Koronavirüs (Covıd-19) Sürecinde İlâhiyat Fakültesi Öğrencilerinin Uzaktan Eğitime Bakışları

Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) 2019 yılı Aralık ayında Çin’de çıkan daha sonra başta Asya bölge ülkeleri olmak üzere kısa sürede birçok ülkeye yayılarak tüm dünyayı etkileyen bir Pandemi hastalığıdır. Pandemi sürecinin bir sonucu olarak bir milyarın üzerinde öğrencinin geleneksel eğitim ortamlarından uzaklaşmıştır. Ülkeler eğitimdeki bu zorunlu boşluğu, uzaktan eğitim platformlarıyla kapatmaya çalışırken, bu sürecin eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini en az indirmeye çalışmaktadırlar. Tüm dünyada beklenmedik bir şekilde eğitim kurumlarının kapatılması ve karantina günleri nedeniyle evde dijital platformlardan eğitim sürdürülmeye ve desteklenmeye başlanması doğal olarak online eğitimi ya da bir diğer adıyla uzaktan eğitimi gündeme taşımıştır. Diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de bu süreçte ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde uzaktan eğitime geçmiştir. Bu süreçte alınan önlemler sonucu yapılan online dersler ve online sınavlara ilişkin öğrencilerin görüşleri uzaktan eğitimin kalitesi, sınırlıkları, avantajlı ve dezavantajlı kısımlarını daha rahat tespit edebilmek için önemlidir. Öğrencilerden gelecek olan dönütler karşılaşılan olumsuz durumların tespit edilerek daha sağlıklı bir eğitim yapılabilmesinin önünü açacaktır. Koronavirüs (Covıd-19) sürecinde İlâhiyat Fakültesi öğrencilerinin uzaktan eğitime bakışlarını inceleyen bu çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmaya 1212 İlahiyat Fakültesi öğrencisi katılmıştır. Araştırma soruları soruları Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin 27/05/2020 tarih ve -E.34742 sayılı yazısı gereği "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde" kurallara uygun olarak uygulanmıştır. Bu bağlamda bu çalışma Koranavirüs sürecinde yüksek din öğretimi gören İlâhiyat ve İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinin uzaktan eğitime bakışlarını, karşılaştıkları problemleri tespit edip öneriler getirmeyi hedeflemektedir.

The Views of Theology Faculty Students on Distance Education in the Coronavirus (Covid-19) Process

New Coronavirus 2019 (2019-nCoV) is a pandemic disease that emerged in China in December 2019 and then spread to many countries, especially Asian region countries, and affecting the whole world. As a result of the pandemic process, more than a billion students have moved away from traditional educational settings. While countries try to close this compulsory gap in education with distance education platforms, they try to minimize the negative effects of this process on education. Due to the unexpected closure of educational institutions and quarantine days all over the world, the start of continuing and supporting education from digital platforms at home has naturally brought online education or, in other words, distance education to the agenda. As in other countries of the world in this primary process in Turkey, it has been passed on to secondary and higher education distance education. The opinions of students about online courses and online exams taken as a result of the measures taken in this process are important in order to more easily identify the quality, limitations, advantages and disadvantages of distance education. The feedback from the students will identify the negative situations encountered and open the way for a healthier education. Both quantitative and qualitative research methods were used in this study, which examined the views of the Faculty of Theology students on distance education in the coronavirus (Covid-19) process. The questions of the research questions were applied in accordance with the rules in the "Higher Education Institutions Scientific Research and Publication Ethics Directive" in accordance with the letter of the Faculty of Theology of Kocaeli University dated 27/05/2020 and numbered -E.34742. 1212 Faculty of Theology students participated in the study. In this context, this study aims to identify the views of the students of the Faculty of Theology and Islamic Sciences who received higher religious education in the Coranavirus process, their problems, and their suggestions.

