KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KARAMAN KENT ALGISI

Kent algısı, kentin kendine özgü, tek ve biricik olan yönlerini, onu diğer kentlerden farklı kılan özelliklerini ifade ettiği kadar; kentin yaşanabilirlik kriterleri açısından değerlendirilmesini içeren geniş bir alanı ortaya koyar. Yaşanabilirlik kavramı ise, insan ve yaşadığı mekân arasındaki ilişkinin tanımlanabilmesi için kullanılan bir dizi ilkeyi içermektedir. Kentli nüfusun ağırlığının hissedilir ölçüde artması ve var olan hızlı değişimin etkilerinin en çok hissedildiği mekânlar olarak kentlerin öne çıkması, o mekânı paylaşanlar açısından yaşanabilirliği tanımlayan ilkeleri sorgulanır hale getirmiştir. Bahsi geçen kriterler ekoloji, arazi kullanımı, kamusal alanlar, ulaşım, sağlık, güvenlik, tasarım, eğitim/kültür ve kalkınma gibi çok farklı boyutları ele almaktadır. Kentler içinde yaşayan her bir insana göre farklı şekillerde algılanabilir, çünkü her insanın kentin ilişki kurduğu, önemsediği, dikkate aldığı farklı boyutları vardır. Bu çerçevede üniversite öğrencilerinin gözündeki Karaman kent algısının araştırılıp, beklentilerin ortaya konulması önem arz etmektedir. Kent algısının şekillenmesinde pek çok boyut olmakla birlikte, bu boyutlardan öğrenci için daha belirgin farkları ortaya koyabilecek güvenlik, barınma, sosyal imkânlar ve ulaşımla ilgili değerlendirmelerin öğrenilmesi, bu doğrultuda beklentilerin ortaya konulması ve öneriler getirilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Elde edilecek verilerin kentsel politika yapıcılar için de faydalanabilecekleri önemli göstergeler ortaya koyacağı düşünülmektedir. Araştırmada öncelikle kent algısı ve bu algının belirleyicisi olan kriterler kavramsal açıdan incelenecek, yerli ve yabancı literatür taranarak bir değerlendirme yapılacaktır. Kent algısının belirleyici kritelerinden güvenlik, barınma, sosyal imkânlar ve ulaşımla ilgili değerlendirmeler, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerine yapılacak bir anketle ölçülmeye çalışılacaktır. Basit tesadüfî örneklem tekniği ile yapılacak anketler, SPSS paket programı aracılığı ile değerlendirilecektir.

KARAMAN URBAN PERCEPTION OF THE STUDENTS AT KARAMANOĞLU MEHMETBEY UNIVERSITY

The urban perception reveals a wide range of aspects of the urban, including its exclusive and unique aspects, as well as its assessment of the liveability of urban criteria, as well as its differentiation from other cities. The concept of liveability includes a set of principles that are used to define the relationship between human and its living space. Increasing of the urban population and the prominence of the urban as the places where the effects of the rapid change are felt the most, makes questionable the principles that define liveability in terms of those who share the place. The given criteria tackle many different dimensions such as ecology, land use, public spaces, transport, health, safety, design, education/culture and development. Urban can be perceived in different ways according to each person living in it, because each person has different dimensions that the city has established, cared about and considered. Within this framework, exploring the Karaman urban perception in the eyes of the university students and revealing their expectation is important. While the shaping of urban perception has many dimensions, learning about safety, accommodation, social facilities and transportation related evaluations that can reveal more significant differences for students from these dimensions, putting forward expectations and suggestions in this direction is the aim of the study. It is estimated that the data obtained will provide important indications for urban policymakers. In the study, primarily the urban perception and the criteria that determine this perception are conceptually will be examined, domestic and foreign literature will be reviewed and an evaluation will be carried out. Evaluations related to security, accommodation, social facilities and transportation which are determinant criteria of urban perception will be tried to be measured by a questionnaire to students at Karamanoğlu Mehmetbey University. Questionnaires to be conducted by simple random sampling technique will be evaluated through SPSS packageprogram.

