ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME ORTAMLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SINIF YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ

Etkili bir öğrenme ortamı sağlamanın en önemli yollarından biri, iyi bir sınıf yönetiminden geçer. Uzaktan eğitim uygulamalarının yayılması ile sınıf yönetimi sadece yüz yüze ortamlarda değil çevrimiçi öğrenme ortamlarında da önem kazanmaya başlamıştır. Çeşitli çalışmalarda çevrimiçi öğrenme ortamları ile ilgili sonuçlar elde edilmiş ancak bu ortamların nasıl düzenleneceği, nasıl bir sınıf yönetimi stratejisi sergileneceği konusundaki sorular yeteri kadar cevap bulmamıştır. Bu araştırmanın amacı, çevrimiçi öğrenme ortamlarında gerçekleştirilen sınıf yönetimi stratejilerinin, öğrencilerin akademik başarılarına ve derse yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada deneysel desen kullanılmıştır. Deneysel desene ilişkin deney-1 (n=34), deney-2 (n=33) ve kontrol (n=34) gruplarından öntest ve sontest şeklinde veriler toplanmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen başarı testi ve derse yönelik tutum ölçeği, çevrimiçi öğrenme ortamını kullanan deney gruplarına ve yüz yüze ortamda yer alan kontrol grubuna öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Uygulamalar tamamlandıktan altı hafta sonra başarı kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, yüz yüze ve çevrimiçi öğrenme ortamında bulunan öğrencilerinin başarılarının ve derse yönelik tutumlarının aynı düzeyde arttığı belirlenmiştir. Akademik başarılarındaki kalıcılığın da aynı tüm gruplarda aynı düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmada süresinde çevrimiçi öğrenme ortamında gerçekleştirilen sınıf yönetimi stratejilerinin öğrencilerin akademik başarıları ve yürütülen derse yönelik tutumlarında yüz yüze ortam ile aynı etkiyi sağladığı belirlenmiştir. Yüz yüze ortamda gerçekleştirilen stratejilerin, uygulanan yöntemlerin çevrimiçi öğrenme ortamında da yer bulacağı ve olumlu sonuçlar elde edileceği görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, çevrimiçi öğrenme ortamlarında derslerin daha etkili yürütülmesi adına sınıf yönetimi stratejilerine ilişkin öneriler sunulmuştur.

THE EFFECT OF CLASSROOM MANAGEMENT STRATEGIES PERFORMED IN ONLINE LEARNING ENVIRONMENTS ON THE ACADEMIC ACHIEVEMENT AND ATTITUDES OF THE STUDENTS

One of the most significant ways of providing an effective learning environment is to develop successful classroom management. Classroom management has gained great importance in not only face-to-face but also online learning environments with the spread of distance learning applications. Numerous results have been found in the studies conducted on online learning environments, yet the answers to the questions of how to organize these environments and how to show a classroom management strategy have not been identified. This research aims to determine the effect of classroom management strategies in online learning environments on students' academic achievement and their attitudes towards the course. Experimental design was used in the study. The research data was collected from the experimental group 1 (n=34), experimental group 2 (n=33) and control group (n=34) as pretest and post test. The achievement test and attitude scale developed by the researchers were administered to the experimental groups in the online learning environments and to the control group in the face-to-face learning environment as pretest and posttest. The achievement retention test was applied after six weeks. Research results have suggested that the achievement and attitudes of the students in face-to-face and online learning environments increase at the same level. The retention of the students’ academic achievement has also been determined to be at the same level in all the groups. Research results have also revealed that classroom management strategies implemented in the online learning environment during the implementation process have the same effect as the face-to-face environment regarding the students' academic achievement and attitudes towards the course. It has been determined that the strategies implemented in face-to-face learning environments and the methods will be found in the online learning environments and positive results will be obtained. Based upon the research findings, several recommendations have been provided related to the classroom management strategies to make the courses more effective in online learning environments.

