1960 SONRASI TURİZM İLE BİRLİKTE GELEN SOSYO- KÜLTÜREL VE MEKÂNSAL DEĞİŞİM: ANTALYA KALEİÇİ ÖRNEĞİ

Antalya Kaleiçi, Turizm açısından ülkemizin ilk ev pansiyonculuğunun yapıldığı mekânlardan olmasının yanı sıra toplumumuzun farklı gruplarının ve farklı kültürel kimliklerin birlikte iç içe yaşayabilme refleksinin gösterildiği önemli kültür havzalarından biridir. Sosyolojik bir akvaryum hüviyetinin yanında çok önemli tarihi bir yer olan Kaleiçi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Araştırmada, yöntem olarak Nitel Araştırma Yöntemi benimsenmiş olup, gözlem tekniğinden faydalanılmıştır. Nitel yönteme uygun bir veri toplama tekniği olan yüz yüze görüşme, odak grup görüşmesi bu araştırmanın uygulamasında kullanılmıştır. Veri toplama tekniklerinden kartopu yöntemi ile seçilen kırk kişiye yirmi beş açık uçlu soru sorulmuş ve görüşmeler ses ve görüntü kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Görüşmeler daha çok soru cevap değil de sohbet havasında gerçekleşmiştir. Görüşme yapılırken kadın, erkek, yaşlı ve çocuk üyelerinde bulunmasına özen gösterilmiştir. Görüşmeler boyunca profesyonel fotoğraf makinesi, ses ve görüntü kayıt cihazı, dizüstü bilgisayar ve not almak için kullanılan bir adet not defteri hep hazır bulunmuştur. Ayrıca Sosyolojinin altı temel kurumu olan aile, ekonomi, eğitim, din, siyaset ve boş zaman değerlendirme kurumları üzerinden bir ölçek geliştirilmiş yüz yüze mülakatlarda sorulan yarı açık sorularla derinlemesine irdelenmiştir.

SOCIO-CULTURAL AND SPATIAL CHANGE ACCOMPANYING TOURISM AFTER 1960: THE CASE OF ANTALYA OLD TOWN

Antalya Kaleiçi is one of the important cultural basins in terms of tourism where, in addition to being one of the first places in which boardinghouse system was implemented in our country, an example was given of how different groups and cultural identities of our society could live together side by side in peace. Kaleiçi (Inner Castle), which, besides presenting an example of a sociological aquarium, is also a very important historical site, has been home to numerous civilizations throughout history. The Qualitative Research Method was used in this study and the observation technique was employed. Face-to-face interview and focus group discussion, which are data collection tools that are compatible with the qualitative research method, were used to conduct this study. Twenty-five open-ended questions were asked to forty people who were selected using the snowball sampling technique, which is one of the data collection techniques, and the interviews were recorded using voice recording and video recording devices. The interviews were usually held in the form of conversations rather than in the question and answer format. It was ensured that women, men, and old and young participants were present while the interviews were being held. A professional camera, video and voice recording devices, a laptop computer and a notebook for taking notes in were kept ready during the interviews. In addition, a scale was developed on the basis of six fundamental institutions of Sociology, namely family, economy, education, religion, politics and free time they were probed extensively and in detail through semi-open questions asked in the face-to-face interviews.

___

  • Ak, M. (2014). Teke Sancağında 1831 Sayımına Göre Nüfus ve Yerleşme: International Journal of History.
  • Ak, M. (2014). Antalya’da İdari Yapı ve Nüfus (1915): Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetlerini Araştırma Enstitüsü Yıllığı.
  • Antalya İl Yıllığı (1967). Ankara: Ajans Türk Maatbacılık.
  • Bektaş, C.(2004). Antalya Anadolu Evleri Dizisi. Bileşim Yayınevi, Ankara.
  • Çimrin, H.(2002). Antalya Tarihi ve Turistik Rehberi. Yaylacık Maatbası, İstanbul.
  • Çimrin, H.(2002). Bir Zamanlar Antalya. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya.
  • Çimrin, H.(2005). Antalya Kent Kronolojisi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya.
  • Gül, M. (2006) Antalya Kent Merkezi Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesinde Yer Alan Sit Alanları ve Bu Alanlarda Antalya Büyükşehir Belediyesince Başlatılan Çalışmalara İlişkin Genel Bir Değerlendirme, Antalya.
  • Kökmen, H. (2009) Antalya Kaleiçi Kesik Minare Alanı’ndaki Antik Dönem Kapıları. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Öztekin, D.(2010) Sosyal ve Fiziki Çevre Bağlamında Koruma Planları Antalya Kaleiçi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Selekler, A.(2000). XX. Yüzyılda Antalya ve Antalyalılar. İleri Maatbacılık, Ankara
  • Varkıvanç, B. (2015). Kaleiçi Yaşayan Antik Şehir Rehberi. Umut Kağıtçılık, İstanbul.
  • Y. Mimar Sönmez, C. C.(2009). Antalya Kaleiçi Selçuklu ve Beylikler Dönemi Eserleri. Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları, Antalya.
  • http://www.antalyakulturturizm.gov.tr. (erişim tarihi: 05.12.2017).