LİSANSÜSTÜ EĞİTİME ÖĞRENCİ BAŞVURU VE KABUL SÜRECİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN BİR BİLİŞİM SİSTEMİ TASARIMI

Bu çalışmanın birbirini izleyen üç amacı bulunmaktadır. İlk amaç, lisansüstü eğitime öğrenci seçim ve kabul süreçlerinde yaşanan problemleri tespit etmektir. İkinci amaç, tespit edilen problemler için çözümler geliştirmek ve süreçte iyileştirme çalışmaları yapmaktır. Üçüncü amaç, tespit edilen problemlerin yapılan iyileştirme çabaları sonucunda çözülüp çözülmediğini incelemektedir. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için bu araştırmada nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın türü ise eylem araştırması olarak ifade edilebilecektir. Amacı problem çözmek olan eylem araştırmasının üç unsuru bulunmaktadır. Bu unsurlar, problemi belirlemek, bir çözüm bulmak ve çözümü sınamaktır. Eylem araştırmasının ilk unsurunu oluşturan problemin tanımlaması aşamasında araştırmacılar, sürecin işleyişini ve yaşanan aksaklıkları bilen bireyler olarak daha çok gözlemlerden ve süreçte problem yaşadıklarını ifade eden katılımcılarla yaptıkları görüşmelerden yararlanmışlardır. Süreçte karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak yeni bir otomasyon sistemi geliştirilmiş ve sürecin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Otomasyon sistemi web tabanlı olarak geliştirilmiş ve açık kaynak kodlu sistemlerden yararlanılarak oluşturulmuştur. Yeni otomasyon sistemiyle birlikte yapılan süreç iyileştirmeleri sonucunda, lisansüstü eğitime başvuru ve kabul sürecinde adayların karşılaştıkları problemlerin tamamı çözülmüş ve aday başvuru sürecindeki tüm faaliyetlerde iyileştirmeler yapılmıştır. Benzer şekilde jüri üyelerinin karşılaştıkları problemlerin tamamı çözülmüş ve jüri tarafından yürütülen tüm faaliyetlerde iyileştirmeler yapılmıştır. Bu çalışmada süreç iyileştirme çalışmalarının sonuçları, eylem araştırmasının paradigmasına uygun olacak şekilde gözlem ve görüşme sonuçlarıyla ifade edilmiştir. Faaliyetlerin manuel, kullanıcı etkileşimli ya da sistem faaliyeti olarak sınıflandırması yapılmış ve iyileştirme sonucundaki faaliyetlerin türleri karşılaştırılmıştır. Bir süreçte sistem faaliyetleri, kullanıcı etkileşimli ya da manuel faaliyetlerden fazlaysa, sürecin daha otonom ve hata olasılığının daha düşük bir şekilde işleyeceğine işaret etmektedir. Bu bakış açısıyla süreçte yapılan tüm iyileştirmeler, kullanıcı etkileşimli faaliyetten sistem faaliyetine ya da manuel faaliyetten daha üst düzey bir faaliyet türüne dönüştürülmüştür.

AN ACTION RESEARCH FOR IMPROVING THE PROCESS OF STUDENT ADMISSION TO POSTGRADUATE EDUCATION

This study has three successive aims. The first aim is to identify the problems experienced in student selection and acceptance processes for graduate education. The second aim is to develop solutions for identified problems and to carry out improvement studies in the process. The third aim examines whether the problems identified are resolved as a result of improvement efforts. In order to realize these aims, qualitative research method was used in this research. The type of research can be expressed as action research. Action research, that aim is to solve problems, has three elements. These elements are to determine the problem, to find a solution and to test the solution. At the stage of defining the problem that constitutes the first element of the action research, the researchers, acted as individuals who knew the process and the problems, benefited from the observations and interviews with the participants who stated that they were experiencing problems in the process. A new automation system was developed for the solution of the problems encountered in the process and it was aimed to improve the process. Automation system is based on open source systems and developed as web based. As a result of the process improvements in conjunction with the new automation system, the problems faced by the candidates during the application and admission process for graduate education were resolved and improvements were made in all activities in the application process. Similarly, the problems faced by the members of the jury were resolved and improvements were made in all activities conducted by the jury. In this study, the results of the process improvement studies are expressed with the results of observations and interviews in accordance with the paradigm of action research. Activities are classified as manual, user interactive or system activity and the types of activities that resulted from improvement were compared. In a process, if the system activities are more than the user interactive or manual activities, it indicates that the process will be more autonomous and the probability of error will operate in a lower way. From this point of view, all improvements in the process have been transformed from user interactive activity to system activity or from manual activity to a higher level activity.

