GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KEMAN ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞSEL VE PERFORMANS HAZIR BULUNUŞLUK DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Keman eğitimi bilişsel ve duyuşsal kazanımların yanısıra psikomotor öğrenmelerin ağırlıkta olduğu teknik ve karmaşık becerilerin kazandırıldığı ve geliştirildiği uzun bir süreçtir. Bu süreçte kazanılması gereken teknik becerilerin oluşabilmesi birbirinin hazırlayıcısı durumundaki diğer bir becerinin kazanılmış olmasına bağlıdır. Keman eğitimi sürecinde öğretim etkinliklerinin planlanması ve yürütülmesinde bireyin keman eğitimindeki geçmiş bilgi ve teknik donanımı dikkate alınmalıdır. Bireyin geçmiş yaşantısındaki kazanımlarının diğer bir ifadeyle hazır bulunuşluk düzeyinin değerlendirilmesi nitelikli bir keman eğitiminin gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Hazır bulunuşluk durumu bireysel farklılıkların belirlenmesinde bireylerin bilgi ve performans yeterliliklerinin ortaya konmasında, mevcut eksikliklerin giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalarda dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Hazır bulunuşluk düzeyi dikkate alınmadan gerçekleştirilecek öğretim etkinlikleri öğrencinin çalgısındaki müzikal ve teknik gelişimine yeterince katkı sağlamayacağı gibi bireyin öğrenme isteğini de olumsuz etkileyebilir. Bu bağlamda araştırmanın amacı öğrencilerin lisans eğitimi başlangıcındaki keman eğitimi hazır bulunuşluk düzeylerine ne derece sahip olduklarını değerlendirmektir. Araştırmada nicel ve nitel araştırmaların bir arada kullanıldığı karma model kullanılmıştır. Çalışma grubunu Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 1. sınıfta öğrenim gören Güzel Sanatlar Lisesi mezunu 7 keman öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Güzel Sanatlar Lisesi Çalgı Eğitimi Keman Dersi 12. Sınıf Öğretim Programında kazanım sayıları en fazla olan “Keman Çalmada Konumlar” “Tonal-Makamsal Dizi, Etüt ve Eserler” ile “Keman Çalmada Temel Yay Teknikleri” başlıklı üç ünite üzerinde öğrencilerin ön bilgi ve becerileri incelenmiştir. Veri toplama araçları olarak incelenen konular ve kazanımlara ilişkin öğrenci görüş belirtme formu bilişsel hazır bulunuşluk düzeylerini ölçmek amacıyla yazılı sınav soruları ile performans hazır bulunuşluk düzeyleri için dereceli puanlama anahtarı (Rubrik) hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda değerlendirmeye alınan öğrencilerin bilişsel hazır bulunuşluk düzeylerinin orta, zayıf ve çok zayıf, performans hazır bulunuşluk düzeylerinin ise kısmen ve az ölçüde olduğu belirlenmiştir.

EVALUATION OF COGNITIVE AND PERFORMANCE READINESS LEVELS OF VIOLIN STUDENTS OF THE FACULTY OF FINE ARTS

Violin education is a long process in which cognitive and affective gains, as well as technical and complex skills are predominant in psychomotor learning. The formation of the technical skills to be acquired in this process depends on the acquisition of another skill which is the preparer of each other. In the planning and conducting of teaching activities in the violin education process, the past knowledge and technical equipment of the individual in violin education should be taken into consideration. In other words, examining the level of readiness of the individual's past experiences plays an important role in the realization of a qualified violin education. Readiness is an important factor that should be taken into consideration in determining the individual differences, in revealing the knowledge and performance competencies of individuals and in the studies to be done to eliminate the existing deficiencies. Teaching activities to be carried out without considering the level of readiness cannot contribute to the musical and technical development of the student. It may also negatively affect an individual's desire to learn. In this context, the aim of the study is to examine the students' violin education readiness at the beginning of undergraduate education. In the research, a mixed model was used in which qualitative and quantitative researches were used together. The research group consists of 7 violin students graduated from the Fine Arts High School, who are studying in the first class of the Music Department of the Faculty of Fine Arts of Neşet Ertaş University of Kırşehir Ahi Evran University.Within the scope of the research, preliminary knowledge and skills of students were studied on three units with the highest number of gains which titles are “Positions in Violin Playing, Tonal-Modal Sequence, Studies and Works” and Basic Bow Techniques in Violin Playing” in Fine Arts High School Instrument Education Violin Lesson 12th Grade Curriculum. As data collection tools, violin lesson student opinion form was prepared by the researcher, written exam questions covering the determined unit and subjects and graded scoring key (Rubric) were used.As a result of the study, it was determined that the cognitive readiness levels of the students included in the assessment were moderate, weak and very weak, and their performance readiness levels were partially and to a lesser extent.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKÇE-ARAPÇA MANZUM SÖZLÜKLERİMİZDEN TUHFE-İ HÂCİBÎ

Özkan UZ

FARKLI LİSE TÜRLERİNDE EĞİTİM GÖREN ORTA DOĞULU KIZ ÖĞRENCİLERİN ELEMENTLER KONUSUNU ANLAMA DÜZEYLERİ

Nuray ZAN, Halil ŞANVERDİ, GÜRKAN DAĞBAŞI

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YAZILI BASIN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ender KANAAT, Ceyda BÜYÜKBAYKAL

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ İLE İŞ DOYUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Rüyam KÜÇÜKSÜLEYMANOĞLU, Burcu GÜNGÖR

21. YÜZYIL ÖĞRENCİLERİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM: BİLİŞSEL KOÇLUK

SEÇİL TÜMEN AKYILDIZ

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ UFRS’YE GÖRE HAZIRLANAN MALİ TABLOLARIN GÜVENİRLİĞİNE BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Emin YÜREKLİ, Bilal SOLAK

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KEMAN ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞSEL VE PERFORMANS HAZIR BULUNUŞLUK DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Şenol AFACAN

BEDEN EĞİTİMİ VE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN OYNATMA ÖZ YETERLİLİKLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ (VAN İL ÖRNEĞİ)

Atike YILMAZ, Hüseyin KIRIMOĞLU, Mustafa YAMANYURT

TÂCETTİN DERGÂHI VE STRANİ TEPESİ’NDEN YÜKSELEN HÜZÜNLÜ ÖZGÜRLÜK ÇAĞRILARI: İSTİKLÂL MARŞI VE ÖZGÜRLÜK İLÂHİSİ’NİN YAZILMA SÜREÇLERİ VE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Gülseren RİGANELİS

ÖRGÜTSEL ADALETİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİLERİ: KAMU HASTANESİNDE BİR UYGULAMA

Güner ÇÖL, Zehra AVUNDUK