CEF-ESTIM KILAVUZUNA GÖRE HİTİT, İSTANBUL VE YEDİ İKLİM SETLERİNDEKİ A2 OKUMA METİNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yabancı dil olarak Türkçe öğreten kurumlar Avrupa Konseyi Ortak Dil Çerçevesini kıstas almaktadır. Türkiye'de yaygın olarak TÖMER'lerde yabancılara Türkçe öğretimi yapılmaktadır. Bunun için her kurum öğretimi kullanmakta; belirlenen ders kitapları ile öğretim gerçekleştirilmektedir. Yakın zamanda büyük adımlar atılmış olsa da hâlâ alanda eksiklikler ve ihtiyaçlar mevcuttur. Bu çalışmada tanıtılacak olan CEF-ESTIM kılavuzu okuma metinlerinin seviyelerinin belirlenmesinde kullanılabilecek olan ihtiyaca yönelik olarak tasarlanmış bir programdır.Bu çalışmanın amacı CEF-Estim kılavuzunu tanıtmak, nasıl kullanıldığını anlatmak ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan Hitit, İstanbul ve Yedi İklim setlerinde yer alan okuma metinlerinin CEF-Estim kılavuzu kullanılarak seviyeye uygunluklarını tespit etmektir. CEF-ESTIM kılavuzu öğretmenlere, sınıf etkinliklerinin Avrupa Konseyi Ortak Dil Çerçevesi (CEFR)'ne uygunluğunu tespit etmede yardımcı olmayı amaçlar. Bu kılavuz Lancaster Üniversitesinden Charles Alderson tarafından hazırlanmış ve Hollanda hükûmeti tarafından 2003-2004 yılında finanse edilen DUTCH CEFR Grid projesinin bir ürünüdür. Yayımlanmasından ayrı olarak bu ilk projenin başarısı, iki beceri alanında, -dinleme ve okuma- sınav ve etkinlik hazırlayanlara, testlerin CEFR seviyesine uygunluğunu tespit etmede yardımcı olacak çevrimiçi bir araç sunmasıdır (Cef Estim, 2010). CEF-ESTIM kılavuzu, dil öğretimi için yapılan çalışmaların CEFR seviyelerine göre yapılmasını hedeflemektedir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmada bu yöntemle Hitit, İstanbul ve Yedi İklim setlerinin A2 seviyesindeki ders kitaplarında yer alan her üniteye ait birer metin rastgele (random) metotla seçilmiş ve toplam 18 metin değerlendirme kapsamında incelenmiştir. A2 kitabında yer alan 18 okuma metni CEF-Estim kılavuzuna göre analiz edilip bulgu ve sonuçlar oluşturulmuştur.

ASSESSMENT OF A2 LEVEL READING TEXTS IN HİTİT, İSTANBUL AND YEDİ İKLİM COURSE BOOKS ACCORDING TO THE CEF-ESTIM GUIDE

Common European Framework is referred as a criterion by institutions teaching Turkish as a foreign language. Turkish is taught as a second language widely in TÖMER language schools. For this, each institution benefits from various materials such as predetermined coursebooks for teaching.This study aims at identifying the suitability of reading texts in A2 level Hitit, İstanbul and Yedi İklim course books with the help of CEF-Estim guidelines. The study also aims at introducing this guide. CEF-ESTIM guide is oriented towards assisting teachers in determining the suitability of in-class activities to the CEFR (Common European Framework). Prepared by Charles Alderson from Lancaster University, this guide is the product of DUTCH CEFR Grid project financed by the Dutch government between 2003-2994. Apart from being published, the first success of this project offers an online tool to identify the suitability of tests, exams and activities within two skill areaslistening and reading- to the CEFR level (Cef Estim, 2011). CEF-ESTIM guide seeks to standardize language teaching activities as per CEFR levels. A qualitative research method, document review is used for the purposes of this study. With the help of this method, one text was randomly selected from each unit included in the A2 level course books of Hitit, İstanbul and Yedi İklim, and a total of 18 texts were examined. These texts were analyzed according to the CEFR guide, and the findings and conclusion formed accordingly.

___

Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ OKUL YÖNETİCİLERİNE İLİŞKİN METAFORLARI*

EMEL TÜZEL İŞERİ, DEMET ŞAHİN KALYON

TARİHÇİLERİN VE TARİH EĞİTİMCİLERİNİN BAKIŞIYLA MİLLİ TARİHİN ÖĞRETİMİ

AHMET VURGUN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL ALGISININ OLUŞUMUNDA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ DERSİNİN ROLÜ

AYŞE DÖNMEZ, Elif AYDOĞDU ÖZOĞLU, NURAY YILDIRIM

CEF-ESTIM KILAVUZUNA GÖRE HİTİT, İSTANBUL VE YEDİ İKLİM SETLERİNDEKİ A2 OKUMA METİNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Elif TURGUT, NESLİHAN KARAKUŞ, CELİLE EREN ÖKTEN

ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN SOSYAL YETERLİLİKLERİNİN SINIF İÇERİSİNDEKİ SOSYOMETRİK STATÜLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

ALİ HAYDAR AKPOLAT, Mukaddes Sakallı DEMİROK, SERDAL SEVEN

THE USE OF ONLINE PARENT SUPPORT GROUPS BY PARENTS OF CHILDREN WITH AUTISM

KAZIM ALAT

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOKUL MÜZİK DERSİ MÜFREDATININ TÜRK MÜZİK KÜLTÜRÜNÜ GELECEK NESİLLERE AKTARMADAKİ ROLÜ (Karamürsel Örneği)

Akın KEÇECİ

15 TEMMUZ BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN "DEMOKRASİ, KÜLTÜR VE İLETİŞİM" KAVRAMLARINA İLİŞKİN TÜRKÇE ÖĞRETMEN ADAYLARININ OLUŞTURDUKLARI METAFORLARIN İNCELENMESİ

NAZİFE BURCU TAKIL

YATILI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA MOTİVASYONLARININ İNCELENMESİ

Ceyda YILMAZ, MUHİTTİN ÇALIŞKAN

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞLARI İLE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

MEHMET TEYFUR, BÜRHAN AKPUNAR, SERDAR SAFALI, MUSTAFA ERCENGİZ