___

  • Akar, H., Erden, F. T., Tor, D., ve Şahin, İ. T. (2010). Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Yaklaşımları ve Deneyimlerinin İncelenmesi. İlköğretim Online, 9(2), 792-806.
  • Akgün, E., Yarar, M., ve Dinçer, Ç. (2011). Okul Öncesi Öğretmenlerin Sınıf İçi Etkinliklerde Kullandıkları Sınıf Yönetimi Stratejilerinin İncelenmesi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 1(3), 1-9.
  • Akın, A. G. U., & Koçak, R. (2007). Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri İle İş Doyumları Arasındaki İlişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 51(51), 353-370.
  • Aksoy, N. (2001). Sınıf Yönetimi Ve Disiplin Modellerinin Dayandığı Temel Yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 7(1), 9-20.
  • Atıcı, B. (2004). Sosyal bilgi inşasına dayalı sanal öğrenme çevrelerinin öğrenci başarısı ve tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Babaoğlan, E. ve Yıldırım, C. (2011). Sınıf Öğretmenlerinin Kullandığı Sınıf Yönetim Modelleri. E- Journal of New Torld Sciences Akademy, 6(2), 1635-1650.
  • Balcı, A. (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler (9. baskı). Ankara, PegemA Yayıncılık.
  • Başar, H. (2014). Sınıf Yönetimi (19.Baskı). Ankara, Anı Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Deneysel desenler: Öntest-sontest kontrol grubu desen ve veri analizi. (3. baskı). Ankara, Pegem Akademi Yayınları.
  • Can, A. (2013). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecince Nicel Veri Analizi (1. Baskı). Ankara, Pegem Akademi.
  • Cohen, L., Manion, L. and Morrison, K. (2005). Research Methods in Education (5th edition). London, Routledge Cottrell.
  • Creswell, J. W. (2012). Educational Research: Planning, Conducting, and Evaluating Quantitative and Qualitative Research (4th edition). New Jersey, Pearson Education, Inc.
  • Çakmak, M., Kayabaşı, Y., ve Ercan, L. (2008). Öğretmen Adaylarının Sınıf Yönetimi Stratejilerine Yönelik Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35, 53-64.
  • Dede, Y., ve Yaman, S. (2007). Öğrencilerin Fen ve Teknoloji ve Matematik Dersine Yönelik Motivasyon Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 13(4), 615-638.
  • Demirtaş, H., ve Özer, N. (2007). Öğretmen Adaylarının Zaman Yönetimi Becerileri İle Akademik Başarısı Arasındaki İlişkisi. Eğitimde Politika Analizleri ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2(1), 34-47.
  • Deniz, M., Avşaroğlu, S., ve Fidan, Ö. (2006). İngilizce Öğretmenlerinin Öğrencileri Motive Etme Düzeylerinin İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(11), 120-135.
  • Ekici, G. (2008). Sınıf Yönetimi Dersinin Öğretmen Adaylarının Öğretmen Öz-Yeterlik Algı Düzeyine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(35), 98-110.Erdoğan, İ. (2003). Sınıf Yönetimi. Altıncı Basım. İstanbul, Sistem Yayıncılık.
  • Erdoğan, İ. (2003). Sınıf Yönetimi. Altıncı Basım. İstanbul, Sistem Yayıncılık.
  • Fraenkel, J., R. and Wallen, N. E. (1996). How to Design and Evaluate Research in Education (3rd. edition ). New York, Mc Graw Hill Higher Education.
  • Gündüz, Ş. (2005). Geleneksel-Çevrimiçi ve Bireysel-İşbirliğine Dayalı Ödev Uygulamalarının Lisans Öğrencilerinin Akademik Başarılarına ve Ödeve İlişkin tutumlarına Etkisi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Gürsul, F. (2008). Çevrimiçi ve Yüzyüze Problem Tabanlı Öğrenme Yaklaşımlarının öğrencilerin başarısına ve Matematiğe Yönelik Tutumlarına Etkisi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (5. Baskı). Anakara, Asil Yayıncılık.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. Baskı). Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, S. (2011). Sanal Sınıf Yönetiminde Görev Alacak Öğretim Elemanlarının Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Kesim, E. (2009). Okul Yöneticilerinin Uzaktan Eğitim Yoluyla Yetiştirilmeleri İçin Eğitim İhtiyaçlarına Dayalı Bir Program Modeli Önerisi. Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Küçük, M. (2010). Çevrimiçi Öğrenenlerin Öğrenme Biçimi, Öğrenme Stratejileri ve Eşzamanız Tartışmalara Katılımları Arasındaki İlişki, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Neuman, W., L. (2013). Toplumsal Araştırma Yöntemleri (6. baskı). (Çev. S. Özge). İstanbul, Yayınodası Yayıncılık.
  • Oral, B. ve Kenanoğlu, R. (2012). Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sistemlerinin Öğrenci Başarısına ve Bilgisayara Yönelik Tutumlarına Etkisi. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2), 68-85.
  • Özmen, B. (2012). Sosyal Ağ Destekli Uzaktan Eğitim Uygulamalarının Öğrenci Başarısı ve Görüşlerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Özonur, M. (2013). Sanal Gerçeklik Ortamı Olarak İkincil Yaşam (Second Life) Uygulamalarının Tasarlanması ve Bu Uygulamaların İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitim Öğrencilerinin Öğrenmeleri Üzerindeki Etkilerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Doktora Tezi, Mersin Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.
  • Sadık, Ö., G., F. (2002). İlköğretim I Aşama Sınıf Öğretmenlerinin Sınıfta Gözlemledikleri Problem Davranışlar. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(10), 1-23.
  • Tabachnick, B., G. and Fidell, L., S. (2007). Using Multivariate Statistics (5th ed.). New York: Allyn and Bacon.
  • Tavşancıl, E. (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tekin, H. (2003). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (16. baskı). Ankara, Yargı Yayınevi.
  • Tezbaşaran, A., A. (1996). Likert Tipi Ölçek Geliştirme Kılavuzu. Ankara, Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  • Türnüklü, A. (2000). Türk ve İngiliz İlköğretim Öğretmenlerinin Sınıf İçi Davranış Yönetim Stratejilerinin Karşılaştırılması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 6(3), 449- 466.
  • Uluyol, A., G., Ç., Karadeniz, Ş. (2009). Bir Harmanlanmış Öğrenme Ortamı Örneği, Öğrenci Başarısı ve Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 60-84.
  • Usta, E. (2007). Harmanlanmış Öğrenme ve Çevrimiçi Öğrenme Ortamlarının Akademik Başarı ve Doyuma Etkisi. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Uşun, S. (2006). Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı. Ankara: Nobel Basımevi.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem