KKTC YAZILI BASININDA ZEYTİN DALI HAREKÂTI HABERLERİNİN İÇERİK ÇÖZÜMLEMESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmada, Türkiye’de toplumsal etkisi görülen gündemlerin yazılı basında etkisinin kullanım biçimi değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde anavatanın bu tür gündemine ilişkin yazılı basında ne tür içerik yapılara önem verildiği tespit edilmiştir. Bu amaçla; 21 Ocak-21 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye sınırlarını kontrol ve güvence almak neticesiyle yaşanan sınır ötesi askeri harekât ile ilgili gelişmeleri konu alan haberler, içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmektedir. Araştırmada genel olarak; kitle iletişiminde haber üretim süreci ve haber üretiminin toplumsal etkileri üzerinde durulmaktadır. Kitle iletişim araçlarının zeytin dalı harekâtına yaklaşım biçimi ele alınarak; Kıbrıs, Kıbrıs postası, Star Kıbrıs ve Hakikat gazetelerinde zeytin dalı harekâtına ilgili gelişmeleri konu alan haberler içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmektedir. Araştırmada konuyla ilgili söz konusu gazetelerde çıkan toplam 775 haber, niceliksel (kantitatif) ve niteliksel (kalitatif) olmak üzere iki farklı kodlama çizelgesiyle analiz edilmiştir. Niceliksel (kantitatif) çizelge, haberlerin gazete içindeki yeri ve kapladığı alan, üretildiği organizasyon, yapılış nedeni ve başlıkların özelliklerinin yanı sıra haberde kullanılan fotoğrafların biçimsel özelliklerini de içine almaktadır. Araştırma sonunda, büyük oranda gazetelerin ideolojik çizgileri doğrultusunda zeytin dalı harekâtına ilgili haberlerin konu içeriklerinin ve haber kaynaklarının farklılıklar ve benzerlikler gösterdiği belirlenmiştir. Aynı zamanda gazetelerin zeytin dalı harekâtı ile ilgili uyarı ve önlemlere ve güvenilir haber kaynaklarının söylemlerine yer verirken büyük oranda olumsuz içeriğe sahip haber başlığı ve fotoğrafı da sayfalarına taşıdığı bu araştırmada ortaya konmuştur.

CONTENT ANALYSIS OF OLIVE BRANCH OPERATION NEWS IN NORTHERN CYPRUS PRESS

This research uses the format of the effect seen in the mass media and the social impact of the agenda in Turkey were evaluated. In this respect, it has been determined in the Turkish Republic of Northern Cyprus what kind of content is important to the homeland in the beginning of this kind of agenda. For this purpose; 21 January to 21 February 2018 between the news related development issues experienced with the result of cross-border military operation to take control and secure their borders Turkey, is analyzed by content analysis method. In the research; news production process in mass communication and social effects of news production. Considering the approach of mass media to olive grove operations; News about developments related to the operation of olive branch in Cyprus, Cyprus post, Star Cyprus and Truth newspapers are analyzed by content analysis method. At the end of the research, it was determined that the content of the news about the olive branch operations in the direction of ideological lines of newspapers and the news sources showed similarities and similarities. At the same time, while the newspapers included warning and precautions about the olive branch operation and the rhetoric of reliable news sources, it was revealed in this research that the news headline and photograph with large negative content were also carried to the pages.

___

  • Erdoğan, İ. ve Alemdar K. (2002). Öteki Kuram. Ankara: Erk.
  • Fejes, F. (1999). “Eleştirel Kitle İletişim Araştırması ve Medya Etkileri: Yok Olan İzleyici Sorunu”. Medya, İktidar, İdeoloji (içinde). Derleyen ve Çeviren: Mehmet Küçük Ankara: Ark. ss.: 309-329.
  • Işıktaş, S. (2017). KKTC Yazılı Basınında Çocuk Haklarının Temsili Üzerine Bir Analiz Çalışması.
  • Journal of Awereness 2(7), 28-35.
  • Murdock, G. (1980). “Class, Power, and the Press: Problems of Conceptualisation and Evidence” (in) The Sociology of Journalism and the Press. Editor: H. Christian. London: G.B.J.H. Brookers Ltd. pp.: 37-70.
  • O’Shaughhnessy, M. and Stadler, J.(2008). Media and Society. 4th Edition. New York: Oxford University Press. Pool, Ithiel de S. (1955). Trends in Content Analysis. Urbana: University of Illinois Press.
  • Rosengren, K. E. (1983). “Communication Research: One Paradigm or Four?”. Journal of Communication: Ferment in the Field. Summer. pp.: 185-207.
  • Schlesinger, P. (1994). Medya, Devlet ve Ulus: Siyasal Şiddet ve Kolektif Kimlik. Çeviren: Mehmet Küçük. İstanbul: Ayrıntı.
  • Sholle, D. (1999). “İdeoloji Teorisinden İktidar/Bilgiye”. Medya, İktidar ve İdeoloji (içinde). Derleyen ve Çeviren: Mehmet Küçük. Ankara: Ark. ss.: 267-307.
  • Sönmez, M.(2010). Medya, Kültür, Para ve İstanbul İktidarı. İstanbul: Yordam.
  • Van Dijk, T. A. (1999). “Söylemin Yapıları ve İktidarın Yapıları”. Medya, İktidar ve İdeoloji (içinde). Derleyen ve Çeviren: Mehmet Küçük. Ankara: Ark. ss.: 331-395.