___

  • Bezirci, G. (2006). Hizmet İşletmelerinde Süreç İyileştirme ve Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • CentOS. (2018). The CentOS Project. 10 Ekim, 2018 tarihinde, https://www.centos.org/ adresinden erişilmiştir.
  • Demirkol, Ş. (2002). Süreç Tasarım - Business Process Re-engineering (Değişim Mühendisliği). İçinde İ. Dalay, R. Coşkun ve R. Altunışık (Ed.), Stratejik Boyutuyla Modern Yönetim Yaklaşımları (ss. 163-182). İstanbul: Beta.
  • Ertuğrul, İ. (2006). Toplam Kalite Kontrol. Bursa: Ekin Kitabevi. Glesne, C. (2013). Nitel Araştırmaya Giriş (A. Ersoy ve P. Yalçınoğlu, Çev. 3. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Harrington, H. J. (1991). Business Process Improvement: The Breakthrough Strategy for Total Quality, Productivity, and Competitivenes (1. Baskı). New York: McGraw-Hill.
  • İnce, A. R., Erol, Y. ve Karagöz, N. (2013). Bir Süreç İyileştirme Örneği Olarak Görüntü Arşivleme ve İletişim Sisteminin (Pacs) Değerlendirilmesi (Sivas Numune Hastanesi Uygulaması) İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 243-257.
  • Johnson, A. P. (2014). Eylem Araştırması El Kitabı (Y. Uzuner ve M. Özten Anay, Çev.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • JQuery. (2018). What is jQuery? 10 Ekim, 2018 tarihinde, https://jquery.com/ adresinden erişilmiştir.
  • May, M. (2003). Business Process Management: Integration in a Web-enabled Environment. London: Financial Times Prentice Hall.
  • Mozilla Developer Network. (2018). JavaScript. Geliştiriciler için Web Teknolojisi. 10 Ekim tarihinde, https://developer.mozilla.org/tr/docs/Web/JavaScript adresinden erişilmiştir.
  • Oracle. (2018). Dünyanın En Popüler Açık Kaynak Veritabanı. 10 Ekim, 2018 tarihinde, https://www.oracle.com/tr/mysql/ adresinden erişilmiştir.
  • Sönmez, Z. (2013). Altı Sigma Metodolojisi ile Süreç İyileştirme ve Hizmet Sektöründe Bir Uygulama.
  • (Yüksek Lisans Tezi), T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.
  • Stringer, E. T. (2007). Action Research (3. Baskı). The USA: SAGE Publications.
  • Şendikici, P. (2009). Süreç Yönetimi ve Hizmet Sektöründe Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir.
  • The PHP Group. (2018). PHP Nedir? 10 Ekim tarihinde, http://php.net/manual/tr/intro-whatis.php adresinden erişilmiştir.
  • Türkan, T. ve Görener, A. (2017). Süreç İyileştirme: Vasıflı Çelik Üretim Sektöründe Bir Uygulama.
  • Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(2), 23-40. doi: 10.17541/optimum.282050
  • Weske, M. (2007). Business Process Management: Concepts, Languages, Architectures. Berlin Heidelberg: Springer.
  • Wikipedia. (2018). AJAX Programlama. 9 Ekim, 2018 tarihinde, https://tr.wikipedia.org/ wiki/AJAX_(programlama) adresinden erişilmiştir.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yükseköğretim Kurulu. (2016, 20 Nisan). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Resmi Gazete (Sayı 29690). 6 Ekim, 2018 tarihinde http://www.yok.gov.tr/documents/10279/23688337/ lisansustu_egitim_ve_ogretim_y%C3%B6netmeligi.pdf/8451c3e1-7975-40f1-bc81- 3ca01cb288c8/ adresinden erişilmiştir.