___

  • Anaz, Necati, Melike Dolu (2015). "Mitler ve Algılar: Konya Kent Algısı Üzerine Ampirik Bir Çalışma", Kent Çalışmaları II (ed. Mehmet Karakuyu, Arif Keçeli, Şaban Çelikoğlu), Pegem Akademi, Ankara, 87-107.
  • Aslanoğlu, Rana A. (2000). Kent, Kimlik, Küreselleşme, Ezgi Kitabevi, Bursa.
  • Avrupa Kentsel Şartı (1996). Çev. Zerrin Yener ve Kumru Arapkirlioğlu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.
  • Beyazıt, Eylem, Hüseyin Gül, Muharrem Güneş (2013). "Kent Kimliği ve Kimliksizleş(tiril)en Kentler Üzerine Bir Tartışma", Kent Üzerine Özgür Yazılar (ed. Cem Ergun, Muharrem Güneş, Ayşe Dericioğulları Ergun), Bağlam, İstanbul, 149-162.
  • De Chazal, J. (2010). "A Systems Approach to Livability and Sustainability: Defining Terms and Mapping Relationships to Link Desires with Ecological Opportunities and Constraints", Systems Research and Behavioral Science, Vol. 27, 585–597.
  • Eke, Armağan Seçil Melikoğlu (2014). “Mekanın Yaşanabilirliği Üzerine Sistematik Bir Çözümleme”, Tasarım+Kuram, S.18, 137-148.
  • Ercoşkun, Özge Y., Ebru Öcalır Akünal, Bahar Yenigül, Leyla Alkan (2016). "Kentlilik Bilincini Oluşturan Göstergeler ve Kentlilik Bilincini Geliştirme Yolları", Paradoks, C.11, Özel Sayı, 4-23.
  • Ertan, Kıvılcım Akkoyunlu (1197). "Kentli Hakları", Amme İdaresi Dergisi, C.30, S. 3, 31-48.
  • Gedik, Gül Sibel (2015). Tarihi Çevrelerin Sürdürülebilir Yeniden Yapılanmasında Kullanıcı Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Görün, Mustafa, Gamze Kara (2017). "Üniversite Öğrencilerinin Kentlilik Bilinci Algısı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği", Yönetim Bilimleri Dergisi, C.15, S.10, 393-409.
  • Karakuyu, Mehmet (2015). "Sürdürülebilir Kentler Nasıl Oluşturulur? Yapılması Gerekenler ve Engeller", Kent Çalışmaları II (ed. Mehmet Karakuyu, Arif Keçeli, Şaban Çelikoğlu), Pegem Akademi, Ankara, 1-13.
  • Keçeli, Arif (2013). “Kentsel Yaşanabilirlik ve Cinsiyet”, Marmara Coğrafya Dergisi, S.28, 232- 245.
  • Lloyd, K., S. Fullagar, S. Reid (2016). " Where is the ‘Social’ in Constructions of ‘Liveability’? Exploring Community, Social Interaction and Social Cohesion in Changing Urban Environments", Urban Policy and Research, Vol. 34, No.4, 343-355.
  • Manzo Lynne C. (2003), “Beyond House And Haven: Toward a Revisioning Of Emotional Relationships With Places”, Journal of Environmental Psychology, 23, 47- 61.
  • Oğurlu, İdris (2014). "Çevre- Kent İmajı- Kent Kimliği- Kent Kültürü Etkileşimlerine Bir Bakış", İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Yıl.13, S.26, 275-293.
  • Özcan A., Sümer G. Ç. (2015). "Küreselleşmenin Kimliksiz Kentleri ve McDonalds Kent Kültürü", Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Vol.7, No. 13, 238-256.
  • Öztürk, Serdar, Fırat Osmanoğulları (2016). "Blue in the Face" Filmi ve Modernizm: Kentlililk ve Aidiyet Üzerinden Bir Değerlendirme", Mediterranean Journal of Humanities, VI/I, 261- 274.
  • Spencer Christopher (2005). “Place Attachment, Place Identity and the Development of the Child’s Self-identity: Searching the Literature to Develop and Hypothesis”, International Research in Geographical and Environmental Education, Vol:14, Issue: 4, 305-309.
  • Solak, Sevcan Güleç (2014). Mekan-Kimlik Etkileşimi ve Kentsel Mekandaki Tezahürleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Tan, G.K., W.W. Thye, G. Aw, (2014). " A New Approach to Measuring the Liveability of Cities: the Global Liveable Cities Index", World Review of Science, Technology and Sustainable Development, Vol. 11, No. 2, 176-196.
  • Vuchic, V. (1999). Transportation for Livable Cities. Rutgers, NJ: Center for Urban Policy Research
  • Woolcock, G. (2009). " Measuring Up?: Assessing the Liveability of Australian Cities", State of Australian Cities: National Conference, https://research- repository.griffith.edu.au/bitstream/handle/10072/29808/61038_1.pdf?sequence=2, erişim tarihi: 19.12.2017
  • Yanmış, Mehmet (2015). "1980 Sonrası Diyarbakır Kent Kimliğinin Değişimi (Sosyal, Siyasal, Dini)", Kent Çalışmaları II (ed. Mehmet Karakuyu, Arif Keçeli, Şaban Çelikoğlu), Pegem Akademi, Ankara, 133-148.
  • TDK,http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5ac2 262a c4de38.18960819, erişim tarihi: 02.04.2018.