ARAPLARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR: ÜRDÜN ÖRNEĞİ

Türkçenin öğretildiği / öğrenildiği merkezlerde birtakım öğretme / öğrenme sorunları bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Ürdün'de Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Türkçe öğrenenlerde var olan sorunları, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin görüşlerinden hareketle belirlemektir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde yaşanan sorunlarla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın özgünlüğü ise ana dili aynı olanların (Arapça) Türkçe öğrenmekte karşılaştıkları sorunları belirlemektir. Bu araştırma, nitel bir araştırma olup araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Verilerin toplanması ve analizi, Ürdün'de Yunus Emre Enstitüsünde B1 seviyesinde Türkçe öğrenenlere "Türkçeyi öğrenirken ne tür öğrenme güçlükleri çektiniz?" açık uçlu sorusuyla yaş, cinsiyet, meslek gibi soruların yer aldığı görüşme formu yöneltilerek öğrencilerin gönüllülük esasına göre bu forma cevap vermeleri sağlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda, öğrencilerin birçok konuda sorun yaşadığı belirlenmiştir. Bu sorunların en dikkat çekici olanlarını alfabe farklılığı, sesletim ya da konuşma becerilerinde karşılaşılan sorunlar şeklinde sıralamak mümkündür. Bunun yanı sıra öğrencilerin dil bilgisinden kaynaklanan birçok sorun yaşadıkları, bazı dil bilgisi kurallarını kavramada zorlandıkları görülmüştür. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak öğrencilerin dinleme ve konuşma gibi sese dayalı becerilerinin geliştirilmesi ve eğitmenlerin Arap kültürünü ve öğrenci merkezli etkinlik çalışmalarına ağırlık vermeleri önerilmiştir

COMMON PROBLEMS IN TEACHING TURKISH TO ARABS: JORDAN SAMPLE

There exist some issues related to the teaching and learning of Turkish in the Turkish language centers. The aim of this study is to identify the problems with learning Turkish at YunusEmre Institute in Jordan in the light of the perceptions of those learning Turkish as a foreign language. Many studies have been conducted on the problems in teaching Turkish as a foreign language. The originality of this work is to identify the problems faced by those who have the same native language (Arabic). This study involves qualitative research and content analysis is used in the analysis of data obtained in the research. Collection and analysis of data was based on the following question asked to the learners at level B1 in YunusEmre Institute in Jordan : “What kind of learning difficulties have you had while learning Turkish?” and an interview form which the participants completed on age, gender and profession on a voluntarily basis. At the end of this study, it was determined that students have problems in many aspects. . It is possible to rank the most significant problems such as the alphabet difference, problems encountered in pronunciation or speaking skills. In addition, it is observed that students face many problems stemming from grammar and as a result they have difficulty in understanding grammar rules. It is suggested that students develop their audio-based skills like listening and speaking and instructors focus on Arabic culture and studentcentred activities

