ANTAKYA'DA RESTORE EDİLEN VE EDİLECEK YAPILAR ÜZERİNDE ÇEVRENİN ETKİSİ

Bu çalışmada, Antakya'da restore edilen ve edilecek tarihi yapılar üzerinde çevrenin olumsuz etkileri incelenmiştir Antakya ilçesi Hatay ilinin yanı sıra Anadolu'nun tarihi ve kültürel belleğini bünyesinde taşıması bakımından özel bir yere sahiptir. Antakya'daki tarihi eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması Antakya'nın Anadolu sanat ve mimarisindeki yerinin öne çıkarılmasında önemli bir etkiye sahip olacaktır. Tarihi yapılar yapıldıkları dönemlerin sosya-kültürel, ekonomik ve mimari izlerini taşırlar. Buradan hareketle tarihi yapılar toplumsal belleğimizin ve kültürel mirasının oluşması bakımından oldukça önemlidir. Korunan her bir yapı hiç şüphesiz ekonomik, sosyal ve Şehirlerimizdeki geçmişin dokusunu ortaya çıkartabilmek tarihsel çevreye bütüncül bir yaklaşımla mümkündür. Tarihi ve Kültürel sürekliliğin sağlanması ve geleceğe taşınması onlar için gerekli restorasyon ve konservasyon işlevinin tam yapılmasıyla sağlanabilir. Yapılar restore edilirken yalnız yapı merkezli koruma değil onları meydana getiren ve çevrelerinde barındırdıkları değerler bütünüyle korunması amaçlanmalıdır. Yapıların sürdürülebilir korunması için doğru işlevin verilmesi ve verilen işlevin çevre özellikleri ile uyumlu olması gerekir. Ayrıca çevresel sorunlar ve etkiler iyi analiz edilmeden yapılacak olan restorasyon ve konservasyonlar ileriki yıllarda yapıya olumsuz etkileri olacaktır. Yapılarda olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi için tarihi yapılardaki müdahale öncesinde mutlaka disiplinler arası çalışmaya özen gösterilmelidir. Bu çalışmamızın amacı Antakya'da restore edilen ve edilecek olan yapıların çevresel durumlarının göz önüne alınarak restorasyon yapılmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda çevrenin restore edilen /edilecek yapılar üzerine olumsuz etkisi kapsamlı olarak irdelenerek sorunların tekrarlanmaması için bir dizi çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmiştir

EFFECTS OF THE ENVIRONMENT ON STRUCTURES THAT ARE RESTORED AND TO BE RESTORED IN ANTAKYA

This study examines environment’s negative effects on historical structures that are restored and to be restored in Antakya. Antakya district has a special place in point of carriying both Hatay province’s and Anatolia’s historical and cultural recollections in it’s existance. Preserving the historical monuments in Antakya for future generations will have a significant impact in highlighting Antakya’s place in Anatolian art and architecture. Historical structures carries sociocultural, economical and architectural marks of historic periods they were constructed. Hence, historic buildings are very important for the formation of our social memory and cultural heritage. Each protected structure undoubtedly will make an important contribution to our economical, social and cultural advancement. Revealing the texture of the past is possible with a totalitarian approach to a historical environment. Ensuring and future proofing historical and cultural continuity can only be achieved by complete restoration and conservation. When restoring the structures, preserving the structural integrity should not be the sole focus, their constituent and environmental values as well should be protected as a whole. For sustainable preservation, structures must be given their authentic function and this function should be in harmony with characteristics of the environment. Also, starting restorations and conservations without first analyzing the environmental problems and effects, will result in negative impact on the structure in years to come. Interdisciplinary studies must be concluded with care prior to of restoration on historic buildings in order to minimize the negative effects on the structures. Purpose of this study is to consider environmental conditions in Antakya restored structures and future restorations. In accordance with this purpose, environment’s negative impact on restored structures and future restorations will be extensively examined and in order to prevent recurrence of future problems, a range of solutions will be presented.

___

  • Alkan, Adnan, (2015). “ Bitlis Şehrinde Taş Ustalığı ve Geleneksel Kent Mimarisine Etkisi”, Turkish Studies -International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/6 Spring 2015, Ankara- Turkey, p.57-82.
  • Amman, Burçin, (2012). Tarihi yapıların Hasar Onarım Tesbiti ve Restorasyon Çalışmaları, C.B.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü,(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi),Manisa.
  • Anonim, (2013). Taş Bozulmalarını Teşhis Etme, M.E.B., Yayınları, Ankara.
  • Aras, F., (2013). "Tarihi Yığma Binalara Uygulanan Yapısal Restorasyonların Bina Dinamik Özelliklerine Etkileri", II. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Hatay.
  • Aykaç, Pınar, (2009)." Tarihi Çevre Koruma ve Planlama", Dosya, Tarihi Çevrede Koruma: Yaklaşımlar, Uygulamalar S.14, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
  • Aykaç, Pınar, (2009)."Kentsel Arkeolojik Alanlarda Tasarım Süreci", Dosya, Tarihi Çevrede Koruma: Yaklaşımlar, Uygulamalar, S. 14, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
  • Değirmenci, İzzet,(2014). "Tarihi Mekanlarda Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Çevre Üzerine Etkileri", Il. Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu, Adıyaman.
  • Karakul, Özlem, (2009),"Değişim, Süreklilik, Uyum Üçgeninde Tarihi Çevrede Yeni Yapı", Dosya, Tarihi Çevrede Koruma: Yaklaşımlar, Uygulamalar, S.14,TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
  • Karaman, A. (1999)."Bir Disiplin ve Meslek Olarak Kentsel Tasarımın Yeri, Konumu veİçeriği", 1.Ulusal Kentsel Tasarım Kongresi; Kentsel Tasarım: Bir Tasarımlar Bütünü, MSÜ, Mim. Fak. Yayını, İstanbul.
  • Koçu, Nazım - Mustafa Dereli,(2008)." Yapı Cephelerini Görsel Yönden Olumsuz Olarak Etkileyen Sorunlar ve Nedenlerin Analizi", 4. Ulusal Çatı & Cephe Kaplamalarında Çağdaş Malzeme ve Teknolojiler" Sempozyumu, İstanbul.
  • Levent, Yasemin S. (2009)." Tarihi Çevre Koruma Mevzuatına Genel Bir Bakış", Dosya, Tarihi Çevrede Koruma: Yaklaşımlar, Uygulamalar, S.14, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
  • Madran, Emre, (2009). "TARİHİ ÇEVRENİN TARİHİ Osmanlıdan Günümüze Tarihi Çevre: Tavırlar-Düzenlemeler", Dosya, S.14, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara.
  • Oymael, S., H. Kıran Çakır, Ö. Sallı Bideci, (2011). "Geleneksel Mimari Uygulamaların Yorumlanması", 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS'11), Elazığ.
  • Özşahin, Emre, (2015). “ Hatay İlinde Macera Turizmi Potansiyelinin Coğrafi Yaklaşımla İncelenmesi”, Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/2, Winter 2015, Ankara-Turkey, p.749-772.
  • Üstünkök, Okan, (1971). Eski Eserlerin Onarımında Çevresel Anlayış, Vakıflar Dergisi, S. IX, Ankara, s.401-408.