BİR FELSEFİ KAVRAYIŞ OLARAK TÜKETİM KOŞULLARININ DEĞERLER ÖZELİNDE YARATTIĞI KAOTİK AKIŞKANLIKLAR

Bu çalışmada, toplumsal tüketim koşullarının örgütlediği alışkanlıkların değerlerle ilişkisi analiz edilmekte ve öznenin içinde bulunduğu çaresizlik soruşturulmaktadır. Değer, insan doğasından kaynaklanan ve toplumsal ortaklıkla meşrulaşan bir çeşit olgusal koddur. Bu kod aynı zamanda bir özgürlüğe göndermede bulunmaktadır. Yenidünyada artık insan tüketerek varolmaktadır ve özgürlük tüketmekle eşanlamlı olmuştur. Hayatı kolaylaştırması beklenen değerler son zamanlarda bireyin özgürlüğünün önündeki psikolojik engeller haline gelmiştir. Hayatın kolaylaşması bir özgürlük olduğu gibi ihtiyaçların giderilmesi de bir özgürlüktür. Metafiziksel ve psikolojik olarak iki özgürlük çatışmakta, değerlerle yeni insanın talepleri ve alışkanlıkları uyuşmamaktadır. Yeni koşulları kabul etmeyen insanın eşzamanlı olarak içinde yaşadığı dünyayı yüceltmesi bir başka problem doğurmaktadır. Bu duruma "kaotik mistik yaşam tarzı" denilmektedir. Çalışmada söz konusu yaşam tarzının yol açtığı değer açmazları tartışılarak bir bağlama oturtulmaya çalışılmaktadır. Metin boyunca insan ve ondan dolayı bir anlam kazanan güven, doğa, düzen, değer ve özgürlük kavramları disiplinler arası bir tahlille elde edilmekte ve "bu dünya" olarak işarette bulunulan varoluş tarzı resmedilmeye çalışılmaktadır. Resmedilen dünya ile insanın kaçamadığı ve rahatlıkla takip edilebilen gereksinimler arasında mantıksal bir ilişki kurulmakta nitelendirilmektedir. Böylece tek bir tarihte ve tek tarzda algılanan insanın betimlenmektedir. Çalışmanın amacı yeni bir nihilizm tarzı icat etmek değildir; fakat ulaşılan felsefi bulgular söz konusu kavramı çağrıştıran bir dünya biçimine gönderme yapmaktadır

PHILOSOPHICAL UNDERSTANDING OF CHAOTIC MOBILITIES CREATED BY CONDITIONS OF CONSUMPTION IN THE SPECIAL OF VALUES

In this study, it is analyzed the correlation between the habits which are organized by the conditions of social consumption and the values and investigated inevitability of person. Value is a kind of factual code which has born of human nature and legitimated with social partnership. This code refers also to a freedom. In the new world, no longer has human existed with consuming and the freedom and consuming are synonymous. While values are expected to facilitate the life, they have recently become psychological barriers to the freedom of individual. Facilitating life is a freedom such as the satisfaction of needs. Two freedom conflicts metaphysically and psychologically and there is no agreement between the values and the demands and the habits of new human. There is another problem. Man does not accept the new conditions; however he ennobles the world where he is. This case is called with “chaotic mystical lifestyle”. It is discussed the dilemmas of value which have caused by this lifestyle and it is tried to place this discussion in to the context. Throughout the text, the man and the trust, the nature, the order, the value and the freedom which find meaning through him are obtained with an analysis of interdisciplinary concepts and it is tried to describe of the mode of existence which is signed located by “this world”. It is established logical relationships between the pictured world and the necessities which the man cannot escape from and are easily followed and each dispute is qualified as despair. Thus, it is described different historical existences of the man which are sensed under the only one type and cannot be numbed with each other. The aim of the study is not to invent a new nihilism, but the philosophical findings refer to a shape of the world evoking this concept