___

  • Açık, F. (2008). Türkiye'de Yabancılara Türkçe Öğretilirken Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu, 1-11. Erişim tarihi: 14.09.2014
  • Akkaya, A. (2013). Suriyeli Mültecilerin Türkçe Algıları, EKEV Akademi Dergisi, 56, 179-190.
  • Arslan, M. (2012). Tarihi Süreçte Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi-Öğrenimi Çalışmaları, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 9 ( 2), 167-188.
  • Atalay, B. (1998). DivânüLûgati’t-Türk, C. 1, Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Barın, E. (2010). Yabancılara Türkçe Öğretimi Amacıyla Yazılan “Ecnebilere Mahsus” Elifba Kitabı Üzerine, TÜBAR, XXVII, 121-136.
  • Baskın, S. (2012). Türklerin Araplarla İlk Münasebetlerive Osmanlı Dönemine Kadar Türkçenin Araplara Öğretimi. ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3 (5), Haziran, 45-53.
  • Bölükbaş, F. (2011). Arap Öğrencilerin Türkçe Yazılı Anlatım Becerilerinin Değerlendirilmesi, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 6(3), 1357-1367.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Caferoğlu, A. (1931). AbûHayyanKitâb al-İdrâk li-lisân al-Atrâk, İstanbul: Evkaf Matbaası.
  • Candaş Karababa, Z. C. (2009). Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi ve Karşılaşılan Sorunlar, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 42 (2). 265-277.
  • Derman, S. (2010). Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye Türkçesi Öğreniminde Karşılaştıkları Sorunlar, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29, 227-247.
  • Doğan, C. (2008). Ortadoğu”da Türkçe Öğretim Kitaplarının Tarihsel Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu, Alatoo Academic Studies, 1, 31.
  • Er, O.,Biçer, N. ve Bozkırlı, K. Ç. (2012). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Karşılaşılan Sorunların İlgili Alan Yazını Işığında Değerlendirilmesi, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 1 (2), 51-69.
  • Erdem, M. D.,Şengül, M., Gün, M. ve BüyükaslanA. (2015). Tekerleme Alıştırmalarına Dayalı Etkinliklerin Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Arapların Konuşma Becerilerine Etkisi, Route Educational and Social Science Journal, Sayı: 2, Sayfalar:1-11.
  • Kara, Ö. T.,Yiğit, A. ve Ağırman F. (2016). Çukurova Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Suriyeli Mülteci Kavramına İlişkin Algılarının İncelenmesi, Eğitimde Kuram ve Uygulama, Journal of TheoryandPractice in Education, 12 (4), 945-961
  • Gün, M. (2015). TheOpinions of theInstructorsabouttheListeningSkills of Syrian Students Learning Turkish, International Journal of Social Sciences and Education, 5, 559-569.
  • Özbay, M. (2010). Türkçe Öğretimi Yazıları, Ankara: Öncü Kitap.
  • Özyürek, R. (2009). Türk Devlet ve Topluluklarından Türkiye Üniversitelerine Gelen Türk Soylu Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkçe Öğrenimlerinde Karşılaştıkları Sorunlar, Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 4(3), 1819-1862.
  • Ünlü, H. (2011).Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Yabancılara Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gazi Üniversitesi Türkçe Araştırmaları Akademik Öğrenci Dergisi, 1(1), 108-116.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ SEVGİ İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINDA ANNELERİN ÖZ DEĞERLENDİRMELERİNİN İNCELENMESİ

Gülhan ŞAHİN, SEMA ÖNGÖREN

ETİK LİDER OLARAK OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖZELLİKLERİNE VE DAVRANIŞLARINA İLİŞKİN ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ (ESKİŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ)

Adnan BOYACI, NEŞE BÖRÜ

YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARARASILAŞMA BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DE EĞİTİM GÖREN SURİYELİ ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Nazife KARADAĞ

70 YAŞ ÜSTÜ YETİŞKİNLERİN YAKIN TARİHİ ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

MEHMET TEMİR

TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE YETERLİKLERİ

ENSAR YILDIZ, FATİH YILMAZ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK EĞİTİMİ DÜZEYLERİNİN ÖĞRETİM YÖMTEMLERİ, PLANLAMA VE UYGULAMA ALT BOYUTLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ; ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

EMİN ERDEM KAYA, EMRE ÜSTÜN

“DOĞA DENEYİMİNE DAYALI ÇEVRE EĞİTİMİ”NE YÖNELİK ÖZYETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

MUTLU NİSA ÜNALDI CORAL, DEVRİM ALICI, ASLI SARIŞAN TUNGAÇ

ARAPLARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR: ÜRDÜN ÖRNEĞİ

MESUT GÜN, AHMET AKKAYA

KURGULANMIŞ MASALLARIN İÇ YAPI ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN ÇOCUĞA GÖRELİĞİ

OLCAY SALTIK

ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİSİNİ ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME

GÜRBÜZ OCAK, ERAY EĞMİR