KURUMSAL HESAPLAR BİREYSEL HESAPLARA KARŞI: SOSYAL MEDYA KILAVUZLARI VE GAZETECİLİK

Sosyal medya gazetecilik endüstrisinin ve gazetecilik pratiklerinin değişmesine yol açmıştır. Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları, haberin toplanış, yazılış ve tüketiliş biçimlerini kaçınılmaz bir şekilde değiştirmiştir. Sosyal medya, gazetecilerin hem haber topladığı hem haber kaynaklarına doğrudan ulaşabildiği hem de haberi kitlelerle paylaştığı bir platform halini almıştır. Gazeteci herhangi bir aracı kurum olmaksızın haberini kitlelerle sosyal medya aracılığı ile paylaşabilmektedir. Sosyal medya, gazeteciler için bir ifade özgürlüğü alanı açmakla birlikte, aslında basın özgürlüğü konusunda gazetecilere yeni sınırlılıklar da getirmektedir. Günümüzde pek çok basın yayın kuruluşunun gittikçe artan bir şekilde bünyesinde çalışan gazetecilere yönelik sosyal medya kılavuz/ilkelerini yürürlüğe sokmaktadır. Bu kılavuz/ilkeler gazetecilerin sosyal medya platformları üzerinde ne yapıp ne yapamayacağını belirlemekte ve sosyal medyadaki haber toplama ve üretme pratiklerine yönelik sınırlılıklar getirmektedir. Gazetecinin bireysel sosyal medya hesaplarındaki hareketlerini denetleyen ve sınırlılıklar getiren bu kılavuzlar, yayın kuruluşlarının kurumsal hesaplarını öncelemektedir. Bu çalışma ise, gazetecinin ve gazetecilik ürünlerinin bu tür sosyal medya kılavuzlarından ne şekilde etkilendiğini basın özgürlüğü bağlamında ele almaktadır. Sosyal medyanın gazetecilik pratiklerine etkisine değinen bu çalışma aynı zamanda sosyal medya ilkelerini gazetecilik süreçleri açısından ele almaktadır. Türkiye’deki üç yayın kuruluşunun sosyal medya kılavuzlarını inceleyip karşılaştıran bu çalışma, sosyal medya kılavuzlarının gazeteciler ve gazetecilik üzerindeki etkilerini basın özgürlüğü bağlamında değerlendirmekte ve bu tür ilkelerin sosyal meydanın demokratik yapısıyla çelişip çelişmediğini sorgulamaktadır.

CORPORATE ACCOUNTS AGAINST PERSONAL ACCOUNTS: SOCIAL MEDIA GUIDELINES AND JOURNALISM

Social media networks have changed the news industry and the journalism practices. Social media platforms such as Facebook and Twitter have changed the way how the news is gathered, reported and consumed. Social media has become a platform where journalists are able to reach out to news sources and share news with the masses. The journalist can share his/her news with the masses through social media without any other institution. While some studies argue that social media provides a free speech zone for journalists, it also possible to argue that social media brings new limits and boundaries to journalists regarding the freedom of press. Nowadays it is observed that social media guidelines/policies are being issued with increasing frequency by news organizations. These guidelines/policies indicate the journalists what is and what is not permitted on these social media platforms. These guidelines, which limits the movements of the journalist in their individual social media accounts, impose limitations to the journalist and prioritize the corporate accounts of broadcasters. This study examines how journalist and journalistic products are affected by such social media guidelines in the context of press freedom. This study, which touches on the impact of social media on journalistic practices, also addresses the principles of social media from the perspective of journalistic processes. The study, comparing and examining the social media guidelines of the three media organizations in Turkey, is questioning whether social media guidelines for journalists contradicts the democratic structure of social media.

___

  • Aydın, O.Ş (2011) İletişim ve Teknoloji. Teknoloji, Haber, Nesnellik, İletişim ve Teknoloji, Zeliha Hepkon (Ed.), Kırmızı Kedi Yayınları, İstanbul.
  • Beckett, C. (2010). The Value of Networked Journalism, POLIS, London School of Economics and Political Science, London, UK.
  • Binark, M. (2014). Yeni Medya Çalışmalarında Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Mutlu Binark (Ed.)Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Ceylan, H.L, (2013). Sosyal Medya ve Gazetecilik, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Gazetecilik Ana Bilim Dalı Genel Gazetecilik Bilim Dalı. İstanbul.
  • Dündar, L. (2018). Yeni Medya ve Siyasal Katılım: 15 Temmuz Örneği, Gazi Akademik Bakış Dergisi, 22. Sayı.11. s.101-116
  • Karaduman, M. (2005) İnternet ve Gazetecilik. Yeni İnternet Teknolojileri ve Medya, Editör: Sevda Alankuş, IPS yayınları, İstanbul.
  • Kurt, H. (2014). Gazetecilik Pratiği ve Sosyal Medya, Gaziantep University Journal of Social Sciences, (13), 4, 821-835.
  • Kürkçü, Dumanlı Duygu (2015). Yeni Medyanın Gençlerin Medya Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, İstanbul.
  • Özçağlayan M. & Uyanık F. (2010) Sosyal Medya ve Gazetecilik, International Conference of New Media and Interactivity, İstanbul, 28-29 Nisan 2010
  • Özcan, A. (2015). Sosyal Medyanın Ekonomi Politiği, Ramazan Çelik, Sertaç Dalgalıdere (Ed.) Yeni ve Geleneksel Medya Okumaları, İskenderiye Yayınları, İstanbul.
  • Sözeri C.(2012). Sosyal Medya: Bir Alan Çalışması Olarak Facebook Kullanımı. Tolga Kara & Ebru Özgen (Editör). Sosyal Medya/Akademi (s.269-285) İstanbul, Beta.
  • Yurdigül Y.,İspir N. (2015) Yeni Medyada Haber. Yeni Medya Araştırmaları 1(s.43-64), Mehmet Gökhan Genel (Editör) Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa.
  • AA Sosyal Medya Politikaları- https://www.aa.com.tr/tr/p/sosyal-medya-politikalari (Erişim: 09.09.2018)
  • George Washington University and Cision 2009 Social Media & Online Usage Study http://us.cision.com/journalist_survey_2009/GW-Cision_Media_Report.pdf (Erişim: 10.09.2018)
  • Hürriyet, 2018; Demirören Medya Grubu Yayın İlkeleri : http://imagehk.hurriyet.com.tr/UserFiles/ilkeler/Demirören%20Grubu%20Yazılı% 20Medya%20Yayın%20İlkeleri%202018.pdf (Erişim: 09.09.2018)
  • Metcalfe, J. ve Gascoinge, T. (2011). Survey on how Australian journalists use the Internet”, http://www.econnect.com.au/wp- content/uploads/2011/09/internet_svy.pdf (Erişim, 12.09.2018).
  • Pew Research 2016: 12.09.2018). http://www.journalism.org/2016/07/07/young-adults/ (Erişim,
  • T24, 2012: Ciner Medya Grubu’ndan Çalışanlarına Sosyal Medya Kullanım Rehberi, https://sosyalmedya.co/ciner-sosyal-medya-rehberi/ (Erişim: 09.09.2018)
  • Uçar, A.K (2017) Bir yurttaş gazeteciliği mecrası olarak yeni medya: Twitter Örneği. Social Sciences Studies Journal, Vol.3 Issue 8., http://sssjournal.com/Makaleler/636120509_29_ID- 95_SSSJournal_V3_I5_Anıl%20Kaan%20Uçar_668-679.pdf (Erişim, 10.09.2018)