Review 85 (1977), http://www.jstor.org/stable/pdfplus/27543236.pdf?&acceptTC=true&jpdConfirm=t rue
  • ÖZKIRIMLI, Atilla. Türk Edebiyatı Ansiklopedisi. İstanbul: Cem Yayınları, 1982.
  • PAPERNO, Irina. "What Can Be Done With Diary?." The Russian Review 63 (2004), http://www.jstor.org/stable/pdfplus/3663979.pdf?&acceptTC=true&jpdConfirm=tr ue
  • RANDALL, William L. Bizi 'Biz' Yapan Hikayeler: Kendimizi Yaratma Üzerine Bir Deneme. Çev. Şen Süer Kaya. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999.
  • SENNETT, Richard. Kamusal İnsanın Çöküşü. Çev. Serpil Durak ve Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2010.
  • SHERMAN, Stuart. Telling Time: Clocks, Diaries and English Diurnal Form, 1660-1785. Chicago: University of Chicago Press, 1996.
  • STOKER, Bram. Dracula. Çev. Niran Elçi. İstanbul: İthaki Yayınları, 2003.
  • TDK Güncel Türkçe Sözlük (online versiyon), http://www.tdk.gov.tr/
  • TİLBE, Ali. "Romain Gary'den Yeni Ötesi Bir Özkurgusal Roman: Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı." TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, 8/10 (2013) DOI: 10.7827/TurkishStudies.5114
  • YETKİN, S. Kemal. "Günlük Üzerine." Türk Dili: Günlük Özel Sayısı 127 (1962): s. 432-433.