___

  • Altaş Nurullah (2015), Uzaktan Eğitim Ve İlitam Uygulamalarının Geleceği Nasıl Olmalıdır? Akyürek, S.(Ed “Bugünün İlâhiyatı nasıl olmalıdır? –Sorunlarve çözümleri-” İlmî İhtisas Toplantısının Sonuç Raporu, Ensar Yay., ss.387-423.
  • Aras Bozkurt, A., (2017). Türkiye’de uzaktan eğitimin dünü, bugünü ve yarını, Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd, Cilt 3, Sayı 2, 85-124.
  • Cabı, E., Ersoy, H (2017). Yükseköğretimde Uzaktan Eğitim Uygulamalarının İncelenmesi: Türkiye Örneği, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science, Cilt/Volume 7, Sayı/Number 3, Aralık/December 2017; Sayfa/Pages 419-429.
  • Cantekin Banu, Corona Virüs Online Eğitimi Nasıl Etkiledi, https://www.iienstitu.com/blog/corona-virus-online-egitimi-nasil-etkiledi, (Erişim Tarihi: 21.05.2020)
  • Çallu, İ., İsman, A., Torkul O. (2002). Sakarya Üniversitesi'nde Uzaktan Eğitimin Dünü, Bugünü ve Geleceği. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1).
  • ILO Rapor (2020) https://www.ilo.org/ankara/areas-of-work/covid-19/WCMS_742726/lang-- tr/index.htm, (Erişim Tarihi: 21.05.2020)
  • İsman, A. (2008). Uzaktan Eğitim. Pegem A. Yay.
  • Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Seçkin Yay.
  • Karataş, S. (2008). Temel Kavramlar ve Kuramsal Temeller. İnternet Temelli Eğitim. Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, Z. (2002). Uzaktan Eğitim. Pegem A. Yay.
  • Macit, A. (2020). Küresel Salgınların Tarihi ve Dünya Tarihsel Dönüşüm. İLEM Covıd-19 Soruşturma Dosyası.
  • Moore, M.G. & Kearsley, G. (2011). Distance education: a systems view of online learning (what's new in education) (3rd ed.). MA: Wadsworth Publishing.
  • MU. (2020). COVID-19 sürecinde Statale'da çevrimiçi öğretimin ilk ayı. 2 Nisan 2020 tarihinde https://lastatalenews.unimi.it/covid-19-primo-mese-didattica-online-statale adresinden erişildi.
  • Nikiforuk, A. (2007). Mahşerin Dördüncü Atlısı Salgın ve Bulaşıcı Hastalıklar Tarihi, çev. Selahattin Erkanlı. İletişim Yay.
  • Nizam, F. (2004). Eğitim-Öğretimde Kitle İletişim Araçlarının Kullanım Olanakları ve Avantajları. KATÜ Akademik Bilişim,1-17.
  • Özer Mahmut, Covid 19 Salgını Sonrası Dünyada Eğitim, https://www.meb.gov.tr/covid-19- salgini-sonrasi-dunyada-egitim/haber/20936/tr,(Erişim Tarihi:21.05.2020)
  • Payzın, S., Özcan, K., Ekmen, H., Fişek, N. (1965) Sağlık Hizmetinde Mikrobiyoloji. Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Sarıtaş, M. (2009). Uzaktan Eğitim. M.Sarıtaş (Ed.). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Pegem A. Yay.
  • Simonson, M., Smaldino, S., Albright, M., ve Zvacek, S, (2014). Teaching and learning at a distance. Information Age Pub. Charlotte, NC.
  • TÜBA, (2020). Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu. Türkiye Bilimler Akademisi Yay.
  • Uşun, S. (2006). Uzaktan Eğitim. Nobel Akademik Yay.
  • Üstün, Ç., Özçiftçi, S. (2020). COVID-19 Pandemisinin Sosyal Yaşam ve Etik Düzlem Üzerine Etkileri: Bir Değerlendirme Çalışması. Anatolian Clinic Journal of Medical Sciences, January 2020; Volume 25, Supplement 1
  • Yamamoto, G. T., Özgeldi, M., & Altun, D. (2018). Instructional Developments and Progress for Open and Equal Access for Learning. Open and Equal Access for Learning in School Management (s. 117-143).
  • Yamamoto, G. T., Altun, D. (2020). Coronavirüs ve Çevrimiçi (Online) Eğitimin Önlenemeyen Yükselişi. Üniversite Araştırmaları Dergisi, Nisan 2020, Cilt 3, Sayı 1, Sayfa: 25-34.
  • YÖK Kararları (2020) https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/yok-ten-sinavlara-iliskinkarar.aspx, (Erişim Tarihi: 21.05.2020)
  • YÖK Uzaktan Eğitim Yönetmeliği (2014) http://uzaktanegitim.cu.edu.tr/yonetmelikler/Uzaktan_Ogretim_Esas_Usul_2014.pdf, (Erişim Tarihi: 23.05.2020)
  • Zhong, R. (2020). The Coronavirus Exposes Education’s Digital Divide. nytimes.com: https://www.nytimes. com/2020/03/17/technology/china-schools-coronavirus. Html adresinden alındı.