EĞİTİM DENETİMİ SİSTEMLERİ BAKIMINDAN PISA’DA BAŞARI GÖSTEREN BAZI ÜLKELER İLE TÜRKİYE’NİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu arastırma, eğitim denetimi sistemleri bakımından Türkiye ile PISA (2012)'da basarı gösteren bazı ülkelerin (Çin-Şanghay, Singapur, Güney Kore ve Japonya) karşılaştırılmasını ve Türkiye egitim denetimi sistemine öneriler getirilmesini amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile desenlenen araştırmada, doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, PISA (2012) sınavına katılan 34'ü OECD ülkesi olmak üzere 65 ülke oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi olarak, PISA (2012)' da başarı gösteren ve yeterli verilere ulaşılabilen Çin-Şanghay, Singapur, Güney Kore ve Japonya ile Türkiye seçilmiştir. Araştırma verileri yasal dokümanlardan ve bilimsel kaynaklardan elde edilmiştir. Yanı sıra, ülkelerin eğitim sistemleri ile ilgili bilgiler içeren OECD, UNESCO ve IEA gibi uluslararası örgütlerin internet sitelerine başvurulmuştur. Ülkelerin eğitim denetimi sitemleri ile ilgili toplanan veriler, betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Bu veriler, "okul denetimi/değerlendirmesi uygulamaları" ve "öğretmen değerlendirmesi uygulamaları" temaları çerçevesinde ele alınmıştır. PISA (2012)' da başarı gösteren ülkelerin (Çin-Şanghay, Singapur, Güney Kore ve Japonya) okul denetimi/değerlendirmesi uygulamalarında, okulların eğitim yılı içerisinde kendi hedeflerini belirledikleri ve eğitim yılı sonunda, öz değerlendirmelerini yaparak gelişimsel düzeylerini ortaya koydukları görülmektedir. Bu ülkelerin öğretmen değerlendirmesi uygulamalarında ise, öğretmenlerin eğitim yılı başında kendi bireysel mesleki gelişim hedeflerini belirledikleri, eğitim yılı içerisinde bu hedefleri gerçekleştirmelerine yönelik olarak mesleki yardım aldıkları ve eğitim yılı sonunda, hedeflerini gerçekleştirme düzeylerine göre değerlendirildikleri görülmektedir. Yanı sıra bu ülkelerde, öğretmenlerin değerlendirilmesi sürecinde okul yöneticileri, öğretmenleri, velileri ve öğrencileri içeren çoklu değerlendirmeciler yer almaktadır. Değerlendirme sonuçlarına göre öğretmenler, ek ikramiyeler ve terfiler ile ödüllendirilmektedir. Diğer bir yandan, Türkiye' de okullar maarif müfettişleri tarafından denetlenmektedir. Öğretmenlerin performansları ise, okul müdürleri tarafından değerlendirilmektedir.

THE COMPARASION BETWEEN SOME COUNTRIES HAVING THE HIGHEST ACHIEVEMENT IN PISA AND TURKEY IN TERMS OF EDUCATIONAL SUPERVISION SYSTEMS

In terms of educational supervision systems, this research aims to compare some countries (China-Shanghai, Singapore, South Korea and Japan) that have succeeded in PISA (2012) with Turkey and to make recommendations to the education supervision system in Turkey. Document analysis technique was used in the research designed by the qualitative research method. The research universe constitutes 65 countries, 34 of which are members of OECD, participating in the PISA (2012). As the research sample, China-Shanghai, Singapore, South Korea and Japan, showing high performance in PISA (2012) and getting adequate data, with Turkey were chosen. The research data were obtained from legal documents and scientific sources. In addition, the websites of international organizations such as OECD, UNESCO and IEA, including information on countries' education systems, have been applied. The collected data related to educational supervision systems of countries were analyzed with descriptive analysis technique. These data were handled in the framework of “school supervision/evaluation implementations” conclusion, it is seen that in the school supervision/evaluation applications of the countries have succeed in PISA (2012) (ChinaShanghai, Singapore, South Korea and Japan), schools assert their developmental levels by setting their own educational goals during the educational year and doing their self-evaluations. It is seen that in the teacher evaluation applications of these countries, the teachers set their own individual professional development goals at the beginning of the education year, receive professional assistance for reaching these goals during the education year and are evaluated according to the level of achieving their goal at the end of the education year. Besides, there are multiple evaluators including school administrators, teachers, parents and students during the evaluation of teachers in these countries. According to the evaluation results, teachers are awarded with bonuses and promotions. On the other hand schools are supervised by supervisors in Turkey. Teachers’ performances are evaluated by school principals in Turkey.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ İLE SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI (ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

FATİH MURATHAN, FATİH MEHMET UĞURLU, TALHA MURATHAN, MUSTAFA KOÇ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN EMPATİK EĞİLİMLERİ İLE İLETİŞİM BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

TUĞBA ERDOĞAN, ALPASLAN GÖRÜCÜ

DIE MIGRATIONSBEZOGENEN INDIKATOREN VON ÖSTERREICHISCH TÜRKISCHEN BEZIEHUNGEN

Mustafa ÇAKIR

MAVİ EKONOMİ VE MAVİ BÜYÜME

MUSTAFA NECATİ ÇOBAN, ÜZEYİR ÖLMEZ

SANAYİLEŞMENİN TOPLUMSAL YANSIMALARI: SAFRANBOLU’DA TOPLUMSAL DEĞİŞME ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

ADEM SAĞIR, Mert CANAYAZ

PAYDAŞ İLİŞKİSİ YÖNETİMİ’NİN, ARA DEĞİŞKENLER; ÇALIŞANLARIN KURUMLARINI DEĞERLENDİRMESİ VE SOSYAL AÇIDAN VASITASIYLA FİRMA PERFORMANSINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ZAFER ADIGÜZEL, OYA ERDİL, AYHAN ARTAR

“1923 TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİ”NDE TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A GÖÇ EDEN ORTODOKS RUM KADINLARA AİT GELENEKLİ GİYSİLER

KENAN SAATÇIOĞLU, FATMA KOÇ

FÜTÜVVETÇİLİKTE VE TÜRK FÜTÜVVETÇİLİĞİNDE (AHİLİK) İDEAL İNSAN VE AHLÂKI

Gürsoy AKÇA

KAMU VE ÖZEL BANKALARDA ÇALIŞAN KADINLARIN CAM TAVAN ALGILARININ STRES DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Gökdeniz KALKIN ERKAN

BİR KLASİK ELİTİZM ELEŞTİRİSİ VE YENİ BİR ELİTİZM MODELİ ÖNERİSİ: “GÜÇLÜ DEMOKRATİK ELİTİZM MODELİ

İHSAN KURTBAŞ