ANGELA SOMMER-BODENBORG'UN KÜÇÜK VAMPİR SERİSİNDE YER ALAN FANTASTİK ÖGELER

Çocukların ilgi, ihtiyaç, olgunlaşma ve hazırbulunuşluk seviyeleri göz önünde tutularak oluşturan her türlü eser çocuk edebiyatı kapsamında değerlendirilebilir. Çocukların farklı gelişimsel özelliklerine hitap eden bir edebiyatın varlığı, söz konusu kitlenin bilişsel, duyuşsal ve devinişsel (psikomotor) açıdan sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Türk edebiyatı bağlamında çocuk edebiyatının, Tanzimat'ın ilk yılları ile beraber yavaş yavaş kendisini göstermeye başladığı görülmektedir. İlk olarak çeviri faaliyetleri ile kendisini ülkemizde gösteren çocuk edebiyatı, olgunlaşma aşamasına gelmesinin ardından tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı alt türlere ayrılarak gelişimini devam ettirmiştir. Çocuk edebiyatında söz konusu bu alt türlerden birisi de fantastik nitelikler taşıyan eserlerdir. Bu çalışmada, Angela Sommer Bodenborg'a ait olan çeviri çocuk kitapları (Küçük Vampir Serisi), Türkçe çevirileri aracılığıyla içerisinde barındırdıkları fantastik ögeler kapsamında incelenmiştir. Çalışma çerçevesinde ''Fantastik nedir? Fantastik ögeler çocuk edebiyatı kitapları bünyesinde ne gibi şekillerde kendini var etmekte ve karşımıza çıkmaktadır?'' gibi temel problem cümleleri çözümlemeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi metodu kullanılmıştır. Bu bağlamda ilk olarak araştırmaya esas olan eserler temin edilmiş, söz konusu eserler içeriklerinde barındırdıkları fantastik ögeler bakımından değerlendirilmiş ve temel konu çerçevesinde birtakım bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma ile çocuk edebiyatı eserlerinin farklı bir boyutu olan ''fantastik'' kavramı detaylı bir biçimde açıklanmıştır. Araştırma aracılığıyla, yapılacak diğer ilgili çalışmalar için olumlu yönde farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.

FANTASTIC ELEMENTS IN THE SERIE OF “LITTLE VAMPIRE” BY ANGELA SOMMER-BODENBURG

The works constituted by considering the interests, needs, maturity and readiness levels of children can be evaluated within the scope of children's literature. The existence of a literature that addresses the different developmental characteristics of children is very important for the cognitive, affective and psychomotor development of this group. In the context of Turkish literature, it seems that the literature of children has begun to show itself gradually with the first years of the Tanzimat. First, children's literature, which shows itself in our country through translation activities, has continued its development by being divided into different subspecies in our country as it is in the whole world after coming to the stage of maturation. In children's literature, one of these subspecies can be regarded as literary works with fantastic qualities. In this study, translated children's books (Little Vampire Series) belonging to Angela Sommer Bodenborg were examined within the context of the fantastic pieces. In the framework of the study, the basic problem cauces such as ''What is fantastic? What is the antagonism in the form of fantasy children's literature books in the world? has been tried to be solved. In the research, document review method was used in qualitative research methods. In this context, first of all, the books that are essential for the research are provided, the evaluation of the books has been completed and some findings have been reached in the scope of main subject. Within the scope of this research, the concept of fantastic which is a different dimension of children's literature, is explained in detail. Through the research, it is aimed to create a positive awareness for other related studies.

