INFORMATION MANAGEMENT SYSTEM SERVICES FROM THE USER'S PERSPECTIVE: TARBIL

Knowledge has been important to people throughout history. Having knowledge also brings economic power, and therefore, human beings have developed various methods to obtain knowledge since its existence. Technological advancements have helped to embrace record and evaluate information as well as storing and sharing of it. Hence, the concept of information management has gained importance today. Human beings have been engaged in agriculture since ancient times and knowledge in the agricultural sector is vital to human life. To have knowledge of uncertainties that affect agriculture and that are not always known for certain reasons (e.g. climate, disease and productivity) is of great importance for those who deal with the agricultural sector. For this reason, it is important to obtain the correct information, to integrate the obtained data into agriculture and to ensure its continuity, to meet the country's economy and increasing human needs. The aim of this study is to identify and highlight the importance of agricultural information system which gathers the data of many factors such as climate, diseases, soil structure and productivity that affect agriculture under one roof and aims to guide agriculture by taking advantage of these data.

KULLANICILAR AÇISINDAN BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ: TARBİL ÖRNEĞİ

Bilgi tarih boyunca insanlar için önemli olmuştur. Bilgiye sahip olmak ekonomik olarak gücü de beraberinde getirmiştir. Bu nedenle insanoğlu tarih boyunca bilgiyi elde etmek için çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Son yıllarda teknolojinin de gelişimi ile birlikte bilginin elde edilmesi, kayıt altına alınması, değerlendirilmesi ve depolanması kolaylaşmış olup, günümüz de bilgi yönetimi daha çok önem kazanmıştır. Tarım sektöründeki bilgi, insan hayatında yaşamsal bir öneme sahiptir. İnsanoğlu çok eski çağlardan itibaren tarımla uğraşmıştır. Tarımı etkileyen ve her zaman kesin olarak bilinemeyen, tekbir nedene bağlı olmayan belirsizlikler (örneğin; iklim, hastalılar ve verimlilik) hakkında bilgi sahibi olabilmek, tarım sektörü ile uğraşanlar için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle doğru bilgiyi elde etmek, elde edilen verileri tarıma entegre etmek ve sürekliliğini sağlamak, ülke ekonomisi ve artan insan ihtiyaçlarının karşılanması için önem arz etmektedir. Bu çalışmada amaç; tarımı etkileyen iklim, hastalıklar, toprak yapısı ve verimlilik gibi birçok etkenin verilerini tek bir çatı altında toplayan ve bu verilerden yararlanarak tarıma yön vermeyi hedefleyen tarım bilgi sistemini tanımak ve önemi vurgulamak olacaktır.

___

Anameriç, H., (2005). Bilgi sistemleri ve yönetimde bilgi sistemlerinin kullanımı. Bilgi Çağı Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri içinde. Coşkun Can Aktan ve İstiklal Y. Vural (Edi). Konya: Çizgi Kitabevi.

Barutçugil, İ., (2002). Bilgi yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.

Brown, J.S., Duguid, P., (1998). Invention, innovation and organization. Submitted to Organization Science, September .1998, 1-36.

Chua, A., (2002). Taxonomy of organizational knowledge. Singapore Management Review

Çapar, B., (2003). Bilgi yönetimi: nasıl bir insan gücü? Tahir Büyükakın ve Figen Büyükakın (Yay. Haz.). II. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı içinde . İstanbul: Beta Basım Yayım.

Davenport, T., Prusak, L., (2001). İş dünyasında bilgi yönetimi. İstanbul: Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti.

Dinçer, A., (2014). Bilgi çağında işletmeler açısından bilgi yönetimi ve stratejik Önemi. (“Knowledge Management in the knowledge age and its strategic importance for companies”). XVI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri Mersin Üniversitesi 2014, 631- 637., (Yayın No:2599129)

Dıxon, N., (2000). Common knowledge. Harvard: Harvard Business School Press.

Keleş, A., (2018). Türkiye’nin E-Ticaret İşlem Hacmi ve İletişim Teknolojilerindeki Gelişmeler (E- Commerce Transactıon Volume Of Turkey And Developments Of Communıcatıon Technology), Turkish Studies Information Technologies & Applied Sciences, Volume 13/6, Winter 2018, p. 81-95, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.13329, ANKARA-TURKEY.

Nonaka, I., (1994). A dynamic theory of organizational knowledge creation‟. Organization Science, 5(1): 14-37.

Nonaka, I., (1998). The knowledge creating company. Harvard Business Review On Knowledge Management, USA: Harvard Business School Press.

Özgenel, M., Baydar, F., Yılmaz, F. Ç., (2018). Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersine Yönelik Tutumları İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Investıgatıng The Relatıon Betwen Secondary School Students’ Attıtudes Towards Informatıon Technology And Software Class And Theır Academıc Achıevement), Turkish Studies Information Technologies & Applied Sciences, Volume 13/6, Winter 2018, p. 111- 128, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.12962, ANKARA-TURKEY.

Sakallı, C., Bahadıroğlu D., (2018). Dijital İletişim: Yeni Bir Dile Doğru (Dıgıtal Communıcatıon: Towards A New Language) , Turkish Studies Information Technologies & Applied Sciences, Volume 13/6, Winter 2018, p. 129-146, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.13151, ANKARA-TURKEY.

Tonta, Y., (2001). Bilgi ekonomisi ve elektronik bilgi hizmetleri (panel sunumu). İş Dünyası için Bilgiye Erişimde Yeni Kanallar, 27 Mart 2001. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.

Zaim H., (2005). Bilginin artan önemi ve bilgi yönetimi. İstanbul: İşaret Yayınları.