AHMET HAŞİM'İN "YOLLAR" ADLI ŞİİRİNDE ÖTE DÜZEN AŞKINLIĞI

Dış dünyanın kuşatılmışlığından kurtulmaya çalışan insanoğlu, sanat ile bu sınırlandırılmışlığın duvarlarını yıkmak ister. Normal bir insanın algısından daha yüksek bir algıya sahip olan sanatçı, içinde konumlandırdığı "öte düzen aşkınlığı" ile sürekli ve dayanılmaz bir çekiliş cazibesine insanlığı davet eder. Şiir, türünün sağladığı imkân dâhilinde yaşama tutunmuş/ sarılmış insanın varoluşsal kaygısını sözcüklere yüklediği derin anlamlarla bizlere açar ve damıtılmışlığın içerisinde hep "devrini ve değişmez insan gerçeğini" barındırır. Şiir türünün sağladığı bu sıkıştırma, minimal düzeyde olduğundan; geniş anlam çıkarımları sadece simgesel düzeyde olacaktır. Ahmet Haşim'in şiirleri, yaratıcı bir duyarlılıkla işlenen, geniş anlam katmanlarına olanak tanıyan, daha çok simgesel okumaların yoğunlukta olduğu eserlerdir. Yaratıcı dokunuşlarıyla ördüğü sanat yaşamını, "Yollar" adlı şiirinde Türk edebiyatında sıkça işlenen konulardan olan "öte düzen" izleği ile kurmuştur. Tevfik Fikret'in "Süha ve Pervin" ve "Ömr-i Muhayyel", yine Ahmet Haşim'in "O Belde" şiiri hep aynı izlek çerçevesinde kurgulanmıştır. Ahmet Haşim'in "Yollar" adlı şiirinde derinlemesine bir yol metaforu işlenir. Şiirdeki yol metaforu yatay boyutuyla düş dünyasına, dikey boyutuyla ise insanın kendi içine yaptığı yolculuğu simgeler. Bu çalışmada, dünyanın tekdüzeliğinden sıkılan bireylerin an'a izdüşümü olarak karşımıza çıkan Ahmet Haşim'in bilinç ve/ya bilinçaltı sirkülâsyonlarıyla bezediği "Yollar" adlı şiiri, göstergebilim ve psikanalitik yöntemlerle çözümlenecektir.

AHMET HAŞİM'S "YOLLAR" TRANSCENDENCE OF HİS POEM THAN ORDER

Human try to escape from the siege of the outside world, want to break down wall of the limitation with the art, perception of the artist have a higher perception of normal human, constantly invite humanity to irresistible lure of a lottery with posits layout transcendence in human. Poetry opens the opportunity provided by the type of people clinging to life within the deep sense of existential anxienty loaded words and in distilled, hosts always transfer or unchange the fact of people, type of the poetry provide that compression is minimal, broad implications for the meaning would be only symbolic level. Ahmet Hasim's poems are handled creative sensitively, which allows a wide layers of meaning, it is very symbolic artifacts density readings he build his artlife with creative touches, In ''Yollar '' is called which his poetry, sets up one of the frequently comiited based on further layout thems in Turkish literature. In this study, individuals who are bored moment using the monotony of the world as we face the Ahmet Hasim's conscious or subconscious projection furnishes with circulation, tries to examine the his poetry is called "Yollar" with psychoanalytic approach.

___

ADLER, Alfred (2012). İnsanı Tanıma Sanatı,(Çev.: Kâmuran Şipal). İstanbul: Say Yayınları.

ARİSTOTELES (2012). Poetika (Şiir Sanatı Üstüne), (Çev.: Samih Rifat). İstanbul: Can Yayınları.

BACHELRAD, Gaston (1996). Mekânın Poetikası, (Çev.: Aykut Derman). İstanbul: Kesit Yayıncılık.

GASSET, Ortega y (2011). İnsan ve Herkes,(Çev.: Neriye Gül Işık). İstanbul: Metis Yayınları.

HAŞİM, Ahmet (2010). Bütün Şiirleri, 10. Baskı. (Haz.: İnci Enginün, Zeynep Kerman). İstanbul: Dergâh Yayınları.

JUNG, C.G. (1997). Bilinç ve Bilinçaltının İşlevi, (Çev.: Engin Büyükinal). İstanbul: Say Yayınları.

KANTER, M. Fatih (2011). "Tevfik Fikret ve Ahmet Haşim"in Şiirlerinde Ütopya", Turkish Studies, Volume 6/3 Summer, s. 963-972.

KAPLAN, Mehmet (2012). Şiir Tahlilleri 1, İstanbul: Dergâh Yayınları.

KİERKEGAARD, Soren (2010). Ölümcül Hastalık Umutsuzluk, (Çev. M. Mukadder Yakupoğlu). Ankara: Doğu Batı Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (1997). Sabahattin Ali İnsan Eser, İstanbul: Yky Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2002). "Romanda Dramatik Aksiyonu Sağlayan Değerlerin Görüntü Seviyeleri Üzerine Bazı Öneriler". (Yay. Haz. Nurettin Demir, Fikret Turan). Scholary Depth and Acurary-Lars Johanson Armağanı, Ankara: Grafiker Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2002). İkarosun Yeni Yüzü Cahit Sıtkı Tarancı, Ankara: Akçağ Yayınları.

KORKMAZ, Ramazan (2009). "Servet-i Fünun Şiiri" (Ed. Ramazan Korkmaz). Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları, s.131-182.

SARTRE, Jean-Paul (2010). Varoluşçuluk, (Çev.: Asım Bezirci). İstanbul: Say Yayınları.