___

  • Altunkaynak, M. (2018). İlkokul Öğrencilerinin Kitap Seçimine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. Turkish Studies Educational Sciences Volume 13/19, p. 101-117 DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.13837 ISSN: 1308-2140, ANKARA-TURKEY
  • Ankay, N. (2011). Gülten Dayıoğlu'nun ''Dünya Çocukların Olsa'' Adlı Eserinde Fantastik Ögeler. 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu'nda sunulan bildiri. Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 05-07 Ekim.
  • Balta, E.E. (2014). Çocuk Edebiyatı Dairesinde Gülten Dayıoğlu'nun Fantastik-Bilim Kurgusu. The Journal of International Social Research Volume: 7 Issue: 31.
  • Bodenburg Sommer, A. (2011). Küçük Vampir Taşınıyor. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2011). Küçük Vampir Yolculuğa Çıkıyor. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2008). Küçük Vampir Çiftlikte. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2010). Küçük Vampir Tehlikede. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2012). Küçük Vampir Kitap Okuyor. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2006). Küçük Vampir Aslanın İninde. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2006). Küçük Vampir Beklenmedik Gelişme. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2005). Küçük Vampir Sınıf Gezisinde. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2006). Küçük Vampir Noel'i Kutluyor. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2006). Küçük Vampir Dans Ediyor. İstanbul: Say Yayınları.
  • Bodenburg Sommer, A. (2008). Küçük Vampir'in Doğum Günü. İstanbul: Say Yayınları.
  • Çobanoğlu Aksüt, S. (2014). Fantastik Edebiyatta Halk Kültürü Unsurlarından İzler: Sadık Yemni Örneği. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi Cilt / Sayı LV
  • Demirel, Ş. (2011). Edebî Metinlerle Çocuk Edebiyatı, Ankara: Pegem Yayınları.
  • Dilidüzgün, S. (2011). Fantastik Çocuk Kitaplarında Fantastik Öğeleri Belirleyen Etmenler. 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu'nda sunulan bildiri. Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 05-07 Ekim.
  • Ertekin, A. (2013). ''Ölü'' Adlı Fantastik Öykünün Çözümlenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17 (3): 127-136.
  • Güneş, Y. (2012). Fantastik Ögeler İçeren Romanlar İçin Bir Tasnif Denemesi. Batman University Journal of Life Sciences, Volume 1, Number 1, (2012)
  • Kara, Ş. (2007). Fantastik Çocuk Kitaplarında Uzamın İmgesel İşlevi ve Şiddet. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Journal of Arts and Sciences Sayı: 7, Mayıs 2007
  • Neydim, N. ve Yılmazoğlu, B. (2011). Çocuk Edebiyatı Dizgesindeki Çeviri Diziler ve Talihsiz Serüvenler Dizisi Örneğinden Yola Çıkarak Çeviri Edebiyata Toplumsal Yaklaşımlar ve Alımlamalar. 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu'nda sunulan bildiri. Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 05-07 Ekim.
  • Oğuzkan, A. F. (2000). Yerli ve Yabancı Yazarlardan Örneklerle Çocuk Edebiyatı. Ankara: Anı Yayınları.
  • Özdemir, S. ve Özdemir, Z. (2011). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çocuk Kitaplarında Olmasını İstedikleri Özelliklere İlişkin Görüşleri. 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu'nda sunulan bildiri. Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 05-07 Ekim.
  • Sever, S. (2012). Çocuk ve Edebiyat. İzmir: Tudem Yayınları.
  • Sınar, A. (2013). Türkiye'de Çocuk Edebiyatının Gelişimi. Korkmaz, R. (Ed.), Yeni Türk Edebiyatı 1839-2000 El Kitabı içinde (s.575) Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Şimşek, H. (2009). Eğitim Tarihi Araştırmalarında Yöntem Sorunu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, yıl: 2009, cilt: 42, sayı: 1, 33-51.
  • Şirin, M. R. (1998). 99 Soruda Çocuk Edebiyatı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Yalçın, A. ve Gıyasettin, A. (2003). Çocuk Edebiyatı. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Yeşilyurt, Ş. (2016). Barış Müstecaplıoğlu'nun Şamanlar Diyarı Dizisi Üzerine Fantastik Bir İnceleme. KARADENİZ, 2016; (32).
  • Yılmaz, Z. (2006). Fantastik Edebiyatı Genel Bir Bakış - Stefano Benni ve Stralandia. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 46, 2 (2006) 127-142