KİŞİLİĞİN DIŞA KARŞI KORUNMASI

Özellikle son yıllarda teknolojik gelişmeler ile birlikte sosyal medya kullanımlarının hız kazanması kişilerin kişilik hakları ile ilgili sorunlarını gündeme getirmiştir. Kişilerin kendi istekleri dâhilinde olsa bile özel hayatlarını bu denli paylaşmaları sadece hukuki açıdan değil, sosyolojik açıdan da incelenmeye değer bir mesele olmuştur. Özel hayatın kolay ulaşılabilirliği, kişiliği de saldırılara daha açık hale getirmiştir. Tüm dünya, gelişen teknolojinin mahremiyetin sınırlarını ihlal ettiğini tartışırken konu hukuki ve sosyolojik açıdan da önem taşımaya başlamıştır. Öyle ki kişiliğin korunması meselesinde anayasalar yetersiz kalmış, ek kanuni düzenlemelere gereksinim duyulmaya başlanmıştır. Kişilik hakkının ihlali, devlet gibi kamu gücünü elinde bulunduran bir organ tarafından da gerçekleştirilebilir. Bu sebeple kişiliğin korunması meselesini yalnızca Medeni Hukuk çerçevesinde incelemek yanlış olacaktır. Ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku gibi hukukun birçok dalının konuya ilişkin düzenlenmelerinin varlığı şarttır. Ülkemizde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının kabul edilmesi, kişilik hakkının korunmasına yönelik atılmış adımlardan bir tanesidir. Kişilik haklarının ihlali dışarıdan ve devlet eliyle olabileceği gibi bizzat kişinin kendisi tarafından da gerçekleştirebilir. Bazı koşulların bir arada gerçekleşmesi, insanı kendi menfaatini düşünemeyecek noktaya ve temel haklarının ihlal edilmesine göz yummaya götürebilir. Hukuk düzeni mücbir sebeplerden de kaynaklansa kişilik hakkının ihlal edilmesini kişinin bizzat kendisine dahi yasaklamıştır. Bu durum, hukuk devletinin gereklerindendir. Bu çalışmada kişiliğin hukuki açıdan ne ifade ettiğine değinilmiş aynı zamanda kişiliğin kimlere karşı hangi durumlarda korunabileceği ve bu korunmanın sınırlarının ne olduğu üzerinde durulmuştur.

PROTECTION OF PERSONALITY AGANIST EXTERNAL

Especially in recent years with the technological developments and the use of social media to accelerate the use of personal rights issues raised the issue. Even if they are within their own will, sharing their private lives so much is not only a matter of law but also a sociological point of view. The easy accessibility of private life has made the personality more vulnerable to attacks. While the whole world is arguing that the developing technology violates the boundaries of privacy, the issue has started to be important both in legal and sociological terms. In fact, the constitutions were insufficient in the issue of the protection of personality and additional legal regulations were needed. Violations of the right to personality can also be carried out by an organ holding public power, such as the state. For this reason, it would be wrong to examine the issue of protection of personality only in the framework of Civil Law. Many branches of law, such as criminal law, administrative law and constitutional law, have to be regulated. The adoption of the right of individual application to the Constitutional Court in our country is one of the steps taken towards the protection of the right to personality. Violations of the rights of the person may be carried out by the state and by the person himself. The coexistence of certain conditions can lead to a point where one cannot think of his / her own interests and to condone the violation of his fundamental rights. The legal order has also been prohibited by force majeure and even the person has prohibited his / her personal right to be violated. This is one of the requirements of the rule of law. In this study, it is mentioned what personality refers to from a legal point of view.

___

  • Akipek Öcal Şebnem (2013). Medeni Hukuk I, 5.b, Anadolu Üniversitesi Yayını no:2315 Açıköğretim Yayını no:1312, Eskişehir
  • Aydın Burak, “Hukuk Devleti Nedir? Ve Türkiye’de Nasıl Güçlendirilir?”, http://www.liberal.org.tr/upresimler/MuratBurakAydin.pdf (20.12.18)
  • Centel Nur (2012). “5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Cinsel Saldırı Suçu Ve Cinsel Suçlar Değişiklik Tasarısının Değerlendirilmesi”, http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2012-99-1160 (24.12.18)
  • Çakmakçı Ramazan (1998). İdari Yargıda İptal Davaları, Mükellefin Dergisi, Lebib Yayınları, sayı:68, İstanbul
  • Dural Mustafa (1977). Türk Medeni Hukukunda Gerçek Kişiler, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, İstanbul
  • Ekinci Hüseyin – Sağlam Mustafa (2012), 66 Soruda Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru, Ankara Barosu, Ankara
  • Gözler Kemal (2000). Türk Anayasa Hukuku, Ekin Kitabevi, Bursa
  • Öztan Bilge (1995). Medeni Hukukun Temel Kavramları, Seçkin Yayıncılık, Ankara
  • Velidedeoğlu H.Veldet (1951). Türk Medeni Hukuku, C.1, 4.b, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, İstanbul
  • Yanık Murat (2008). “1982 Anayasası’nın İnsan Hakları Anlayışının Uluslararası Belgeler ve Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Değerlendirilmesi”, C.12 Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Ankara, s.1-2