Bir nesle öncülük eden Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın mektuplarında gelecek idealizmi, nesilleri kurtarabilme kaygısı ve Dünyanın algılanmasına ilişkin estetik bakış (Güneşe gönderilecekler)

Bu çalısmada Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın 1976-2003 yılları arasında yazdığı mektupları, tematik bakımdan değerlendirilmeye alınmıs. Bu mektupların büyük bir kısmı hocanın Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olduğu yıllarda (1981- 1985) yazdığı mektuplar ile Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Asistanı olduğu ve yine bu üniversitelerde lisansüstü öğrenim gördüğü yıllarda (1986-1989) yazdığı mektupları kapsamaktadır. Hocanın, doktora sonrasında yazdığı (1991) mektuplar ile ortaokul / lise yıllarında yazdığı mektuplar arasında büyük bir idealizmin hakim olduğu ve artarak devam ettiği görülmüstür. Bu yazıya konu edinilen mektupların büyük bir kısmı Ramazan Bey’in akraba çevresine yazdığı mektuplardan olusmaktadır. Dostlarına ve arkadaslarına yazdığı mektuplar ise bir baska yazının konusu olmak üzere dısarıda bırakılmıstır. Yazıda atıfta bulunulan mektupların tarihleri ile Ramazan Bey’in hayatı karsılastırmalı olarak okunursa vurgulanmak istenen ifadeler çok daha anlamlı olacaktır kanaatindeyiz.

Future idealism, the concern of saving generations, eesthetic view in understanding the world within the letters of

In this study the letters that Prof. Dr. Ramazan Korkmaz wrote between the years 1976 and 2003 were evaluated in respect to thematic approach. These letters consist of those that Professor wrote during the years 1981- 1985 when he was a student in Ataturk University, Faculty of Arts and Sciences department of Turkish Language and Literature, those that he did during the years when he was a Research Assistant in Turkish Language and Literature Department of Fırat University and again those he wrote during the years 1986-1989 when he completed his postgraduate education. It is obvious that an increasing idealism dominated his letters he wrote after doctorate in 1991 and those he wrote during his secondary and primary school years. In this article the letters in question consist overwhelmingly of those ones that Mr. Ramazan wrote to his relatives. Since the letters that he wrote to his friends and fellows are the subject of another study, they were excluded from this study. We think that if dates of the letters are read comparatively with Mr. Ramazan’s life, the expressions which were emphasized will be quite meaningful.

___

  • ADLER, Alfred, İnsanı Tanıma Sanatı, (Çev.: Kemuran Sipal), Say Yayınları, İstanbul 1992
  • ANDAY, Melih Cevdet, Geçmisin Geleceği, Türkiye İs Bankası Yayınları, İstanbul 1999
  • BEYATLI, Yahya Kemal, Kendi Gök Kubbemiz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1990
  • ERSOY, Mehmet Akif, Safahat, (Haz.:M.Ertuğrul Düzdağ), KBY, Ankara 1990
  • GADAMER, Hans-Georg, “Sanat Yapıtının Doğruluğu”, Heidegger, (Edt.:Özgür Aktok-Metin Bal), Doğubatı Yayınları, Ankara 2010
  • GASSET, Ortega y, İnsan ve Herkes, Metis Yayınları, İstanbul 2007
  • JUNG, Carl Gustav, İnsan Ruhuna Yönelis, (Çev.: Engin Büyükinal), Say Yayınları, İstanbul 2001
  • KAFKA, Franz, Tasrada Düğün Hazırlıkları, (Çev.: Kamuran Sipal), Cem Yayınevi, İstanbul 2005
  • TOPÇU, Nurettin, İradenin Davası, Hareket Yayınları, İstanbul 1968