___

  • ADORNO, Theodor W. (2012), Ahlak Felsefesinin Sorunları, (Çeviren: Tuncay Birkan), Metis Yayınları, İstanbul.
  • ARISTOTELES (2007), Politika, (Çeviren: Ersin Uysal), Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • ARISTOTELES (2009), Nikomakhos’a Etik, (Çeviren: Saffet Babür), BilgeSu Yayınları, 2. Baskı, Ankara.
  • BACON, Francis (2012), Novum Organum, (Çeviren: Sema Önal), Say Yayınları, İstanbul.
  • BAUDRILLARD, Jean (2004), Tüketim Toplumu, (Çevirenler: Hazal Deliceçaylı-Ferda Keskin), Ayrıntı Yayınları, 2. Basım, İstanbul.
  • BAUDRILLARD, Jean (2010), Simülakrlar ve Simülasyon, (Çeviren: Oğuz Adanır), DoğuBatı Yayınları, 5. Baskı, Ankara
  • BAUMANN, Zygmunt (2013), Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm Küresel Çağda Sosyal Eşitsizlik, (Çeviren: F. Doruk Ergün), Say Yayınları, İstanbul.
  • BOOTH, Ken (2012), Dünya Güvenliği Kuramı, (Çeviren: Çağdaş Üngör), Küre Yayınları, İstanbul.
  • DEMİREL, Demokaan (2013), “Max Weber’in Sosyoloji Kuramı”, TURKISH STUDIES - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, Volume 8/12 Fall 2013, p. 361-369, www.turkishstudies.net (http://www.turkishstudies.net/Makaleler/987658737_25demirel%20demokan%20sos-361- 369.pdf), Ankara.
  • DERRIDA, Jacques (1976), of Grammatoloġy, (Çeviren: Gayatri Chakravorty Spivak), The Johns Hopkins University Press, London.
  • ERDEM, Hüsamettin (2003), Ahlâk Felsefesi, Hü-Er Yayınları, 2. Baskı, Konya.
  • GIDDENS, Anthony (2012), Modernliğin Sonuçları, (Çeviren: Ersin Kuşdil), Ayrıntı Yayınları, 5. Baskı, İstanbul.
  • HEYWOOD, Andrew (2007), Political Ideologies, Trowbridge,: Palgrave Macmillan, 4. Baskı, Wiltshire.
  • İBN SÎNÂ (2004), Kitâbu’ş-Şifâ Metafizik I, (Çevirenler: Ekrem Demirli-Ömer Türker), Litera Yayıncılık, İstanbul.
  • KÖPRÜLÜ, Özlem (2014), “Bilinçdışı ve Dil”, TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, Volume 9/3 Winter 2014, p. 951-958, www.turkishstudies.net (http://www.turkishstudies.net/Makaleler/1193318402_56K%C3%B6pr%C3%BCl%C3% BC%C3%96zlem-edb-951-958.pdf) Ankara
  • MACINTYRE, Alesdair (2001), Ethik’in Kısa Tarihi, (Çevirenler: Hakkı Hünler-Solmaz Zelyut Hünler), Paradigma Yayınları, İstanbul.
  • MARX, Karl&ENGELS, Friedrich (2012), Komünist Manifesto, (Yayına Hazırlayan: Hasan İlhan), Alter Yayıncılık, Ankara.
  • ÖZDEMİR, Muhammet&TÜRKMEN Metin, “Farklılıkların Oluşturulmuşluğunu Savunan Felsefi Söylemlerin Oluşturulmuşluğu ve Ortak Bir Ölçüt Olarak İnsanın Ölümü”, Language and Communication/Dil ve İletişim, İzmir, 2012, cilt 13, s. 2043-2053.
  • ÖZDEMİR, Muhammet (2013a), “Kur’ân ve Sosyal Bilimlerin İnsan Yaklaşımları”, EskiYeni Anadolu İlahiyat Akademisi Araştırma Dergisi, Sayı: 26, Bahar, Ankara, s. 7-32.
  • ÖZDEMİR, Muhammet & TÜRKMEN, Metin (2014), “Hak ve Adalet Kavramlarının Psikolojik Meşruiyetinde Yeni Bir Tartışma: İhtiyaç ve Çıkar Nedir?”, Sosyal Adalet İçin İnsan Hakları: Sosyal Haklar Bildiler Kitabı, (Ed: Kıvılcım Akkoyunlu Ertan, Filiz Kartal, Yeliz Şanlı Atay), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, s. 33-57.
  • PIPES, Richard (2005), Komünizmin Kısa Tarihi, (Çeviren: Orhan Düz), Gelenek Yayınları, İstanbul.
  • RAWLS, John (2003), Justice as Fairness, The Belknap Press of Harvard University Press, 3. Baskı, London.
  • SCHULTZ, Duane P.&SCHULTZ, Sdney Ellen (2007), Modern Psikoloji Tarihi, (Çeviren: Yasemin Aslay), Kaknüs Yayınları, İstanbul.
  • SEARLE, John R. (2005), Toplumsal Gerçekliğin İnşâsı, (Çevirenler: Muhittin Macit-Ferruh Özpilavcı), Litera Yayıncılık, İstanbul.
  • YALÇIN, Süleyman Kaan & ŞENGÜL, Murat (2007), “Dilin İletişim Süreci İçerisindeki Rolü ve İşlevleri”, TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, Volume 2/2 Spring 2007, p. 749-769, www.turkishstudies.net (http://www.turkishstudies.net/Makaleler/719513702- _yalcinsuleymankaan.pdf), Ankara.