Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerinde halk bilimi unsurları

Bu araştırma Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerindeki halk bilimi unsurlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda Eyüboğlu’nun Dol Karabakır Dol ve Karadut şiir kitapları incelenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulguların yorumlanmasında Örnek’in, Türk Halk Bilimi kitabında halk biliminin çalışma konularını sınıflandırdığı yirmi beş madde kullanılmıştır. Eyüboğlu’nun şiirlerinde köy, kasaba ve kent yaşamı; halk mimarisi; taşıtlar ve taşıma teknikleri; ekonomi türleri; halk ekonomisi; beslenme, mutfak, kiler; ölçme, tartma, hesaplama biçimleri; halk sanatları ve zanaatları; halk bilgisi; halk inançları, töreler, adetler, gelenek ve görenekler; geçiş dönemleri; kalıp hareketler, kalıp sözler ve sesler; halk edebiyatı; halk oyunları ile halk müziği ve araçları gibi halk bilimi unsurlarını içeren kullanımlara yer verildiği tespit edilmiştir. Şair, özellikle halk türküleri ve sanatlarına şiirlerinde fazlasıyla yer vermiştir. “Ne zaman bir köy türküsü duysam şairliğimden utanırım” diyen şair yurdun dört bir tarafındaki güzelliklere de şiirlerinde çokça yer vermiştir. Şiirlerinde yer yer bölgesel ağızlara yer vermesi de onu halktan biri yapmıştır. Özellikle ders kitaplarımızda Eyüboğlu’nun şiirlerine daha çok yer verilmesi şair gibi çok yönlü kişilikler yetiştirmek adına önemli bir adım olabilir.

Folklore elements in Bedri Rahmi Eyuboglu’s poems

The aim of this study is to figure out the folklore elements in Eyuboglu’s poems. Thus, his poem books Dol Karabakır Dol and Karadut were examined. In this study, research model was used. In interpreting the results of the study 25 items which were classified by Ornek in his book “Turk Halk Bilimi”, were used. The examples in Eyuboglu’s poems includes village,town and city life; folk architecture; vecihles and transportation technics; ecomomic type; classic folk-economy; nutrition, cuisine, storeroom; measurement, weighing and calculating methods; folk arts and handmade craft; folklore; folk believes, customs and traditions; transition period; stereotyped behaves and expression; folk literature; folk dance; folk music and folk musical instruments. The poet in his pems give place to folk songs and folk arts enormously. The poets who says “ Whenever I hear a village song , I feel shame of my poesy’’ aslo give places to beauty of his country. Occasionally usuing local accents in his poems makes him a simple one from the public. According to this study giving place Eyuboglu’s poems in the textbooks can be an important step for growing up persons who have versatile personality.

___

  • BORATAV, Pertev Naili (1999). 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı. İstanbul: Gerçek Yayınevi
  • ÇELİK, Abdullah (1996). Bedri Rahmi Eyüboğlu. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
  • DURMUŞ, Mitat (2006). “Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Şiirlerinde Anadolu”. Uluslararası Trabzon ve Çevresi Kültür ve Tarih Sempozyumu, http://www.scribd.com/doc/25378092/TRABZON-Bedri-Rahmi-nin-%C5%9Eiirlerinde- Anadolu (ET: 26.05. 2010)
  • DURUKOĞLU, Salim (1997). “Bedri Rami’nin Şiirlerinde Halk biliminden Yararlanış Biçimi”. Folklor ve Edebiyat Dergisi. Cilt:2 S.9
  • EROL, Turan (1984). Günümüz Türk Resminin Oluşum Sürecinde Bedri Rahmi Eyüboğlu Yetiştirme Koşulları, Sanatçı Kişiliği. İstanbul: Cem Yayınevi
  • ERZEN, R. Melih (2007). Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Şiiri Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • EYÜBOĞLU, Bedri Rahmi (1987). Delifişek. Ankara: Bilgi Yayınevi
  • EYÜBOĞLU, Bedri Rahmi (2003). Dol Karabakır Dol. İstanbul: İş Bankası Kültürel Yayınları
  • EYÜBOĞLU, Bedri Rahmi (2005). Karadut. İstanbul: İş Bankası Kültürel Yayınları
  • KARASAR, Niyazi (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • ÖRNEK, Sedat Veyis (2000). Türk Halk Bilimi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları
  • ÖZGÜL, Mustafa, TURHAN S. ve DÖKMETAŞ, K. (1996). Notalarıyla Uzun Havalarımız. Ankara
  • YARDIMCI, Mehmet (2009). “Halk Bilimi”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi.
  • http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/mehmet_yardimci_halk bilimi.pdf (ET: 20.05.2010)
  • YILDIRIM, Ali ve ŞİMŞEK, Hasan (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçki Yayıncılık.