YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI ÜZERİNE BİR İNCELEME

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yerel yönetim sisteminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Bu çerçevede büyükşehir belediyelerinin sayısı artmış, büyükşehir belediye sınırları il mülki sınırları haline getirilerek genişletilmiş, il özel idareleri kapatılmış ve köyler mahalleye dönüştürülmüştür. 6360 Sayılı Kanun kapsamında kapatılan il özel idarelerinin görev ve sorumlulukları büyükşehir belediyeleri ve yine bu kanun kapsamında kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na devredilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, bir yerel yönetim birimi olan il özel idarelerinin kapatılarak bazı görev ve sorumluluklarının merkezi bir teşkilat olan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na devredilmesinin, yerel yönetim sistemine etkilerinin araştırılmasıdır. Ege bölgesinde yer alan tüm büyükşehirlerdeki Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları örneklem olarak belirlenmiş ve Ege bölgesindeki Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanları ve yöneticileri ile nitel bir araştırma tekniği olan mülakat yapılmıştır. Mülakat esnasında Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı hem teşkilat yapısı, görev, yetki ve sorumlulukları, mali yapısı ve denetimi ile ilgili hususlar hakkında bilgi alınmış hem de bu kurum hakkında merak edilen sorulara cevap aranmıştır. Çalışma kapsamında, il özel idaresinin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na devredilen görev ve sorumluluklarında çeşitli aksaklıklar meydana geldiği ve yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.

AN INVESTIGATION ON THE INVESTMENT, MONITORING AND COORDINATION DIRECTORATE

In 2012, the Law No. 6360 under the title of “The Establishment of Fourteen Metropolitan Municipalities and Twenty-seven Districts and Amendments on Certain Lawand Decree Laws” has introduced fundamental changes to the local government system. Within this framework, the number of metropolitan municipalities has increased, the jurisdictionareas of metropolitan municipalipalities were enlarged from town centers to the provincial bound aries, authorities of the Special Provincial Administrations were undertaken by both the metropolitan municipalities and the Investment, Monitoring and Coordination Directorate. In this regard, the objective of the present study is to investigate the impact of termination of the Special Provincial Administrations and transfer of their authorities and responsibilities to the Investment, Monitoring and Coordination Directorate, a central government body, on local government system. The sampling group of the study was comprised of the all Investment, Monitoring and Coordination Directorates located in metropolitan cities across the Aegean region. An interview study, a qualitative research method, was conducted with the Heads and Executives of the Investment, Monitoring and Coordination Directorates included in the study. During the interviews, the information on the organizational structure, duties, authorities and responsibilities, financial structure and supervision of the Investment, Monitoring and Coordination Directorate were collected as well as institutialization of afore said bodies. Within the scope of the study, it was determined that various disruptions have occurred in the duties and responsibilities of the Special Provincial Administrations transferred to the Investment, Monitoring and Coordination Directorates, and that a new legal regulation is required.

___

  • 28962 Sayılı Yönetmelik
  • Akman, Ç., Kalender, M . (2018). Yerelde Yeni Bir Merkezi Yönetim Birimi: Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 73 (4), 1025-1056.
  • Altıntaş, Osman (2007), İl Özel İdaresi Harcamalarının Mevcut ve Potansiyel Olarak Fonksiyonel Analizi, DPT Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Aytaç, Fethi (1995), “İl Özel İdareleri Hakkında Düşünceler”, Yeni Türkiye Dergisi,1(4), ss. 377-389.
  • Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK-1), Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı: 1, Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi – Sayısı: 10/7/2018 - 30474
  • Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK-1), Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı: 1, Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi – Sayısı: 10/7/2018 - 30474
  • Ertabak, Ülkü (1998), “İl Özel İdarelerini Yeniden Yapılanması” İlke Yayıncılık, İstanbul.
  • Eryılmaz, Bilal (2004), Kamu Yönetimi, Erkam Matbaası, İstanbul.
  • Giritli, İsmet, Bilgen, Pertev ve Akgüner, Tayfun (2001), İdare Hukuku,Der Yayınları, İstanbul.
  • Güzel, Mehmet Nuri (2010),İl Özel İdaresi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır.
  • Hakyemez, Şevki (1998), “İl Özel İdarelerinin İşlevi, Organları ve Rolleri”,SayıştayDergisi, 3(31), ss. 169-183.
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140404-31.htm (Erişim Tarihi: 16.10.2018).
  • İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun (1985),3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 23 Şubat 1985.
  • Karakılçık, Yusuf (2013), Yerel Yönetimler, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Kartal, Nazım (2013), “Tanzimat’tan Cumhuriyete Osmanlı’da Mülki İdare”, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 4 (1),ss. 1-24.
  • Keleş, Ruşen (2000), Yerinden Yönetim ve Siyaset (4. Baskı), Cem Yayınevi, İstanbul.
  • Nadaroğlu, Halil (2001), Mahalli İdareler, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Ortaylı, İlber (1985), Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Yerel Yönetim Geleneği, Hil Yayıncılık, İstanbul.
  • Parlak, Bekir (2015), Bir Yerel Yönetim Olarak Geçmişten Günümüze İL Özel İdareleri: Tarihçesi, Kuruluşu, Görev ve Yetkileri İle Bir Gelecek Perspektifi, İdari ve Mali Açıdan Türkiye’de Yerel Yönetimler, Ed: Mehmet Mecek vd., BEKAD Yayınları, No 22, Ankara.
  • Parlak, Bekir ve Mustafa Ökmen (2015), Yerel Yönetimler, Ekin Basım Yayın Dağıtım, 4. Baskı, Bursa.
  • Tekeli, İlhan (1983), “Yerel Yönetimlerde Demokrasi ve Türkiye’de Belediyelerin Gelişim”, Amme İdaresi Dergisi, 16 (2): 3-22.
  • Ulusoy, Ahmet ve Akdemir, Tekin (2001), Mahalli İdareler, Seçkin Yayınevi, Ankara.