CİHAN AKTAŞ’IN HİKÂYELERİNDE ULUSLARARASI GÖÇ

Cihan Aktaş, 1990 sonrası modern Türk hikâyesinin önemli isimlerinden birisidir. İlk hikâye kitabını 1991'de yayımlayan yazar, bugüne kadar on bir hikâye kitabı yayımlamıştır. Yazar, hikâye ve romanlarının yanında Türkiye'de kadın, özellikle Müslüman kadın konusunda, pek çok inceleme-araştırma kitabı yazmıştır. Kadın konusunun, Cihan Aktaş'ın hikâyelerinde en başta gelen konular arasında yer aldığı söylenebilir. Yazarın hikâyelerinde öne çıkan konulardan birisi de "uluslararası göç"tür. Değişik hikâye kitaplarında zaman zaman bu konuyu ele alan yazarın özellikle Ayak İzlerinde Uğultu adlı kitabındaki hikâyelerde "uluslararası göç" konusuna daha çok rastlanır. Cihan Aktaş, kendi ülkesinden başka bir ülkeye göç eden veya göç etmek zorunda kalan karakterleri bireysel hikâyeler üzerinden tanıtır. Yazarın hikâyelerinde daha çok, Türkiye'den başka bir ülkeye göç eden hikâye karakterleri anlatılır. Ancak başka ülkelerden, özellikle İran, Özbekistan, Afganistan vb. yakındoğu ülkelerinden göç eden karakterler de onun hikâyelerinde yer alır.Yine Türkiye'ye göç eden karakterlere de Aktaş'ın hikâyelerinde rastlarız. Bu makalede Cihan Aktaş'ın daha çok 2000 sonrası hikâyelerinde kendi ülkesinden başka bir ülkeye göç eden karakterler üzerinde durulmuştur. Bu karakterlerin ülkelerinden ayrılma sebepleri, gittikleri ülkelerdeki durumları, gittikten sonra kendi ülkelerine bakışları, ülkelerine yeniden dönme istekleri veya bunu istememeleri gibi tespitlerle yazarın hikâyelerindeki "uluslararası göç" konusu tartışılmıştır

INTERNATIONAL MIGRATION IN CIHAN AKTAŞ’S STORIES

Cihan Aktaş is a significant name in the post 90s modern short story scene in Turkey. Having published her first story in 1991, the author has published eleven story books so far. In addition to the short stories and novels, the author has also written a number of essays and research books on the subject of women, and especially Muslim women in Turkey. The subject of women is arguably the leading theme in the stories of Cihan Aktaş. Another prominent theme in the author’s stories is the issue of “international migration". Having previously addressed the issue in various story books, the author has focused on the "international migration" issue particularly in the stories collected in her book titled ‘Murmur in the Footsteps’ ('Ayak İzlerinde Uğultu'). Cihan Aktaş tells the stories of the persons who migrated to or were forced to migrate to another country through individual stories. The author’s stories mostly feature characters who have migrated to another country from Turkey. However, her stories also include characters that migrated from countries like Iran, Uzbekistan, Afghanistan and near eastern countries. Aktaş also tells the stories of the characters that migrated to Turkey. This article focuses on the characters portrayed in the stories of Cihan Aktaş –written from 2000 onwards- that migrated to another country from their country of origin. The subject of “international migration” covered in the author's stories has been discussed in this article in conjunction with the arguments raised by the author as to the reasons for such story characters' departure from their respective countries, their situation in their host countries, their perspective on their country after having left there, their willingness or unwillingness to go back to their countries.

___

  • Aktaş, Cihan (2005). Ağzı Var Dili Yok Şehrazat, İstanbul: Kapı Yayınları
  • Aktaş, Cihan (2014). Halama Benzediğim İçin, İstanbul: İz Yayıncılık
  • Aktaş, Cihan ( 2015). Duvarsız Odalar, İstanbul: İz Yayıncılık
  • Aktaş, Cihan (2013). Ayak İzlerinde Uğultu, İstanbul: İz Yayıncılık
  • Aktaş, Cihan(2015). Kızım Olsan Bilirdin, İstanbul: İz Yayıncılık
  • Ayata, Yunus (2008). “Türk Edebiyatında Dış Göç Bir Dış Göç Romanı Örneği Olarak Çırpıntılar”, Turkish Studies, Volume 3/2 Spring, ss.97-122.
  • Soytürk, Mehmet (2012). “Türkiye’den Avusturya’ya İşçi Göçü” Turkish Studies, Volume 7/3, Summer, ss.2313-2328.
  • Şahin, İlkay (2009). “Eşikte Yaşamak: Bir kadın Tecrübesi Olarak Göç ve Ritüel”, Turkish Studies, Volume 4/8 Fall, ss.2056-2081.
  • Turan, Metin (Yayına Hazırlayan) (2012). “Almanya’ya Göçün 50. Yılında Göç Kimlik Ve Edebiyat”, Ankara: Başkent Klişe ve Matbaacılık.