Kişileştirme Bağlamında Cansız Nesnelerin Algılanması: Cep Telefonu Örneğinde Nicel Bir Araştırma

Bu çalışma cep telefonunun kişileştirilmesi bağlamında bireylerin zihninde nasıl bir algılamaya sahip olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Algı kavramı içinde barındırdığı anlamlar bütününe bakıldığında soyut bir kavramsallaşmayı ifade etmektedir. Birolay, olgu ya da nesnenin bireyin zihninde ve duygularında yarattığı anlama işaret eden algı kavramının söz konusu olay, olgu ya da nesneden bağımsız olarak bireyin kendine özgü özellikleri doğrultusunda farklılık gösterdiği kabul edilmektedir. Algı, her bir bireyin ‘tek’ ve ‘biricik’ olma gerçeği bağlamında düşünüldüğünde tanımlanması ve somutlaştırılması karışık ve zor bir kavramdır. Algının kavramsallaştırılması sürecinin en genel tanımıyla ‘duyumsal bilgilerin zihinsel temsili’ olarak tanımlanan imaj kavramıyla yakından ilintili olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın ilk bölümünde algı ve algılama kavramına odaklanılırken; sonrasında kişileştirme ve imaj kavramına odaklanılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise cep telefonunun bireylerin zihnindekialgılanmasına yönelik sorular sorulmuştur. Bu sorular cep telefonunu kişileştirme algısı üzerinedir. Araştırmanın temel problemi, cep telefonunun gündelik hayatın vazgeçilmez bir nesnesi haline gelmesi ve bu nesne üzerinden sembolik etkileşimciliğin kurulmaya çalışılması olmuştur. Bu problemden hareketle araştırmada “Cep telefonu bir insan olsaydı fiziksel ve kişisel özellikleri nasıl olurdu?” sorusuna yanıt aranmaya çalışılmış ve elde edilen bulgulara göre cep telefonu hakkında bireylerin kendi fiziksel ve kişilik özelliklerine benzer algılara sahip olduğu saptanmıştır.

Perception of Inanimate Objects in the Context of Personalization: A Quantitative Research in the Example of the Mobile Phone

This study aims to reveal in the context of personification of the perception of mobile phone in the mind of individuals. When the meanings that it contains in the concept of perception are considered, it expresses an abstract conceptualization. It is accepted that the concept of perception, which indicates the meaning created by an event, fact or object in the mind and emotions of the individual, differs in accordance with the individual's individual characteristics, regardless of the event, phenomenon or object. Perception is a complex and difficult concept to define and embody each individual in thecontext of the fact that he/she is ‘single’ and ‘unique’. It is known that the most general definition of the conceptualization process of perception is closely related to the concept of image defined as ‘mental representation of sensory information’. In this context, while focusing on the concept of sensation and perception in the first part of the study; then, the concepts of personificiation and image were focused. In the last part of the study, questions were asked regarding the perception of mobile phones in the minds of individuals. These questions are about the perception of personalizing the mobile phone. The main problem of the research has been that the mobile phone has become an indispensable object of daily life and attempts to establish symbolic interactionism through this object. Based on this problem in the research, the answer to "If the cell phone was a person, what would its physical and personal characteristics be like?" was tried to be searched and according to the findings, it was found that individuals have perceptions about mobile phones similar to their physical and personality traits.

___

  • Aaker, J. L. (1997). “Dimensions Of Brand Personality.”Journal Of Marketing Research, 34(3): 347- 356.
  • Aysen, E., Yaylı, A., Helvacı, E. (2012). “Üniversitelerin Marka Kişiliği Algısının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”.İşletme Araştırmaları Dergisi, 4(4), 182-204.
  • Bayrak, H. (2019). 2019 Türkiye İnternet Kullanım ve Sosyal Medya İstatistikleri. https://dijilopedi.com/2019-turkiye-internet-kullanim-ve-sosyal-medya-istatistikleri/ Erişim Tarihi:11.03.2020
  • Blake, R., ve Shiffrar, M. (2007). “Perception of human motion.” Annu. Rev. Psychol., 58, 47-73. Bowditch, J. L., Buono, A. F., Stewart, M. M. (2008). A Primer on Organizational Behavior, 7th Edition. Wiley
  • Carroll, A., & Heiser, G. (2010, June). “An Analysis of Power Consumption in a Smartphone”. In USENIX Annual Technical Conference (Vol. 14, pp. 21-21).
  • Decety, J., ve Grèzes, J. (1999). “Neural mechanisms subserving the perception of human actions.” Trends in cognitive sciences, 3(5), 172-178.
  • Dedeoğlu, A. Ö. (2002). Tüketici Davranışları Alanında Kalitatif Araştırmaların Önemi Ve Multidisipliner Yaklaşımlar. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 75-92.
  • Dölarslan, E. Ş. (2012). “Bir Marka Kişiliği Ölçeği Değerlendirmesi.”Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 67(02): 1-28.
  • Geuens, M., Weijters, B., & De Wulf, K. (2009). “A New Measure Of Brand Personality.” International Journal of Research in Marketing, 26(2): 97-107.
  • Güz, N., Gündeş S.,Er Seher, Sarı, N., Küçükerdoğan R., Kamiloğlu F., Televizyon ve Çocuk Araştırma Projesi, İstanbul, 2001.
  • Milliyet. (t.y). Çocuklar, televizyonu hamburgere benzetiyor. https://www.milliyet.com.tr/pembenar/cocuklar-televizyonu-hamburgerebenzetiyor- 370766, Erişim tarihi: 10.02.2020.
  • İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim. İstanbul: Beykent Üniversitesi Yayınevi
  • Karaaslan, İ. A. ve Budak, L. (2012). “Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Özelliklerini Kullanımlarının ve Gündelik İletişimlerine Etkisinin Araştırılması.” Journal of Yasar University, 26(7): 4548-4525.
  • Özaşçılar, M. (2012). “Genç Bireylerin Cep Telefonu Kullanımı Ve Bireysel Güvenlik: Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonunu Bireysel Güvenlik Amaçlı Kullanımları.” Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 15(1): 43-74
  • Özgüven, N. ve Karataş, E. (2010). “Genç Tüketicilerin Marka Kişiliği Algılamalarının Cinsiyete Göre Değerlendirilmesi: Mcdonald’s ve Burger King.”Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 1(11): 139-163
  • Sarantakos, S. (1993). Social Research. London: Macmillian Press
  • Smith, A. (2013). “Smartphone ownership–2013 update.” Pew Research Center: Washington DC, 12.
  • Tığlı, M. (2003). “Kurum İmajı Kavramı Ve Sembolik Analoji Tekniği Yoluyla Marmara Üniversitesi’nin Kurum İmajının Belirlenmesine İlişkin Bir Uygulama.”İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 18(1), 245–256.
  • TRT (2019). Dünya genelinde cep telefonu kullananların sayısı 4.5 milyarı geçti. https://www.trthaber.com/haber/dunya/dunya-genelinde-cep-telefonu-kullananlarin-sayisi- 45-milyari-gecti-402379.html, Erişim Tarihi: 11.03.2020.
  • Türkkahraman, M. (2004). “Günümüzün Büyüsü İmaj ve Gerçek Hayat”. Sosyoloji Konferansları, (30), 1-14.