KEMAN ÖĞRETİMİNDE TEMEL DAVRANIŞLARIN KAZANDIRILMASINDA KULLANILAN ANALOJİLER

Keman eğitimi her ne kadar uygulamalı bir eğitim olsa da soyut kavramların fazlaca olması sebebi ile soyut kavramların öğrencide somut bir düşünceye dönüşmesi için öğretmenin vereceği sözsel anlatım önemlidir. Bu sebeple eğitim bilimlerinde soyut kavramların somutlaştırılmasında sıkça başvurulan analoji yöntemi bilinçli ya da bilinçsiz olarak keman eğitimcileri tarafından da sıkça kullanılmaktadır. Bu araştırmada, keman eğitimcilerinin keman öğretiminin başlangıç aşamasında önemle üzerinde durdukları konuların başında gelen vücudun kemana uygun doğal bir pozisyonda olmasına ve sağ el ve sol elin kemana göre konumlandırılmasına yönelik kullandıkları analojiler tespit edilmiştir. Keman eğitimi her ne kadar uygulamalı bir eğitim olsa da keman eğitimcilerinin somutlaştırıcı sözsel açıklamaları uygulamanın doğru yapılmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple keman eğitiminde soyut bilgilerin somutlaştırılmasında sözsel anlatımın analojilerle desteklenmesi öğretimimin daha kalıcı ve hızlı olmasına katkı sağlayacaktır. Araştırmanın sonuçlarına göre, keman eğitimcilerinin temel davranışların kazandırılmasında kullandıkları analojilerin daha çok vücudun doğal durumunun çalgının tekniğine uygun olarak çalgıya adapte edilmesine yönelik olduğudur. Araştırma sonuçlarında kemanda temel davranışların kazandırılmasında kullanılan analojilerin, doğal duruş, kaman tutuşu, sağ elin yaya konumlanması ve sol elin kemana konumlanmasına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Özellikle keman eğitimcilerinin yay tutuşuna yönelik sözsel anlatımlarında kullandıkları analojilerin diğer temel davranışlara yönelik verdikleri analojik örneklerlerden daha fazla olduğu görülmektedir. Araştırma durum tespitine yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

ANALOGIES USED IN PROVIDING BASIC BEHAVIORS IN VIOLIN EDUCATION

In this research, analogies used by violin educators in order toprovide basic behaviors in violin education are identified. As there aremany abstract concepts in violin education, verbal examples given byeducator to transform abstract concepts into perceptible ideas in studentare important. For this reason, analogy method referred frequently ineducational sciences in materializing abstract concepts is used also inviolin education.In the research, analogies used by violin educators at the beginningstages are identified. Overemphasized by educators, they are oriented topositioning of right and left hand according to violin, and body’s being ina natural state suitable for violin. Despite the fact that violin educationis an applied training, educators’ embodying verbal explanations makethe proper practice easier. For this reason, in violin education supportingverbal explanation with analogies in embodying abstract knowledgecontribute to education’s being more permanent and faster.According to the results of the research, analogies used by violineducators for providing basic behaviors are oriented to make body’snatural posture adapt to the instrument according to the technique of it.In addition to this, it is seen that violin educators use way more analogiesoriented to bow holding.The research is descriptive and evaluates the situation. Qualitativeresearch method is used in the research.

