HADİS EDEBİYATINDA PEYGAMBER (S.A.V)’İN SON GÜNLERİ VE KIRTAS OLAYI

Zaman, canlılar için, içinden kaçılması mümkün olmayan bir gerçektir. Kâinattaki her şey bir zaman içerisinde olmaktadır. Bundan dolayı olaylar hakkında hüküm verirken hem olayın cereyan ettiği zaman dilimi hem de olayların nasıl geliştiğinin bilinmesi o olay hakkında sağlıklı karar verilmesini kolaylaştıracaktır. İslam Tarihinde, Peygamber (s.a.v)’in son günleri, ileriki yıllarda taraflar arasında kendi lehlerine delil olduğunu ileri sürdükleri oldukça önemli olayların cereyan ettiği bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde ashabın en çok üzerinde durduğu konu Hz. Peygamber (s.a.v)’in vefatından sonra onun yerine kimin geçeceği idi. Rivayetlere bakıldığında Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yerine kimin geçeceği hususunda Hz. Ali ve Sa’d b. Ubâde gibi bazı sahabenin bir beklenti içerisinde olduğu da anlaşılmaktadır. Biz bu çalışmada Hz. Peygamber (s.s.v)’in son günlerinde kendisinden sadır olan bazı vasiyetler ve Kırtas olarak bilinen ve Ehl-i sünnet ile Şia arasında polemik konusu olan rivayeti inceleyerek, bu rivayetlerin sıhhati ile her iki mezhebin konuya bakış açılarını incelemeyi hedeflemekteyiz. Araştırmamız esnasında her iki tarafın da konuyla ilgili rivayetleri olabildiğince kendi düşünceleri perspektifinde yorumladıkları görülmekle birlikte; Şia’nın özellikle -yönetimle alakalı diğer hadislerde yaptığı gibi- ilgili rivayeti tevil ederek Hz. Peygamberin vefatından sonra imamet konusunda Hz. Ali’yi vasiyet ettiğine ilişkin hadis uydurarak, rivayetleri kendi lehlerine kullanma noktasında Ehl-i sünnet cenahından daha fazla gayret sarf ettikleri görülmüştür. Bu çalışmada Hz. Peygamber (s.a.v.)’in vefatından önceki son beş günden başlamak üzere vefatına kadarki süreçte cereyan eden olaylar ile Hz. Peygamber (s.a.v.)’in vefatından sonra imam tayin etmek istediğine ilişkin Kırtas hadisi olarak bilinen rivayet incelenecektir.

THE PROPHET MOHAMMAD (BPUH)’S LAST DAYS AND QIRTAS EVENT IN HADITH LITERATURE

Time is a fact that cannot be avoided for living beings. Everything in the universe is in a time. Therefore, when deciding on events, both the time period in which the event occurred and the knowledge of how the events developed improved the health decision making while making judgments about that event. In the history of Islam, the last days of the Prophet (bpuh.) are a period of time in which significant events took place between the parties in the years to come. In this period of time, the most important issue of companions that after the death of the Prophet (bpuh.) who replacement his was. According to the rumors to pass the place of the Prophet (bpuh.) it is understood that some of the companions such as Ali and Sad b.Ubeda were in an expectation. In this study, in the last days of the Prophet (bpuh.) some of the testament of him and the poem known as the station and the polemic of Ahl al-Sunnah by examining the subject of polemic, the narrative of these rumors with the aim of examining the perspectives of both sects. During the research, it was seen that both sides interpreted the narrations about the subject in their perspective as much as possible. Shia, especially - as in other hadiths related to the administration - as related to the rumor of after the death of the Prophet imam ıt was observed that they had made more effort in compiling hadith that he had testified about Ali and that he had used narrations in his own favor. In this study, Hz. Prophet's death from the last five days before the death of events occurring in the process of the Prophet. After the death of Prophet Mohammad, the imam known as the fortune hadith that he wanted to appoint an imam will be examined.

___

  • Abdurrezzâk b. Hemmâm, Musannaf (thk. Habibu’r-Rahman el-Azamî), el-Mektebu’l-İslamî, Beyrut, 1403, II. bsk.
  • Ahmed b. Hanbel, Müsned, Çağrı yay., İstanbul, 1992.
  • Aynî, Muhammed b. Mahmud b. Musa, Umdetu’l-Kârî Şerhu Sahihi’l-Buharî, Dâru İhyai’t-Turasi’l- Arabî, Beyrut, ts.
  • Buharî, Muhammed b. İsmail, Sahih, Çağrı yay. İstanbul, 1981, I. bsk.
  • Darimî, Abdullah b. Abdirrahaman, Sünen, Çağrı yay. İstanbul, 1992, I. bsk.
  • Hatiboğlu, Said, Siyasi içtimai hadislerle hadis münasebetleri, Otto Yayınları, Ankara, 2015.
  • İbn Abdi’l-Berr, Ebû Ömer Yusuf b. Abdillah, el-İstiab fi marifeti’l-Ashab (thk. Ali Muhammed el- Bicavî), Beyrut, 1992, I. bsk.
  • İbn Hacer, Ahmed b. Ali, Fethu’l-Bârî fî şerhi sahihi’l-Buharî, Dâru’l-Marife, Beyrut, 1379.
  • İbn Hıbbân, Alaaddin Ali b. Belbanî el-Fârisî, el-İhsân Sahih İbn Hibbân, Müessesetu’r-Risale, Beyrut, 1991.
  • İbn Sa’d, Abdullah b. Muhammed, el-Basrî, et-Tabakâtu’l-Kübra, Beyrut, 1968.
  • Karabacak, Mustafa, Hanımlardan Hz. Peygamber’e Sorular, Tebeşir yay., Konya, 2016.
  • Kuleynî, Ebû Cafer Muhammed b. Yakub b. İshâk, el-Usûl mine’l-kâfî (thk. Muhammed el-Ahvendî), Tahran, 1388, III. bsk.
  • Müslim b. el-Haccâc, el-Kuşeyrî, Sahih (thk. Muhammed Fuad Abdulbâkî), Dâru İhyâi’t-turasi’l- arabî, Beyrut, ts.
  • Tabersî, Ebâ Ali Fadl b. Hasan, İlâmu’l-verâ bi a’lâmi’l-hüda, (Nşr: Ali Ekber el-Gaffarî), Beyrut, 1979.
  • Tirmizî, Muhammed b. İsa, Sünen (thk: Ahmed Muhammed Şakir), Çağrı yay. İstanbul, 1982.