COMPARISON OF ISTANBUL 3RD AIRPORT AND SEUL INCHEON INTERNATIONAL AIRPORT IN TERMS OF INTEGRATED TRANSPORTATION

The established delivery of transport services to their citizens by the transportation policies of the countries determines the course of the country's development level as well as the role played by the international platform. With increasing traffic intensity, people's sensitivity of timing, and the general acceptance of door-to-door transportation, the requirement of a new integrated transport systems with each other has been revealed. Today, it has been trying to provide customer satisfaction with integrated transportation modes by taking the speed, reliability and cost of the transportation into consideration. Multimodal transport, combined transport and intermodal transport used in integrated transport modes have a major place in the context of transport policies and have an effective role both for the satisfaction of passengers and for the prestige and quality of the companies and countries. Building one type of transportation is quite inadequate in today’s world. Therefore, it ought to be linked with other way of transportation in order to maintain the transport and communication. Main reason of choosing these two airports is that they have similar effect and specification in their own country. This study has been made in order to describe the planned modes, routes and policy of integrated transportation at Istanbul 3rd Airport, and tried to compare with adopted and implemented policies by Seoul Incheon Airport. According to aim of this study, benchmarking which is one of the most common method of qualitative research has been implemented between two airports. Data has been collected with released document examination. Results also clarified that without sophisticated integration of transport system, it is quite challenging to maintain its hub position as an airport. In the first stage of this paper, the theoretical researches of transportation, transportation networks and transportation policies concepts have been examined. In the second part, integration transport systems, types of transport and air transportation have been stated. In the final part of the study, Istanbul 3rd Airport and Incheon International Airport are analyzed and differences and similarities in terms of integrated transportation have been discussed and on the purpose of improvement of system some recommendations have been made.

İSTANBUL 3. HAVALİMANI VE SEOUL INCHEON ULUSLARASI HAVALİMANI’NIN ENTEGRE ULAŞTIRMA AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Ülkelerin benimsedikleri ulaştırma politikalarıyla vatandaşlarına bu şekilde ulaştırma hizmeti sunmaları ise hem ülkenin gelişmişlik seviyesini hem de uluslararası sahada oynadığını rolün gidişatını belirler. Artan trafik yoğunluğu, insanların zamana karşı duyarlılığı ve kapıdan kapıya ulaşımın en iyi olmasının genel kabul görmesiyle ulaştırma sistemlerinin birbirleriyle entegre olması ihyiyacı ortaya çıkarmıştır. Güvenilir kaliteye sahip, hızlı ve ucuz ulaştırma da herkesin tercih sebebidir. Dolasıyla kullanılan ulaştırma şeklinin hem hızı hem güvenirliliği hem kişiye olan maliyeti günümüzde koşullarında işletmeler tarafından göz önünde tutularak entegre ulaştırma modlarıyla müşteri memnuniyeti sağlanmaya çalışılmıştır. Entegre taşımacılık modlarında kullanılan multimodal taşımacılık, kombine taşımacılık ve intermodal taşımacılık, ulaşım politikaları bağlamında önemli bir yere sahiptir ve hem yolcuların memnuniyeti hem de şirketlerin ve ülkelerin saygınlığı ve kalitesi için etkin bir role sahiptir. Günümüz dünyasında tek bir tür taşımacılık yapmak oldukça yetersizdir. Bu nedenle, ulaştırma ve iletişimi geliştirmek için başka bir ulaşım yolu ile bağlantı kurulması gerekmektedir. Bu iki havalimanını seçmemizinin asıl nedeni, kendi ülkelerinde benzer etki ve özelliklere sahip olmalarıdır. Bu çalışma İstanbul 3. Havalimanı'nda planlanan mod, rota ve entegre ulaşım politikasını tanımlamak amacıyla yapılmış ve Seul Incheon Havalimanı tarafından benimsenen ve uygulanan politikalarla karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacına göre, iki havalimanı arasında en yaygın nitel araştırma yöntemlerinden biri olan kıyaslama(benchmarking) yapılmıştır. Veriler, yayınlanmış döküman incelemesi ile toplanmıştır. Sonuçlar , sofistike bir taşımacılık sisteminin entegrasyonunu olmadan, bir havalimanı olarak hub konumunu korumanın oldukça zor olduğunu açıklanmıştır. Bu çalışmanın ilk aşamasında, ulaşım, ulaşım ağları ve ulaşım politikaları kavramlarının literatürdeki teorik çalışmaları incelenmiştir. İkinci bölümde, entegre taşıma sistemleri, ulaşım türleri ve hava taşımacılığı belirtilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, İstanbul 3. Havaalanı ve Incheon Uluslararası Havaalanı karşılaştırılarak analiz edilmiş ve entegre ulaşım açısından farklılıklar ve benzerlikler tartışılmış ve sistemin geliştirilmesi amacıyla bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

Altinok, S. (2004). Türkiye’de Ulaştirma Politikalari, Karayollari Ve Demiryollarinin Mukayesesi. Sü İibf Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 73-87.