___

  • Aydın, B., İşgörür, Ü. (2017). D. Popper Op.73 No’lu Viyolonsel Metodunun İçerdiği Sağ El Tekniklerinin İncelenmesi. Zafer Kurtaslan (Ed.), Kültür-Sanat-Edebiyat-Eğitim ve Mimarlık Üzerine Akademik Araştırmalar (401-422). Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Barış, D. A., vd. (2006). Çalgı Eğitiminde Fiziksel Yapının Önemi. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
  • Bryce, T. ve MacMillan, K. (2005). Encouraging Conceptual Change: The Use of Bridging Analogies in the Teaching of Action-Reaction Forces And The "At Rest" Condition in Physics. International Journal of Science Education, 27, 737-763.
  • Çilden, Ş. (2006). Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sürecinde Çalgı Eğitiminin Nitelik Sorunlarının İrdelenmesi, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
  • Dagher, R. Z. (1997). The Case for Analogies in Teaching Science for Understanding. In Teaching Science for Understanding: a Human Constructivist View Mintzes. San Deigo: Academic Press.
  • Deniz, L., vd. (2014). Müzik Öğretmenliği Öğrencilerinin Çalgı Çalışmaya Yönelik Tutumları: Marmara Üniversitesi Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 6, 413-422.
  • Kara, M. (2016). Keman Eğitiminde Temel Davranışların Kazandırılmasında Kullanılan Analojik Yaklaşımların İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
  • Kurt, H., Ekici, G. (2013). Biyoloji Öğretmen Adaylarinin “Bakteri” Konusundaki Bilişsel Yapılarının Ve Alternatif Kavramlarının Belirlenmesi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(8), 885-910.
  • Küçükturan, G. (2003). Okulöncesi Fen Öğretiminde Bir Teknik: Analoji. Milli Eğitim Dergisi, 157, 16-21.
  • Ören, Ş. F.,vd. (2010). Analoji ve Araştırma Temelinde Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Rehber Materyal Uygulaması İle Buna Yönelik Öğrenci Görüşleri, Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 1, 1, 33-53.
  • Öztürk, F., ve Özkan, P. (2016). 4-7 Yaş Başlangıç Keman Eğitiminde Kullanılan Metotlara Yönelik Keman Eğitimcilerinin Görüşleri. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(3), 323-332.
  • Sever, G. (2006). Erken Keman Eğitimi Veren Öğretmenlerin (5-7 Yaş) Başlangıç Düzeyinde Sık Karşılaştıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Turgut, T. (2007). İlköğretim 7. Sınıf Matematik Konularının Öğretiminde Soru-Cevap Metodu İle Analoji Metodunun Öğrencilerin Matematik Başarılarına Etkileri Yönünden Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Thiele, B. R., and Treagust, F. D. (1995). Analogies in Chemistry Textbooks. International Journal of Science Education. 17, 783-795.
  • Uslu, M. (2012). Nitelikli Keman Eğitimine Yönelik Yaklaşımlar. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching 1, 4, 1-11.
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri (dokuzuncu baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN OKUL KÜLTÜRÜ ALGISI İLE İŞ DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ

HATİCE KADIOĞLU ATEŞ, HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR

BİYOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNDE BİLİMSEL ETİK VE DÜRÜSTLÜK ALGISI

SEMA İŞİSAĞ ÜÇÜNCÜ, Burak GÖKÇE, Mustafa KIRAN, Savaş İZZETOĞLU, BARIŞ UZİLDAY

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AHLAKİ YARGI DÜZEYLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Bilal SÖYLEMEZ, CEMİL ORUÇ

7. SINIF İNGİLİZCE ÖĞRETİM PROGRAMININ STUFFLEBEAM'İN BAĞLAM-GİRDİ-SÜREÇ-ÜRÜN MODELİNE DAYALI OLARAK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

A. Seda SARACALOĞLU, Beste DİNÇER

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN VATAN KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLA BELİRLENMESİ

Yasin DURAN, CANER ALADAĞ

ANADİLİ ÖĞRETİMİNDE ÇOK UYARANLI EĞİTİM ORTAMI VE BU ORTAMIN BİLEŞENLERİNİN ÖNEMİ

SEVİL HASIRCI

ÇATIŞMA ÇÖZME VE ARABULUCULUK EĞİTİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: ERGENLERE VE TOPLUMA KATKILARI

FATMA EBRU İKİZ, Kemal BALKAN, Gözde ŞENSOY, Umut ÇATAL, Feridun BALCI

TÜRKİYE’DE ÖĞRENİM GÖRMEYE YENİ BAŞLAYAN YABANCI UYRUKLU ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK SOFTPOWER ARAŞTIRMASI: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

MEHMET SEZAİ TÜRK, Halide Nur YAŞAR, Halide Nur YAŞAR

LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ İLE ÖRGÜTSEL GÜVEN ARASINDAKİ İLİŞKİ

SEMRA KIRANLI GÜNGÖR

SPOR BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİNE YÖNELİK TUTUMLARI

Sabahattin DENİZ, İzzet GÖRGEN