Altuntaş, M. (2017, 04 07). Lojistikte Taşımacılık Modları Ve Entegre Taşımacılık. Retrieved From Ekodialog.Com: Http://Www.Ekodialog.Com/Makaleler/Lojistik_Modlari_Entegre_Tasimacilik_Makale.Ht ml

Çekerol, G. S. (2007). Lojistik Açısından İntermodal Yük Taşımacılığı Ve Türkiye Hızlı Tüketim Dağıtımı İçin Bir Uygulama. Kütahya: T.C Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Dida, E. (2009). Uluslararası Tedarik Zincirinin Etkinliğini Artırmada Ulaştırma Politikalarının Önemi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Erkol, O. (2008). Avrupa Birliği Ulastırma Politikalarının Türkiye’deki Raylı Sistemlere Etkileri. Eskişehir: Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Evren, G., & Öğüt, K. S. (2006). Kombine Taşımacılık Ro-La. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu. Kombine Taşımacılık Ro-La., (Pp. 41-44).

Gündüz, H. B., & Ural, A. (2001). Benchmarking Yönteminin Eğitim Örgütlerinde Uygulanabilirliği.”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,, 45-52.

İgairport. (2016). İstanbul New Airport Economic Impact Analysis. İstanbul: İgairport.

Igairport.Com. (2018, 04 09). İstanbul Yeni Havalimanı. Retrieved From İgairport: Http://Www.Igairport.Com/Istanbul-Yeni-Havalimani/Insaat/Insaat-Hakk%C4%B1nda

Incheon Airport. (2018, 04 08). Incheon Airport. Retrieved From Https://Www.Airport.Kr/Co_Cnt/En/Intro/General/Purbus/Purbus.Do Airport.Kr:

Işıkan, F. (2011). İntermodal Taşımacılık Ve Lojistik Köylerin Ab Ve Türkiye Uygulamaları. Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Keskin, U. (2017). Eğitim Sektöründe Kiyaslama Uygulamalari: Ilköğretim Kurumlarinda Kiyaslama Yönteminin Kullanilmasina Ilişkin Nitel Bir Çözümleme. Adiyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 736-768.

Kokpit.Aero. (2018, 04 09). Yeni Havalimanı’nın Iata Kodu Ist, Icao Kodu Ltfm. Retrieved From Kokpit.Aero: Http://Www.Kokpit.Aero/Yeni-Havalimani-Icao-Iata-Kodu

Saatçioğlu, C., & Çelikok, K. (2017). Avrupa Birliği Ortak Ulaştırma Politikası Çerçevesinde Türkiye’de Uygulanan Ulaştırma Politikalarının Değerlendirilmesi. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 80-90.

T.C. Kalkinma Bakanliği. (2014). Sürdürülebilir Kent Içi Ulaşim Politikalari Ve Toplu Taşima Sistemlerinin Karşilaştirilmasi. Ankara: T.C. Kalkinma Bakanliği.

Ülengin, F., Şuleönsel, Topçu, Y., Emelaktaş, & Özgürkabak. (2007). An Integrated Transportation Decision Support System For Transportation Policy Decisions: The Case Of Turkey. Transportation Research Part A: Policy And Practice, 80-97.

Vural, D., Gencer, C., & Karaoğlan, D. (2014). Ulaştırma Uygulamalarına Yönelik Çok Modlu Model Önerisi. Savunma Bilimleri Dergisi, 75-105.

Wiersig, D. W. (2001). Integrated Transportation Management Systems. Seattle, Washington: Transportation Research Circular.

Wikipedia. (2015, 04 44). Incheon International Airport. Retrieved From Wikipedia: Http://Www.Wiki- Zero.Com/Index.Php?Q=Ahr0chm6ly9lbi53awtpcgvkaweub3jnl3dpa2kvsw5jagvvbl9jbnrl cm5hdglvbmfsx0fpcnbvcnq

Wikipedia.Org. (2018, 04 09). İstanbul Yeni Havalimanı. Retrieved From Wikipedia.Org: Https://Tr.Wikipedia.Org/Wiki/%C4%B0stanbul_Yeni_Havaliman%C4%B1#Pistler